Обратно към категорията

Иранец разстреля 9 души в Мюнхен

   

Иранец разстреля 9 души в Мюнхен

Нападателят в Мюнхен е 18-годишен немски гражданин от ирански произход, разкри полицията в Мюнхен.
 
„Заподозреният, за когото следствието има данни, е 18-годишен немски иранец от Мюнхен“, каза полицейски представител на пресконференция в баварската столица.
 
Стрелецът има двойно гражданство - немско и иранско. Освен това полицията не може да каже дали става дума за терористично деяние, тъй като не са известни мотивите на стрелеца. Извършителят нямал криминално досие и от две години живеел в града. Не е ясно дали действията му са продиктувани от политически причини или са плод на психически разстройства.
 
В раницата му не открит експлозив, не се потвърждават и данните за използване на автомат, стрелецът имал само пистолет.
 
След стрелбата пред търговския център той попаднал под обстрел на патрул. Впоследствие се самоубил и трупът му е открит. Отменена бе обявената преди това висока степен на терористична заплаха. За издирването на стрелеца бяха вдигнати на крак 2000 полицаи.
 
Полицията изясни също, че двете лица, които са избягали от търговския център „Олимпия“ и по тази причина са били заподозрени като съучастници в атентата, няма нищо общо с него. Не се потвърдиха и другите сигнали за стрелби и вземането на заложниците.
 
Вечерта на 22 юли в центъра на Мюнхен се разнесоха изстрели. Стрелбата бе насочена срещу хора пред търговския център „Олимпия“. По последни данни са загинали 10 души, включително стрелецът. Ранените са 16, трима от които са с опасност за живота. Сред убитите и ранените има непълнолетни, включително деца. Няма данни за пострадали български граждани, но не всички жертви са идентифицирани.
 
Докогато течеше операцията за издирване на виновните, голяма част от хората в Мюнхен получиха предупреждение на властите за терористична атака по смартфоните си. Целият градски транспорт беше спрян от съображения за сигурност. Затворена беше и централната железопътна гара.
 
Мюнхенската полиция публикува на сайта си специален формуляр за фото и видеоматериали от трагедията и призова всички свидетели да й изпращат записите от местопрестъплението, с които разполагат.
 
Въпреки че все още не е ясно дали става въпрос за терористичен акт, „Ислямска държава” отбеляза нападението в баварската столица със съобщение: „Цяла Европа е под нашия терор”.
 
Между убитите няма български граждани. Това съобщи пред Нова българският консул в Мюнхен Антоанета Байчева.
 
„От баварската полиция ме информираха, че между убитите при атаката в Мюнхен няма български граждани”, каза Байчева. 
 
„Самоличността на ранените все още се установява, така че не може да се каже дали между ранените има български граждани, но засега няма такива данни”, посочи тя. 
 
„Имаше хиляди граждани в Мюнхен, които бяха блокирани от извънредното положение, германските власти бяха осигурили възможности за настаняване и транспорт за спешните случаи”, добави Байчева. 
 
Премиерът на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер обяви днешния ден, 23 юли, за ден на траур. Флаговете на всички обществени сгради ще бъдат спуснати наполовина.
 
В същото време иранското министерство на външните работи осъди извършеното вчера нападение.
 
„Иран осъжда този акт и изразява солидарността си с германския народ и правителството”, заяви говорителят на министерството Бахрам Хасеми. „Срещу убийството на беззащитни невинни хора, няма друг избор освен тотална борба срещу тероризма”.
 
 
 
vesti.bg









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!