Обратно към категорията

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

   

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата20 октомври се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата, съобщават от РЗИ-Ямбол. Акцентът през тази година е фокусиран върху здравето на костите при мъжете. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годищна възраст получават остеопорозна фрактура. Наличието на една такава фрактура увеличава с 86% риска от появата на  следващи фрактури и при двата пола. При бедрена фрактура смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата.

Към 2050 г. се очаква броят на счупванията да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените.

Доскоро се смяташе, че остеопорозата е болест, характерна за жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

Процесът на изтъняване на костите е естествена част от стареенето. Въпреки това той може да бъде забавен или отложен във времето чрез здравословен начин на живот, отказване на тютюнопушенето, увеличаване приема на калций и витамин Д, редовни физически упражнения.

За предпазване от остеопороза е необходимо да се консумират храни, богати на калций (мляко и млечни продукти, зелени зеленчуци и зелени подправки).

Витамин Д помага на организма да абсорбира калция и други минерали. Той се намира в яйцата, сардините, сьомгата и някои рибни масла. Рибеното масло се прибавя към млякото и може да се приема с добавки, съдържащи калций и витамин Д. Не трябва да се забравя, че в тялото се натрупва витамин Д и при въздействието на слънцето.

Провеждането на физически упражнения е важно, тъй като поддържат здравината на костите. В допълнение към диетата и упражненията, отказването на цигарите и избягването на големи количества алкохол, кофеин и кола, също може да намали прогресията на остеопорозата, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Сливен.

Дори малки промени в диетата, упражненията и медикаментите може да предотврати счупването на костите.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!