Обратно към категорията

Отвори врати Музеят на бойната слава

   

Отвори врати Музеят на бойната слава

фоторепортаж
Музеят на бойната слава в община Ямбол днес отвори врати. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на община Ямбол Георги Славов и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Официалната церемония се проведе пред възстановения портал – паметник на 29-ти Пехотен Ямболски полк, който е и естествен вход на музея.
    В обръщението си пред гостите и жителите на общината, кметът Георги Славов посочи, че откриването на единствения  в страната музей от този тип е основание за гордост и самочувствие на всички ямболлии. Кметът на Ямбол подчерта, че това е само начален етап от старта на амбициозен проект, който тепърва ще  доразвива музея в по-голям мащаб и с още повече и атрактивни експонати. В тази връзка кметът връчи на министър Тагарев официално искане за допълнителни образци - въоръжение с отпаднала необходимост, с което да се дообогати сбирката на ямболския музей.
    Министърът на отбраната от своя страна изрази задоволство, че този общ проект на министерството и община Ямбол вижда своята реализация след три години съвместни усилия.
    След церемонията по откриването, министърът, официалните лица и множество граждани, дошли за събитието, разгледаха уникалните експонати в новооткрития музей.
    Музеят на бойната слава в община Ямбол се намира на територията на бившите пионерски казарми върху терен от 9 дка, предоставен от министерството на отбраната именно за тази цел.
    Една от атракциите му е уникалната немска бронетанкова техника, която е била на въоръжение в българската армия през Втората световна война и след нея. Сред експонатите са няколко реставрирани танка Panzer IV. Уникалното щурмово оръдие „Ягдпанцер” е едно от шестте запазени в света. Освен тежки машини, музеят  представя и леко и тежко стрелково оръжие.
В две зали е  представена историята и бойния път на ямболските военни подразделения – Трета пионерна дружина, Четвърти конен полк и 29-ти Пехотен Ямболски полк, по време на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.
    До създаването на музея се стигна благодарение целенасочените усилия  на кмета Георги Славов, подкрепата от страна на местната общност и съдействието на Министерството на отбраната.


текст: пресцентър община Ямбол
снимки: Радио 999





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 noir 14.12.2014 16:32

Dobre che e toi da pravi tezi neshta inache ne vijdam v tozi umrql grad koi drug da bude


#2 кореняк 11.05.2013 08:00

Боже, каква пародия.... И къде са изхарчените пари, не се виждат никъде. Честито, глупаци! Утре гласувайте за пореден път собственото си заколение и мизерия и изпратете ситите търбуси за още 4 години да лапат на ваш гръб.

 

 

#1 Цецко 10.05.2013 08:38

А къде е батко???... Как може без батко да се режат ленти???


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!