Обратно към категорията

„Войводска среща” - 2014 събра в Жеравна 60 войводи

   

„Войводска среща” - 2014 събра в Жеравна 60 войводи

„Войводска среща” - 2014 събра в Жеравна 60 войводис медийното партньорство на РАДИО 999

Първият национален събор „Войводска среща”, състоял се през почивните дни /25-27 юли/ в Жеравна, постави началото на нова патриотична инициатива. Събитието събра в местността Добромерица край китното балканско селце  родолюбци от различни краища на страната, дошли да подкрепят поредното начинание на продуцента и хореограф на ансамбъл „Българе” Христо Димитров – създаването на сдружение „Пазители на българщината”. Проявата се осъществи със съдействието на Фондация „Българе”, „Бона фиде”, Община Котел и Кметство Жеравна.
На откриването на събора дойдоха 60 учредители на сдружението, избрало си за цел да възвърне националното самочувствие на българите и подкрепи родовата памет чрез реални действия по запазването и популяризирането на българската история, култура, език и фолклор. Някои от войводите, като Валери Симеонов - собственик на генералния медиен партньор на събитието ТВ „Скат”, се бяха възползвали от правото си да доведат свои почетни гости. Така на събора в юнашки дрехи се появиха Слави Бинев и Красимир Каракачанов.
В петъчната вечер избраният за председател на Управителния съвет на сдружението Христо Димитров свика на първо заседание неговите членове - почетни и действащи войводи. Всички бяха спазили устава на „Пазители на българщината” и се бяха явили на заседанието в народни носии, четнически и старинни военни униформи /облекло, задължително и за всички участващи в събора/. След войводския сбор дойде ред на официалното откриване на събитието. На голямата сцена в подножието на Добромерица ансамбъл „Българе” и актьорът Димитър Селенски представиха новия си спектакъл „Последната нощ на Апостола”. Великолепната игра на Селенски и танцьорите бе дълго аплодирана от развълнуваната публика.
Под грейналите над Добромерица звезди тежка трапеза и четири чевермета очакваха войводите в специалния „Войводски кът”. Четите пък се бяха разположили на отделни биваци в горичката и се отдадоха на запознанства и тостове. Три оркестъра – гайдари, зурни и тракийския оркестър на войводата –музикант Васко Денев огласяха Жеравна до първи петли.
Вторият ден от събора започна с тържествената клетва на войводи и четници. Тя бе произнесена на глас и подкрепена с целуване на българското знаме. След това почетните войводи /които ще помагат на делото с авторитет и средства/ и действащите войводи /предвождащи чети/ обявиха публично своите лични каузи и тези на четите, които да осъществят до следващата година. Бяха обявени много и все полезни родолюбиви каузи, изпълнението на които ще се отчете на втория събор следващия юли.
Сред многото бизнесмени и политици, подписали се под клетвата като учредители на сдружението, бяха и известни личности от артсредите, като почетния войвода Владислав Карамфилов /Влади Въргала/ и колоритния войвода на чета от Пловдив - актьорът Димитър Селенски. Многобройната Първа областна Бургаска чета, предвождана от войводата Георги Манев, даде пример със специално ушити униформи и свое знаме.
Патриотизмът в слова и обещания беше толкова заразителен, че дошлата като посетител на събора известна наша режисьорка Зорница София спонтанно се включи в еуфорията, заявявайки пред множеството желанието си да стане съратник на сдружението. Крехката дама даде тежка дума – работейки над новия си филм по разказа на Хайтов за Румена войвода, да използва всичко видяно на събора и да търси съдействие от войводите за постигане на максимална автентичност при снимките на лентата.
Христо Димитров огласи официално каузата на първия събор „Войводска среща” – събиране на средства за изграждане на мемориална абсида „Юнашки глави” на стария мегдан в Жеравна.
След обяда се състоя конкурс за най-добре въоръжена и подходящо облечена чета. Пред жури от специалисти – светила в областта на оръжейното дело четите представиха множество автентични старинни оръжия – саби, ножове, работещи пушки и пищови, чието действие не пропуснаха да демонстрират.
Наградният фонд от 3000 лева бе разпределен между трите най-добре въоръжени чети и трима индивидуални участници. Безапелационно първото място получи хайдушката дружина от пловдивския комитет „Родолюбие”. Тя спечели жури и присъстващи не само с пълната автентичност на старинните оръжия и облекла, които представи. Четата всъщност се състои от четири прекрасни млади български семейства, които бяха дошли с малките си деца и нагледно показаха на всички какво значи интерес към българското, приемственост между поколенията и възпитаване в патриотизъм.
Колекционерът на хладни и огнестрелни оръжия Сотир Караниколов от Шумен вещо представи всяко едно от старинните си „бижута” – за какъв бой служи, как се борави с него и кога най-вероятно е произведено. Разбираемо е, че заслужено му бе присъдена първата индивидуална награда.
В последвалия Час по история оживено бяха коментирани моменти и теми от националноосвободителната ни борба.
Тон на следващата точка в програмата – надпяването, даде с изпълненията си именитата народна певица Албена Вескова, а по-смелите войводи й пригласяха. Тежко войводско хоро сложи край на официалната част. В края на деня четите се отдадоха на отмора и чревоугодничество, като геройски /на/паднаха още четири чевермета.
Неделният ден бе посветен на опознаване на живописната Жеравна и нейните архитектурни и исторически забележителности. Китното селце, където времето наистина е спряло 150 години назад в най-българското време и където някои от дървените къщи са по-стари от Съединените американски щати, вече очаква нови гости. На 22, 23 и 24 август предстои седмото издание на международния Фестивал на фолклорната носия. За да се включите в поредната приказка, която Жеравна ще ви разкаже, просто се разровете в бабините ракли, изтупайте носиите от нафталина и ги облечете. Не само ще им дадете нов живот, но и вие самите ще се почувствате пазители на българщината!    

Фотограф - Иван Негревски





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!