Обратно към категорията

"СЕГА": Финален дебат днес за директните плащания на земеделците до 2020 г.

   

"СЕГА": Финален дебат днес за директните плащания на земеделците до 2020 г.Два дни преди крайния срок, 31 юли, в който страната ни трябва да прати окончателния вариант на предложението си за директните плащания за селското стопанство в следващия програмен период, все още няма единомислие за тавана на субсидиите. Земеделски организации продължават да оспорват идеята да се наложи максимален праг на субсидиите.

В края на миналата седмица Министерството на земеделието прие искане, подписано от 30 асоциации от областта на селското стопанство за таван от 300 000 евро на директните плащания. Това бе отразено и в последния вариант на концепцията на агроведомството за следващия програмен период. Три дни след излизането на общата декларация на браншовите сдружения те отново се оказаха разединени.

Днес на заседание на парламентарната комисия по земеделие се очаква министърът в оставка Димитър Греков да представи концепцията за директните плащания. По тази концепция ще се разпределят около 5.5 млрд. евро до 2020 г. Преди да бъде изпратено в Брюксел, предложението трябва да бъде одобрено и от Министерския съвет.

През уикенда обаче Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) оспори въвеждането на таван на субсидиите над 300 000 евро. Асоциацията подкрепя първоначалния вариант за прогресивно намаление на субсидиите. Според него сумите между 150 000 и 300 000 евро се намаляват с 5%, а тези над 300 000 евро - с 10%, след като се приспаднат разходите за заплати, осигуровки и данъци. АЗПБ смята, че този вариант е изчислен в детайли от експертите на земеделското министерство и че намалението на субсидиите по отношение на дребните, средните и едрите фермери така би било справедливо и обективно. "Страната ни не бива да спъва възможността на големите зърнопроизводители да продължат да се развиват. От една страна, те са в конкуренция с колегите си от ЕС, а от друга - от тях се очаква да диверсифицират производствата си, като инвестират в животновъдство и преработка - като маслобойни, мелници, фуражни заводи и др., и така да генерират принадена стойност. Пълното лишаване от субсидии след тавана от 300 000 евро е възможно да демотивира едрия агробизнес и да има отказ от обработка на площи", обясняват от АЗПБ.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) също не подкрепя 100% намаление на субсидията след 300 000 евро. Първоначално обаче зърнопроизводителите подписаха становището, с което 30-те асоциации поискаха таван на субсидиите. След заседание на Управителния съвет в края на миналата седмица обаче от НАЗ са решили да оттеглят подкрепата си за това искане. По данни на земеделското министерство таванът на субсидиите би засегнал едва няколко десетки едри земеделски производители, които досега обираха голяма част от преките плащания.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

#4 чонко 31.07.2014 07:36

Зърното отива в чужбина и не дава принадена стойност на българите, златото ни отива в чужбина, а не трозора на БНБ, за нас българите остава от трите най дългото...

 

 

#3 Стоян 30.07.2014 13:58

В Ямбол и региона няма зърнопроизводител с мелница или свинеферма! Откакто приватизатора Мелинвест затвори Ямболската мелница в Ямбол и брашно не се произвежда и фуражи също. Зърното отива в карнобат и от там на кораби в чужбина.


#2 друг фермер 29.07.2014 09:05

Провеждайки държавната политика в селското стопанство нека да задължат големите арендатори и собственици на земя получаващи субсидии, да произвеждат върху определен процент/%/ от земята освен зърнени култури и плодове и зеленчуци изискващи повече работна ръка. Щом получават субсидии от държавата трябва и да изпълняват държавната политика, ако има такава изобщо.

 

 

#1 фермер 29.07.2014 08:58

От зърнопроизводителте се очаква да диверсифицират производствата си, като инвестират в животновъдство и преработка - като маслобойни, мелници, фуражни заводи и др. Очаква се, но кога ще стане не се знае! Нека радиото да се заинтересува, колко големи зърнопроизводители в Ямболско са направили мелници, фуражни заводи, свинеферми, птицеферми, маслобойни, така че от зърното да има полза за държавата т.е. принадена стойност. Само банановите републики изнасят суровини. Големите земевладелци не се занимават със зеленчукопроизводство и овощарство, понеже нямат файда, по лесно е зърното 20000 декара ги гледат със 20 човека. Големите зърнопроизводители пречат на малките и средни фермери да произвеждат и предлагат на пазара разнообразна продукция. Монополни вносители и дребни тарикати вносители съсипват родното производство с помоща на тези които контролират вноса на плодове и зеленчуци.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!