Обратно към категорията

Токът за бита и фирмите поскъпва от този месец

   

Токът за бита и фирмите поскъпва от този месец

Токът за бита и фирмите поскъпва от този месец, но минимално - малко под един процент. Този път увеличението е заради нови такси, които енергодружествата ще плащат на Държавния електроенергиен системен оператор и на НЕК.

Очаква се при средна месечна консумация от 185 киловата, клиентът да заплати допълнителни 43 стотинки, изчислиха експерти. Увеличението е 0.7 процента и потребителите ще го усетят с новите сметки за ток. Новите такси ще бъдат разписани в сметките като разходи за балансиране на електроенергийната система.

По-голямата част от разходите ще остават за сметка на ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN, но с разрешението на държавата те ще си начисляват процент от тези такси в крайната цена на електричество.

Прогноза от ден за ден

От 1 юни трите енергодружества са задължени да правят почасови прогнози за потреблението на ток ден за ден. Прогнозите се подават в Държавния електроенергиен оператор. При разлика между прогнозата и потреблението се създава дисбаланс т.е. излишък от ток, който ще бъде платен освен от енергодружествата, и от самите клиенти.

„Идеята е потреблението да бъде максимално близо до прогнозата, за да няма излишък на енергия. Знаете, че енергията, като се произведе от централите, не може да се складира и да се използва след два часа. Трябва веднага да се продаде”, обясни говорителят на EVN България Петър Костадинов.

btvnews.bg











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!