Обратно към категорията

Над 16 000 бежанци пресекли незаконно границата ни

   

Над 16 000 бежанци пресекли незаконно границата ниНад 16 хил. бежанци са били заловени да пребивават незаконно у нас от началото на годината. Към 20 октомври броят им е 16 323, показват данните на МВР. И това са само заловените, а не е ясно колко все още се укриват някъде в България или пък са успели да преминат през страната ни незабелязано.
През последната седмица се наблюдава лек спад на бежанския натиск по границата ни. Причината за това обаче е във влошаването на времето, поради което каналджите и самите мигранти изчакват, а не тръгват към България. А не в по-добрата охрана, тъй като се видя, че и след включването на новата Европейска служба за гранична и брегова охрана, чиято дейност стартира именно от българо-турската граница, още в първите дни след 6 октомври бежанския поток не само не намаля, но и се увеличи. Сега за периода 13-20 октомври задържаните нелегални мигранти у нас са 417, докато през последните седмици те надхвърляха 500 и дори понякога наближаваха 600 души. Така се оказва, че през изминалата седмица броят на хванатите у нас бежанци е най-нисък за последните 2 месеца, предасде БГНЕС.
258 от нелегалните мигранти са установени във вътрешността на страната. Под 100 са задържани в опит да влязат в страната и да я напуснат. Основната част от задържаните чужди граждани отново са афганистанци. В пъти по-малко са иракчаните и сирийците.
За периода 13-20 октомври МВР е извело от страната 28 чужди граждани. Което означава, че на всеки почти 15 бежанци успяваме да върнем само един. От екстрадираните през последната седмица при 12 това е станало принудително, а 16 са си тръгнали от България доброволно.
818 чужди граждани са напуснали центровете за настаняване на Държавна агенция за бежанците през изминалата седмица. В бежанските центрове са настанени 5 029 лица при капацитет от 5 190. На 150% е заетостта в центровете на Дирекция "Миграция” на МВР. В тях се намират 1800 чужденци при капацитет от 1200 места.
inews.bg









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!