Обратно към категорията

Г.Стоянов: "Високите такси за стълбовете на ЕРП-та удрят доставчиците и потребителите на ТВ и интернет"

   

Г.Стоянов: "Високите такси за стълбовете на ЕРП-та удрят доставчиците и потребителите на ТВ и интернет"

излъчен по "По света и у нас" (БНТ)

Комисията за защита на конкуренцията обвини трите енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про” в злоупотреба с господстващото положение. Те са уличени в необосновано високи цени на достъп до мрежите им. Така цените удрят директно доставчиците на кабелна телевизия и интернет, а съответно и техните потребители. Проверката е започнала по искане на Асоциацията на кабелните оператори.

Сигналът до регулатора е подаден преди година. През това време антимонополната комисия е проверявала условията, при които ЕРП-тата са отдавали под наем електрическите си стълбове на кабелнте оператори, както и как те са формирали таксата.

 

Дарин Станков, директор "Антитръст и конкуренция" в КЗК:
„Тяхното нарушение е в това, че са определили прекомерно високи цени, цени на монополист за отдаването на собствената им стълбова мрежа, която те отдават под наем на кабелните оператори“

При проверката трите ЕРП-та не са успели да докажат как са определили наема за стълбовете, след като на практика нямат никакви разходи. Явно те са били изцяло за сметка на кабелните оператори.
ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО имат 30 дни, за да предоставят своето становище пред регулатора преди той да вземе окончателно решение.

Дарин Станков, директор "Антитръст и конкуренция" в КЗК:

„В случай, че КЗК с крайното си решение установи действително, че е извършено нарушение в трите ЕРП-та, е възможно да се формулира санкция по законовия максимум, който е 10 процента от приходите на дружествата от засеганата дейност, тоест от дейността за подаване под наем на стълбовната мрежа“


От ЕВН заявиха, че не са нарушили закона и ще предоставят своите възражения пред регулатора в определения срок. От ЧЕЗ и Енерго-ПРО също отхвърлиха обвиненията за господстващо положение в официални си позиции. В тях се посочва, че като еднолични собственици на стълбовете дружествата сами решават дали да ги отдават под наем и на каква цена.

Възможно ли е след намесата на регулатора, цените на интернет и телевизия да паднат? По този въпрос разговаряме с Георги Стоянов, член ва УС на Асоциацията на кабелните оператори:

 

- Здравейте, господин Стоянов. От Асоциацията на кабелните оператори твърдите, че сте ощетени от цените на ЕРП-та, които ви налагат, защо?

- На първо място бих искъл да изкажа задоволството си от решението на Комисията. Това е една много дълга битка, която асоциацията на кабелните оператори водим. Има множество жалби, които сме подавали пред различни институции, но този развой на нещата абсолютно урежда проблема пред представителите на нашия бранш. За да разберат всички какъв е проблемът, аз ще обясня, че в малките населени места, където няма подземна инфраструктура като каналната мережа на БТК например в големите населини места, единственият начин кабелът да достигне до един абонат на кабелна телевизия или интернет, това е чрез стълбовете на енерго-разпределителните дружества. В края на 2011 г., под натиска на Европейската комисия, в закона за електронните съобщения беше прокарана една поправка, която гласи, че ЕРП-тата нямат право въобще да искат никакъв наем. Това е член 295 от Закона за електронните съобщения. В него се казва, че правото за ползване е само чрез обещетение, тоест кабелният или интернет оператор трябва да заплати еднокартно и оттам нататък да не се иска никакъв наем.

- Г-н Стоянов, значи вие, кабелните и интернет оператори, сега плащате всеки месец наем на енергоразпределителните дружества, за всеки един стълб, през който минават Вашите кабели? Колко плащате на стълб?

- Точно така. Цената за един стълб е от 0.40 ст. до 0.80 ст. в различните ЕРП-та. Проблемът идва от това, че за да включиш един абонат в едно село, понякога трябва да ползваш между 10 и 20 стълба. Тоест, ако плащаш, образно казано, един лев за 20 стълба, таксата на съответния потребител ще започне от 20 лв нагоре. Като сложиш и таксата за самата услуга, цената ще надхвърли 30 лв. месечно. А това сами разбирате, че е абсолютно невъзможно. Точно това съсипа много кабелни оператори и те фалираха.

- Вие сте доставчик на интернет и кабелна телевизия. Кажете има ли населени места до които Вие не сте достиганали именно заради този проблем?
- Има населени места, в които е абсолютно неизгодно, да се изгради кабелна мрежа точно поради този проблем. За един абонат са необходими 30 или 40 стълба, което прави таксата за абоната абсолютно нереалистична. Съответно в малките населени места много кабелни оператори фалираха. Това лиши хората от интернет и кабелна телевизия. Сигурно знаете, че изследване показа, че 10 процента покачване на потреблението на интернет, води до три процента покачване на брутния вътрешен продукт. За това е много важно и населението на България да има достъп до интернет. Именно заради това миналата година правителството гласува 40 млиона за изграждане на мрежи в малките населени места, за да имат достъп до интернет. Ако ЕРП-тата имаха едни нормални цени или въобще не бяха искали наемна цена, тези пари от държавата нямаше да бъдат изхарчени от бюджета и можеха да отидат за социални дейности. Проблемът е голям и той не касае само кабелните оператори, той касае и икономиката на държавата.

- Добре много Ви благодаря за този коментар в ефира на „По света и у нас“. Ще очакваме да чуем становището и на 3те ЕРП-та.

 

Репортажът можете да гледате тук:

http://www.club2000-bg.eu/article/kzk-obvini-erp-tata-v-zloupotreba-s-gospodstvashtoto-polozhenie/










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#2 lako 22.11.2014 09:14

А когато продадоха БТК на частна фирма и сега държи монопола над каналната мрежа която би трябвало да е общинска за това да не говорим ?!!!

 

 

#1 ЕВН 15.05.2014 13:26

Когато продавахте ЕРПЕтата да бяхте мислили.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!