Обратно към категорията

"СЕГА": "Всеки втори с ипотечен заем е заблуден за лихвата"

   

"СЕГА": "Всеки втори с ипотечен заем е заблуден за лихвата"Голяма част от кредитополучателите не са наясно как се формира лихвата по ипотечния им кредит. Това показва проучване на финансовия портал "Моите пари". Според резултатите от него въпреки шума около промените в Закона за потребителския кредит българите продължават да не са наясно с условията на банките и с клаузите, записани в договорите им.

46% от ползващите ипотечен кредит не знаят как е образувана лихвата по него. 44% от длъжниците мислят, че тяхната лихва е фиксирана за целия период на кредита. Всъщност продукт с фиксирана лихва за пълния срок на заема изобщо не се предлага, обясни вчера Деян Василев, управител на "Моите пари". Допускаме, че неразбирането е резултат на объркване у потребителите, тъй като към момента такива условия се предлагат само за определена част от срока, обясняват от финансовия портал. 58% от хората, които в момента нямат жилищен кредит, също биха избрали заем с фиксирана лихва за целия срок на договора. Такива условия обаче няма и не са се предлагали от банките.

За 1/3 от участвалите в анкетата, които не ползват ипотечен кредит, начинът на формиране е без значение, ако е достатъчно ясно обяснен, и лихвата може да се прогнозира. Само 23% са направили избора си за заема, като са сравнявали различните ГПР-та - годишния процент на разходите, който всъщност показва всички разноски по заема: лихва, такси, комисиони, застраховки.

Една трета от анкетираните ипотечни длъжници не са впечатлени от промените в Закона за потребителския кредит и не планират рефинансиране или предсрочно погасяване на заем.

При хората, които възнамеряват да теглят ипотечен кредит, се оформят две равно полярни групи. 39% смятат, че промените в закона няма да окажат влияние върху атрактивността на офертите, но също 39% са на обратното мнение. От "Моите пари" напомниха, че когато човек реши да търси рефинансиране на ипотечен заем, трябва добре да си направи сметката за всички разходи по отпускане на новия кредит.

"Промените в закона ще доведат до по-голяма конкуренция между банките", коментира Деян Василев. Той прогнозира, че ще последва подобряване на офертите към платежоспособни клиенти с официални доходи, които не търсят максимално финансиране. "При отпадането на таксата за предсрочно погасяване част от хората ще погасят по-рано заема и общото портфолио на кредитите може да падне като цяло", обясни още Василев.

Два основни фактора влияят на избора на клиентите за ипотечен кредит - 27% се влияят от промоциите, а 26% се спират на банка, която е известна и голяма. 67% от анкетираните твърдят, че не са пропускали вноски по заема си. 16% сочат просрочия до 1 месец, което на практика е редовно обслужван кредит. Също 16% са хората, които признават, че са допускали закъснения над месец.

Ивет Миткова
www.segabg.com









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!