radio 999

НОВИНИТЕ ОТ ОБЩИНА ТУНДЖА


23/09/13 18:18:11коментари:0НОВИНИТЕ ОТ ОБЩИНА ТУНДЖАОдобрен нов проект на община „Тунджа”

Одобрен е проекта „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики в община „Тунджа”. Той е по Оперативна програма „Административен капацитет”. Неговата цел е въвеждане на ефективни механизми за формиране, прилагане и мониторниг на политики за развитие в община „Тунджа”. Проектът предвижда прилагане на интегриран подход при формирането на местни политики, разработването и изпълнението на стратегически планови документи в общината, в т.ч. документи, които ще действат през новия програмен период 2014-2020. Сред очакваните резултати са разработване на Общински план за развитие на община „Тунджа” 2014-2020 г.

Депозиран е проект по схемата „Училищен плод”

    Община „Тунджа” за четвърта поредна година разработи, депозира проект и пое ангажимент да гарантира устойчивост и дългосрочност на Схемата „Училищен плод” в учебните и детските заведения от общинската образователна структура.
    Схемата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и с национално съфинансиране от държавния бюджет чрез Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция. Чрез нея се инвестира в грижата за здравето на най-малките, като се насърчава консумацията на пресни плодове и зеленчуци сред децата от  І – ва до подготвителна група включително в детските градини и учениците от подготвителна група и  от І-ви до ІV клас в училищата. Това е най-подходящата възраст за въздействие върху хранителните навици на децата.
    В целевата група по схемата през учебната 2013-2014 година са включени общо 1 107 деца и ученици от общинските детски градини и училища, като финансовата помощ, за която се кандидатства е 30 210,03 лв. или 27,29 лв. на всяко дете.   
    Планирани са общо по 40 доставки на пресни плодове по график във всяко от учебните заведения при спазване на изискването за предлагане на децата и учениците – минимум четири различни вида плодове месечно.
    Схемата „Училищен плод” се прилага през учебната година и включва периода от 15 септември 2013 г.  до 31 май 2014 г. В изпълнение на Националната стратегия за прилагане на схемата за представяне на плодове и зеленчуци, учебните заведения, които участват схемата, осигуряват прилагането на съпътстващи педагогически мерки, организират приемането и проверката на качеството и количеството на плодовете и зеленчуците, които се предоставят по схемата.

Конкурс „Най-чисто населено място”

В периода от 24 до 27 септември 2013 година комисия, определена със заповед на кмета на община „Тунджа” Георги Георгиев, ще извърши финалните оценки и класиране на участниците в конкурса за „Най-чисто населено място”. Заявки за участие в него подадоха 26 села.
    Конкурсът стартира на 15 юни 2013 година по инициатива на кмета Георги Георгиев и се организира по повод Деня на българската община – 12 октомври и 6 октомври - годишнина от създаването на Община „Тунджа”.
Целта на конкурса е създаване на приветлив вид на населените места в общината чрез стимулиране на гражданите, неправителствените организации и всички юридически и физически лица, потенциални участници в конкурса.
Наградният фонд е14 000 лв.
Участници са гражданите, неправителствените организации и всички юридически и физически лица от 44-те населени места в община „Тунджа”, които се представляват от кметовете и кметските наместници.
Населените места са групирани в четири групи, в съответствие с броя жители.
Критериите, по които ще се извършва оценяването на участниците са: чистота на централната част на населеното място; поддържане на зелените площи в населеното място; премахнати локални замърсявания по границите на населеното място и в населеното място; участие на НПО, представители на бизнеса и институции при изпълнение на дейностите.
Всяко населено място се състезава с другите населени места в рамките на групата, в която попада. Във всяка група се извършва класиране на първо, второ и трето място на населените места, в съответствие с броя точки, получени при оценяването.
Класираните населени места в съответните групи получават Табела за вход на населено място с надпис „Най-чисто населено място в Община „Тунджа” за 2013 г.” в съответната група; плакет и парична награда.

Резултати от поредния търг в община „Тунджа”

15 910 лв. е достигнатата сума след явно наддаване от провелият се в община „Тунджа” публичен търг за предоставяне под наем на четири язовира в землищата на селата Челник, Победа, Робово и Бояджик. Две помещения в с. Гълъбинци, в които ще се развива търговска дейност, се отдават под наем срещу 38 лв. на месец за срок от десет години.
Високи цени достигна наддаването на търга за земеделски земи. Имот от 118 дка в с. Маломир при НТЦ 3 550 лв. достигна до 8 550 лв., а за имота от 200 дка в същото село наддаването достигна до 12 900 лв. при НТЦ от 6 000 лв.
За останалите обявени имоти не се явиха кандидати.
Предстои кметът на общината Георги Георгиев да сключи договори с класираните участници в търга.

•    На 26.09.2013 г. в 19.30 ч. село Чарган ще отбележи 85-годишнината от основаването на местното читалище.

•    От 24 до 28 септември кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и заместник-кметът Пенчо Пенев ще бъдат в Република Хърватска за участие във Второто изложение на местните власти от Югоизточна Европа – НЕКСПО 2013. Изложението е най-голямото международно събитие и в него участват общини от 12 държави от Югоизточна Европа. Очаква се над 2 000 участници да посетят изложението, което е организирано в град Риека. Програмата предвижда конференция „Пътят към интеграцията в ЕС – премахване на бариерите, отключване на нашия потенциал”, изложение на общини и бизнес и паралелни семинари с две основни теми: „Подобряване на практиките за устойчиво развитие” и „Подобряване на управленски и партньорски практики”. Участието в изложението е по проект на НСОРБ.

Успехи на тунджански боксьор на Световното първенство в Киев

След победи над представителите на Китайско тайпе и Узбекистан, по мнение на публика, спортисти и треньори, пристрастие на съдийския екип отне победата на Даниел Асенов в четвъртфиналите срещу Роман Костюк от Русия. Гласовете на съдиите – 1:2 предрекоха четвъртфинала на срещата, в резултат на което Малкият Тайсън остана на пето място сред 28 състезатели в кат. до 50 кг в крайното класиране на Световното първенство по бокс. Пред него в класирането са млади боксьори от страни с утвърдена школа по бокс като Куба, Армения, Русия и Казахстан.
       Успехите на Даниел Асенов от боксов клуб „Априлец”, село Бояджик, с треньори Димитър и Тодор Мутафови са безспорно и успех за България в това престижно първенство, в което участваха само двама представители от нашата страна.
Световното първенство за юноши се проведе от 9 до 15 септември 2013 г. в столицата на Украйна – Киев. В 13-те категории си дадоха среща 351 участници от 52 страни.

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!

ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ ЯМБОЛ И СЛИВЕН ЩЕ СА БЕЗ ВОДА ДНЕС


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Жълт код за валежи за областите Сливен и Ямбол


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ