Обратно към категорията

В България се създава зоополиция

   

В България се създава зоополицияВ България се създава зоополиция, която оттук нататък да подпомогне разследванията, свързани с престъпления (осакатяване, убийство и др.) на животни, съобщи в парламента евродепутатът Емил Радев.
Със заповед от 25 юни 2015 г. вътрешният министър създава организация за определяне на служители на МВР, които да работят по досъдебни производства при престъпления срещу животни и престъпления на граждани, неупражнили контрол върху животни.
Според него статистиката е доста тъжна и откакто през 2011 г. са създадени нормите в Наказателния кодекс, разкриваемостта е много ниска.
За 2012 г. регистрираните престъпления са 103, а разкритите - едва 21. За 2013 г. са регистрирани 180, а са разкрити 30 престъпления. Миналата година има регистрирани 181, а само 35 разкрити престъпления.
Според Радев е важно да има специализирано звено, което да успее да действа много по-бързо и организирано. По думите му българското звено ще бъде създадено по модела на холандската зоополиция. Статистиката сочи, че посегналите на животни много често след това посягат и на хора, отбеляза Емил Радев и даде за пример случая с пребивания кон, който е бил изкупен от собственика. Същият човек след това е нападнал тъщата си с брадва и в момента го грози 10 години затвор.
"След тази важна стъпка ще се вдигне разкриваемостта и много хора, които биха попаднали в затвора за насилие над хора, ще попаднат там преди да са посегнали на човек", смята Явор Гечев от "Четири лапи".
Той призова цялото общество да съдейства за добрата работа на зоополицията и обеща организацията му да съдейства за обучения на служителите на МВР, ангажирани за тази работа.
В областните дирекции на полицията ще бъде проведена специализация на един разследващ и един униформен полицай. Така общо около 60 служители на МВР ще представляват зоополицията. Полицаите ще продължават да изпълняват своите задължения и по други случаи, но при наличие на случай, свързан с животни, ще се захващат с него.
До есента трябва да бъдат определени конкретните служители и да се започне с тяхната специализация, посочи Емил Радев.

Източник: БГНЕС    









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#3 А Еко-полиция??? 07.07.2015 08:41

А Еко-полиция кога ще създадете? Еко-полиция за собствениците на кучета, които не събират изпражненията им от алеите, улиците, от спортните площадки, където играят деца! Градинския мост е родовно миниран от акита на кучета заради тъпите собственици на тези животинки. Който има куче ще му прибира боклука, така както е в Европа.


#2 Димитър пак 02.07.2015 10:22

Дано има смисъл от това и да има подведени под отговорност в случай на престъпление. Дано двамата, дето ще изберат в Ямболската полиция обичат домашни любимци, че да искат наистина да помагат. Иначе просто ще си останат редови. Радио 999 би ли могло да пита шефа на Ямболската полиция на какъв принцип ще се подбират тези двама полицаи?

 

 

#1 Димитър 02.07.2015 10:13

Дано обучените вземат присърце новите си задачи. Но трябва да има и сигнали за лошо отношение към животните. Затова ХОРА, ЗВЪНЕТЕ В ПОЛИЦИЯТА, АКО ВИДИТЕ ЛОШО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ! Късмет на новата програма


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!