Обратно към категорията

Пенсионираме се по-късно, осигурителният стаж нараства

   

Пенсионираме се по-късно, осигурителният стаж нарастваПенсионната възраст да се увеличи с 4 месеца, като необходимият осигурителен стаж също да нарасне със същия период, предлагат от социалното министерство. Целта е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 г., а мъжете – на 65 г. през 2018 г. Също така стажът трябва да достигне до 40 г. за мъжете и до 37 г. за жените.

Това предвижда т.нар. нулев вариант на предложения на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към министъра на труда и социалната политика, който е според текущото законодателство. Той беше предложен от социалния министър Йордан Христосков.

Според предложението първият вариант е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г., като те трябва да излизат в заслужена почивка на 65-годишна възраст. След това се предвижда въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

Във втория вариант се предлага да бъде изравнена стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. Ако това предложение влезе в сила, повишението на пенсионната възраст на жените ще е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година, съобщават от БТА.

Има и трети вариант, при който изравняването на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 г. ще стане според годината на раждане и след това ще се въведе автоматичен механизъм.

Освен тези промени експертите от Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система разгледа предложение за това максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата.

За въвеждането на тази промяна също се предвиждат няколко различни варианта. Според първия от тях максималният месечен размер на осигурителния доход трябва да бъде равен на 8-10-кратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година.

Според втория вариант осигурителният доход не трябва да надхвърля 8- 10 кратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

В проекта се предвижда размерът на максималния размер на осигурителния доход до 2015 г. да достигне 3040 лв. Освен това се очаква увеличаване на осигурителните вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителнате вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт. Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 nina 23.10.2014 08:00

novi rabotni mesta s dostoyno zapla6tane-ina4e nikakvo vdigane na staj i vnoski nyama da pomogne.No nali jiveem v bananova republika...ni6to ne se znae!


#2 nina 23.10.2014 07:55

novi rabotni mesta s dostoyno zapla6tane-ina4e nikakvo vdigane na staj i vnoski nyama da pomogne.No nali jiveem v bananova republika...ni6to ne se znae!

 

 

#1 Кирил 22.10.2014 04:18

Колкото по-малко реално работещи и осигоряващи се остават,толкова по високи осигоровки ще плащат,и най-добре е да не се пенсионират.Вноските ни отиват за почивки по НОИ,за плащане вноските на военните,за обезщения на безработни и още мого други.Затова и пенсионерите получават мизерни пенсии с които мизерствуват!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!