Обратно към категорията

МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯ НА ПЪТЯ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ДНЕС

   

МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯ НА ПЪТЯ ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ ДНЕСПроверки за пътна безопасност ще бъдат извършвани само от катаджии, полицейските коли ще бъдат оборудвани с видео камери и микрофони, а до месец 2500 автомобила на МВР ще се движат с GPS-и.
Това са част от мерките за борба с корупцията на пътя, които вътрешното министерство реши да предприеме след последния нашумял случай на пътен полицай, заснет да взима подкуп.
Според ръководството на МВР новите мерки имат за цел да ограничат до минимум прекия контакт между полицаите и гражданите. Ето защо още от днес служителите на „Охранителна полиция” няма да имат право да извършват пътни проверки, а това ще е единствено в правомощията на квалифицирани екипи на КАТ и то не на случаен принцип, а само в рамките на широкообхватни акции или т.нар. проверки по холандския метод.
Охранителните полицаи също ще могат да спират автомобили на пътя, но не заради нарушаване на правилата за движение, а единствено за установяване на самоличност, при издирвателни мероприятия или проверка на багажи и т.н. Освен това причината за всяка една проверка на „Охранителна полиция” трябва да бъде докладвана на дежурните полицаи в съответното районно управление.
Акциите на КАТ по широкообхватния метод, по който единствено ще се извършват пътните проверки оттук нататък, няма да са масова практика, обясни Вучков. Причината е, че камерите, с които на първо време ще бъдат оборудвани патрулните коли, са едва 28 на брой.
„Записите от тези видео камери ще се съхраняват в информационен фонд, достъп до който ще имат само специално определени ръководни служители от областните дирекции на МВР. Тези записи ще се съхраняват един месец, след което ще бъдат унищожавани”, обясни министърът.
Местата, където ще се провеждат пътните проверки, ще бъдат предварително оповестявани на интернет страниците на областните дирекции на МВР, коментира още вътрешният министър.
Проверките за превишена скорост пък ще бъдат осъществявани единствено от стационарните камери - 25 на брой в страната), от които се издава електронен фиш и мобилните камери - 148 на брой, на базата на чиито записи заснетите в нарушение шофьори ще бъдат призовавани в районното управление по местоживеене. В тази връзка Вучков изрази готовност, в най-скоро време, проблемът с функционирането на мобилните камери да бъде решен законодателно.
А дали новите мерки ще дадат резултат, ще стане ясно до два месеца, какъвто срок си постави ръководството на МВР.
От МВР призоваха хората, при нередности, да подават сигнали на тел: 02/982 222.









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 мунчо 02.12.2014 08:23

Ура. Ще караме без ГО, Без книжка, Без документи с контрабанда. Бахти кефа.


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!