Обратно към категорията

М.Сивкова: "Ще гласувам „против” приемане Отчета на бюджета за 2015 г., защото: ..."

   

М.Сивкова: На редакционната поща на радио 999 получихме обяснение за отрицателния вот на Мариета Сивкова, общински съветник в ОбС Ямбол, по една от точките, заложени в дневния ред на днешното заседание на съвета.
ЕКИП 999 е готов да публикува мотивите за гласуване "за", "против" или "въздържал се" на всеки един от общинските съветници. Те са избрани от нас, за да вземат важни решения за Ямбол в местния ни парламент. Надяваме се, всеки един съветник да може да мотивира надпартийно своя вот, даден в комисиите, както и на заседанията на съвета. Очакваме мотиви на електронните адреси на радио 999, публикувани в раздел "Контакти".

Мотивите на Мариета Сивкова поднасяме без съкращения и редакционна намеса:

    "Несъмнено администрацията се е постарала в изчисленията и сметките и нямам съмнение, че написаното е без аритметични грешки. Притеснението е другаде: Това е бюджет, който неправилно е планиран от самото начало. Факт е, че при начален годишен план 46 млн. лв и актуализиран годишен план 48 млн.лв, отчетът е за 35 млн.лв.
  Изводът е: Липсва вярна преценка за възможностите на общината, подведени са Общински съвет и гражданите, като им се предлагат нереални възможности.
    Другото притеснение идва от написаното в Одитния доклад.  Ясно става, че са налице констатирани отклонения т.е. констатирани грешки в отчета, част от които отстранени по време на одита, някои не. Всички те дават отражение върху достоверността на бюджета.
Изводът е: Администрацията не е достатъчно компетентна в работата си и липсва ефективна система за вътрешен контрол за недопускане на грешки.
    Тези два факта не са най- притеснителното и показателно за работата на тази администрация.
    Истинската картина е отразена на сайта на Министерство на финансите, където са публикувани резултатите от проверката на експертите на министерството на бюджетите за 2015 г. на всички общини по 6-те критерия, на чл.130 а от Закона за публичните финанси.
    Констатирано е, че Община Ямбол е в нарушение на един от показателите:
-    към края на годината поетите ангажименти за разходи по бюджета на общината надвишават 50 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години;
За Община Ямбол  процентът е 56.7%. Поети са ангажименти за разходи за 21 462 115 лв, е трябвало да се поемат ангажименти за не повече от 18 924 361 лв.
Скандално е, че кметът си позволява да нарушава закона и да задължава нас, гражданите, с над 2,5 млн. лв над това, което закона казва, че е допустимо.
Това не е написано в документите, които ни се предлагат да приемем, но е факт, който не може да се пренебрегне.

М.Сивкова - общински съветник от ОбС Ямбол"













Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!