Обратно към категорията

"СЕГА": РАБОТОДАТЕЛИТЕ ОТЛАГАТ ПРОТЕСТА СРЕЩУ СКЪПИЯ ТОК, НО НЕ ГО ОТМЕНЯТ

   

"СЕГА": РАБОТОДАТЕЛИТЕ ОТЛАГАТ ПРОТЕСТА СРЕЩУ СКЪПИЯ ТОК, НО НЕ ГО ОТМЕНЯТПланираният за 30 септември национален протест за реформи в енергетиката се отлага, но не се отменя. Това се посочва в обща позиция на национално представените организации на работодателите - БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, разпространена вчера.

Преди седмица работодателите се договориха с правителството за отмяна на протеста срещу пакет от мерки. Някои от исканията им обаче останаха без отговор. Представителите на бизнеса предупреждават, че запазват готовността си за повторното насрочване на протеста, в случай че кабинетът проточи изпълнението на набелязаните мерки. Част от тях предвиждат мораториум върху преференциалните цени на новите мощности и създаване на пътна карта за решаване на належащите проблеми в сектора.

Според работодателите поисканото по-рано от тях връщане на цените на тока за фирмите на нивата отпреди 1 август няма алтернатива. Тогава цената на добавката "задължение към обществото", плащана от фирмите на либерализирания пазар, се увеличи с над 100%, което постави в риск стотици предприятия. "От проведените разговори стана ясно, че съществуват резерви, които да позволят подобна стъпка, и ние продължаваме категорично да отстояваме това свое искане", посочват работодателите.

Те поставят и срок - пътната карта за реформи в енергетиката трябва да стане факт до 1 октомври. Т.е. правителството има точно пет дни, в които трябва да каже черно на бяло точно какво предвижда, за да избегне ситуацията от лятото, когато хиляди работници и мениджъри излязоха на протест, а стотици предприятия спряха работа за час.

Нещо повече - оказва се, че към момента няма дори работна група, която да обсъжда реформата. Затова от БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ настояват в "максимално кратки срокове да бъде институционализирана работната група за изработване на пътната карта, включително с наши представители". Те продължават да искат оставката на Иван Иванов като председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Министерският съвет трябва да назначи и международен одит в енергетиката, настояват още работодателите.

Министерството на енергетиката да създаде работна група с участието на бизнеса за начина и критериите, по които ще се избират мениджъри за участие в бордовете на държавните фирми, е друго условие на БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ. Шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев вижда това участие като работа на обществени начала без заплата. Все още не е изяснен въпросът дали членовете на бордовете от страна на бизнеса ще имат право на глас при вземането на решения, обясниха наскоро от ресорното министерство пред в. "Сега".









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!