Обратно към категорията

По-евтин ток за бита и умерено поскъпване за част от бизнеса

   

По-евтин ток за бита и умерено поскъпване за част от бизнесаОт днес цената на електроенергията за битовите потребители намалява с 0,11 на сто - осреднена цена. 
Енергийният регулатор реши още бизнесът и домакинствата да плащат еднаква добавка "Задължение към обществото" – от 37,90 лв. За най-големите индустриални потребители обаче специална наредба ще предостави отстъпка, така че размерът на добавката за тях практически няма да се промени и ще бъде около 19 на сто. Повишението на крайните цени за бизнеса на свободния пазар ще е по-малко в сравнение с предвижданото при предишното ценово решение, чието влизане в сила от 1 юли бе отложено.

Цената за домакинствата

По думите на Иван Иванов поевтиняването на тока за битовите потребители се дължи на предприетите мерки от правителството и Народното събрание, които са създали предпоставки за намиране на допълнителни резерви в сектор "Електроенергетика". Според него това е дало възможност първоначално заявеното увеличение на цената с 2 процента да бъде трансформирано в намаление за бита с 0,11 на сто.

Изменението на крайната цена на електрическата енергия за отделните електроразпределителни дружества е за намаление за абонатите на ЧЕЗ с 0,63 процента, намаление за абонатите на ЕВН - с 0,44 процента, увеличение за абонатите на "Енерго-про" с 1,09 процента /поради спецификата на мрежата в Североизточна България/ и намаление с 5,11 на сто за абонатите на електроразпределително дружество "Златни пясъци, посочи Иванов, цитиран от БТА.

Цената за бизнеса

Цената на електроенергията за индустриалните консуматори е цената на свободния пазар, КЕВР не регулира цената на свободния пазар, отбеляза председателят на регулатора. КЕВР по справедлив начин определя еднаква добавка "Задължение към обществото" в размер на 37,90 лева, валидна за всички потребители - както битови, така и стопански, посочи той.

По думите му това изравняване на добавката е необходимо, защото Законът за енергетиката приет от Народното събрание, изисква от КЕВР определянето й прозрачно и справедливо за всички крайни потребители и "защото е натрупан огромен дефицит в НЕК, който трябва да бъде преодолян от всички участници в сектор "Енергетика".

Иван Иванов посочи, че независимо кога наредбата за намаляване на тежестта на "зеления" ток бъде нотифицирана от ЕК, тя ще бъде валидна с дата 1 август 2015 г. При нейното действие добавката "Задължение към обществото" за потребителите с годишна консумация над 30 гигаватчаса (най-големите индустриални потребители на електроенергия), става 18,77 лева на мегаватчас, посочи Иванов.

По думите му наредбата добавя междинно стъпало за потребителите с годишна консумация между 10 и 30 гигаватчаса, за които намаляването на тежестта на "зелената" енергия е с 50 процента до 26,65 лева на мегаватчас.

Иван Иванов коментира, че съгласно разпоредбите в Закона за енергетиката, КЕВР може да се произнесе с промяна в ценовото решение след три месеца. Ако бъдат намерени резерви за промяна в цената, няма да се поколебаем в интерес на българското общество да нанесем съответните корекции, заяви той.

Разработихме наредба и съгласно параметрите й след нейното нотифициране големите енергоемки предприятия, които са голяма част от индустрията, и изразходват енергия над 30 гигават часа годишно ще ползват намаление в размер на 85%, обясни същевременно пред бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министърът припомни, че досега добавката "задължение към обществото” се е плащала от битовите потребители в размер на 53 лева, а индустрията е заплащала 18,93 лева.

По думите й от това намаление ще се възползва голяма част от индустрията, която членува в КРИБ и АИКБ. Петкова заяви, че министерствата на икономиката, финансите и енергетиката са имали ангажимент, който са изпълнили, а именно да създадат тази наредба, която да осигури намаляването на тежестта върху индустрията във връзка с разходите за енергията от възобновяемите енергийни източници.

Тя обърна внимание на факта, че стандартният размер на добавката "Задължение към обществото” от 38 лева е по-нисък от предвижданите преди месец 40 лева.

Ако се управлява прозрачно, до 1 година НЕК ще излезе от финансовата дупка

Според Иван Иванов, ако НЕК се управлява прозрачно и ефективно, при предприетите вече законови мерки, до 1 година ще излезе от финансовата криза. По думите му всички, предвидени в законодателството мерки, ще доведат до общо 830 млн. лева в бюджета на НЕК до края на регулаторния ценови период на 30 юни 2016 г.

"Ако НЕК бъде управлявана по прозрачен и ефективен начин, ако търговете, които се провеждат в НЕК са в интерес на дружеството и на българската енергетика, а не служат на корпоративни интереси, бъдете сигурни, че НЕК в края на периода ще излезе от финансовата дупка", каза Иванов, цитирайки финансовия ефект от всяка от предприетите законови мерки.

От промяната, с която се отчита специфичното производство на ток от ВЕИ, ще бъдат спестени на НЕК 25 млн. лева, а от това, че НЕК няма да изкупува по преференциална цена излишното производство - още 20 млн. лева. Отчитането на факта, че част от ВЕИ са съфинансирани и с национални, и европейски средства, ще спести на НЕК още 10 млн. лева, посочи Иванов.

Със създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система", регламентирано с приетите промени в Закона за енергетиката, ще се генерират още 210 млн. лева, посочи председателят на КЕВР. По думите му средствата в НЕК могат да се увеличат с още 130 млн. лева от това, че компанията няма да изкупува неефективно произведената енергия в ТЕЦ и заводски централи. Ако добавим към това и приходите от вредни емисии, които съгласно Закона за енергетиката трябва да постъпват 100 процента в НЕК, това прави общо 749 млн. лева, отбеляза Иванов.

Към момента не сме отчели финансовия ефект от споразуменията с двете американски централи в комплекса "Марица изток", когато това стане, трябва да се добавят още 89 млн. лева, с което общо средствата в НЕК за едногодишния регулаторен ценови период трябва да бъдат 830 млн. лева, посочи той.

 

http://www.mediapool.bg/po-evtin-tok-za-bita-i-umereno-poskapvane-za-chast-ot-biznesa-news237393.html

 

 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Дядо 02.08.2015 05:50

Най добре е да се въведе данък задължение към обществото за всички стоки и услуги,че да може по лесно да се издържат "кралските семейства" от парламента


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!