radio 999

НАД 4 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ПАРКА И НА БОРОВЕЦ


07/04/11 14:47:44коментари:14Imageаудио

Обновяване на емблематичните зони за отдих в Ямбол – Градския парк и „Боровец”, както и на свързващите ги улици. Това предвижда проектът на община Ямбол „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда”. Финансирането му е по оперативна програма „Регионално развитие”, схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда”. Общата стойност е 4 121 394. 33 лева. Съфинансирането от страна на община Ямбол е в размер на 206 400 лева.

Началната пресконференция на проекта се проведе в градския парк, присъстваха представители на местната власт, бизнеса, неправителствени организации, граждани. Това е проект на всички ямболлии, подчерта кметът на общината Георги Славов. Той изрази задоволство от съпричастността, която жителите на града изразяват към усилията на общината да възроди зоните за отдих, което е един от приоритетите на това управление.
Сред дейностите в градския парк се предвижда подновяване и възстановяване на настилката на голяма част от алеите, обособяване на зони за пикник, фитнес на открито и тихи игри. Сред акцентите е и цялостното възраждане на големия розариум, където освен алеите с рози, ще бъде възстановено и водното огледало, с идея мястото да се ползва за организиране на тържества на открито. Детският кът ще бъде разделен на четири зони – според възрастта на децата, ще има и площадка за скейтборд. Предвижда се и обновяване на съществуващата растителност, както и възстановяване на цветните фигури в парка.

Ще бъде монтирано осветление от енергоспестяващи осветителни тела, гарантиран е достъпът на хора с увреждания до всички зони на парка.
С реализацията на проекта ще се изградят общо 166 места за паркиране, улесняващи автомобилния достъп до Централния градски парк и парк „Боровец”.
В лесопарк „Боровец” ще бъде обновена централната пешеходна алея, предвижда се залесяване, оборудване с паркова мебел и възстановяване на поливната система.

Строително монтажни работи ще има и по улици от централната градска част, свързващи двата парка – обновяване на пешеходните зони и зелени пространства, обособяване на паркоместа.
Проектът предвижда да бъдат реконструирани 15 000 кв. м улици и тротоари, да бъдат възстановени 1001,2 декара паркова площ. Основният резултат от изпълнението му ще бъде подобрена физическа и паркова среда в град Ямбол, качествено променен облик на града, водещо до повишаване качеството на живот и работа на неговите жители, намаляване на престъпността, интеграция на ромското население, превръщането на централните градски зони в достъпно място за хората с увреждания.

По време на пресконференцията представители на местния бизнес и общинския младежки съвет подеха идеята за „осиновяване” на части от парково пространство. Фирми, групи граждани, неправителствени организации да си имат „свои” зони от парка, за които да полагат грижи при опазване и обновяване на парковата мебел. Кметът Георги Славов подчерта, че общината ще направи всичко необходимо да гарантира опазването на парковете след завършване на проекта. Градоначалникът изрази увереност, че с общи усилия на местната власт и гражданите, Ямбол ще се радва на привилегията да е сред градовете с най-красиви и добре поддържани зони за отдих.

 

Пресцентър на Община Ямбол

 

Още по темата - от репортажа на Йонита Иванова

Image

Image

             ImageImage             Image

            ImageImage            Image
Коментари


Към Кмета | 15/04/11 15:52:50


В момента работят ли или предвижда ли се да работят в градската градина и парка Боровец работници със следните длъжности:
- Ботаник
- Техник ботаник
- Техник градинарство
- Работник поливач
- Градинар
Ако не назначите такива работници за поддържане на градината и Боровец язък ви за милионите дето ще ги влагате там!


еее | 15/04/11 13:40:16


Видях във в.Време проекта за възстановяване на парка и хич не ми стана ясно кое струва 4 млн.лв. Сигурно ремонта на улиците свързващи градината и Боровец пълнят тази сума.
А и никой никъде не казва, кой ще се занимава с розите в розариума, с цветните насаждения, с пейките, с детския кът, с поливането, с подрязването, с охраната на всичко въстановено за което ще са вложени милиони!
Милиони, цели 4 милиона лева!
Уважаеми кмете, без градинари няма да стане!киркор | 11/04/11 19:36:45


Абе чували са ама ако назначат градинар ще им секне далаверата на общинарите. Градинаря ще си върши работата и няма повече да има проекти за милиони.
А това ще е проблем..... защото ще им секне кранчето.


гарабед | 11/04/11 17:57:18


В нашата община чували ли са за професията градинар?
По този проект за 4 млн. лв. предвиждат ли назначаването на професионални градинари да се грижат за градината така както е в Европа?


караколев | 11/04/11 17:55:35


Само не разбрах като ги вложат тези милиони после кой ще се грижи за инвестицията в парка. Нужни са хора да се грижат ежедневно за градската градина и Боровец, нужна е охрана.


НОВА ГЕНЕРАЦИЯ ЯМБОЛ | 08/04/11 22:29:12


ПРОТЕСТ ВСЕКИ ДЕН 1 ГРАД ДА СЕ ОБЯВЯВА НА ТОТАЛЕН ПРОТЕСТ АКО ХОРА БЪДАТ САКРАТЕНИ ЗА ТОВА ЧЕ СА БИЛИ НА ПРОТЕСТА СЪЕДЕНЕТЕСЕ НАЕМЕТЕ АДВОКАТИ И СИ ОТСТОЯВАИТЕ ПРАВАТА ДО КРАЙ!!!


ПРОТЕСТ НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ ЗА АДЕКВАТНА ПОЛИТИКА С ЦЕЛ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЖИЗНЕНИЯТ НИ СТАНДАРТ С 500% ЗА СРОК ОТ 12 ГОДИНИ ТОВА Е ВЪЗМОЖНО С НАШИТЕ ЧОВЕШКИ И ПРИРОДНИ РЕСУРСИ

1- ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА
2- СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА
3- ХАЙ-ТЕК - ИНФОРМАЦИОННА, ТУРИСТИЧЕСКА, БИО ЗЕМЕДЕЛСКА, ИНДУСТРИИ
4- МОРАЛНА И СИЛНА ЦЪРКВА!!!
5- СПОРТ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ВАС БРАТЯ И СЕСТРИ !

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!


ПАРЛАМЕНТ ОТ 70 ЧОВЕКА С ЗАПЛАТА 3000-ЛЕВА АНЕ КАKТО СЕГА 18000-ЛЕВА ВСЕКИ ГРАД ДА ГЛАСУВА ЗА СВОЙ ГРАЖДАНИН И ДА НЯМА ПАРТИИ ТАКА ВСЕКИ ЩЕ ЗНАЕ ОТ КОГО ТОЧНО ДА ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ!

ВСЕКИ ГРАД ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ И ОТГОВОРЪТ ОТ РЕФЕРЕНДУМА ДА СЕ ГЛАСУВА В ПАРЛАМЕНТА!гошето | 08/04/11 19:45:05


Аз не разбрах от текста на пресцентъра, нито от думите на кмета, нито от думите на Данкинова - като налеят тия милиони в Градсия парк ще махнат ли оня кенеф дето едно време беше заведение "Ален мак"?


Мимето | 08/04/11 11:59:41


Как така кой? Не виждате ли че отдолу пише "Пресцентър на Община Ямбол".


........... | 08/04/11 11:51:48


Що кмета и кметицата се мъчат да ме баламосат с тия думи:
"Строително монтажни работи ще има и по улици от централната градска част, свързващи двата парка"

Какво свързване на двата парка ви гони бе. Искате да кажете, че ще свържете Боровец с Градския парк ли? Или че вече са свързани.
Кой е този идиот дето е писал това?


Петков | 08/04/11 10:11:58


това е най-сладката далавера. сейш дръвчета и храсти за милиони а после идат циганята и секат посятото за огрев.
И после общината казва : на ние сяхме и дадохме 4 милиона но циганите откраднаха дръвчетата. И... отново сме на изходна позиция. Отиваш да се разхождаш на Боровец или в Градската градина и гледаш само тръни и бодили. 20 години вече гледам тази картина. Тъй ли не увряха главите на общинарите, че трябва да се назначи ГРАДСКИ ГРАДИНАР, който да се грижи за дърветата и храстите. Едно врмеме Руси Хайдутов само с двама помощника създадоха една от най-красивите градини в България. А СЕГА НАЛИВАТ МИЛИОНИ И... НИЩО!


пешо | 07/04/11 20:21:41


тъй тъй.... 4 милиона ще се налеят. хубаво. ами после кой ще стопанисва парковете не разбрах? или пак по стар сценарии циганите ще отграднат всичко и туй то.... ни паркове ни пари.


music | 07/04/11 16:40:47


после ще разберете


эээ | 07/04/11 15:27:33


Важен въпрос наистина. знаят ли се


кои ще бъдат фирмите | 07/04/11 15:12:34


кои ще бъдат фирмите изпълнители. Надявам се да са от ЯмболСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Трима младежи са пострадали при инцидент с АТВ в землището на село Могила

Баловете в Ямбол стартират на 23 май

ГОЛЕМИ ЧАСТИ ОТ ЯМБОЛ И СЛИВЕН ЩЕ СА БЕЗ ВОДА ДНЕС

Малките хористи на Ямбол обраха овациите на фестивал във Варна!


Най-коментирани новини

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

Нощ на музеите в Ямбол на 19 май, събота

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците, за седмокласниците - преразказ върху откъс от роман на Нушич

Гражданите на Ямбол питат - общината отговаря


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ