Обратно към категорията

КАЛОЯН ЖЕЛЯЗКОВ ЗА ПРОТЕСТА В БОЯНОВО: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА НИ ЧУЯТ! НЕ ИСКАМЕ "БЕЖАНЦИ"!

   

 КАЛОЯН ЖЕЛЯЗКОВ ЗА ПРОТЕСТА В БОЯНОВО: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТРЯБВА ДА НИ ЧУЯТ! НЕ ИСКАМЕ БЕЖАНЦИ!
"Очаквам голяма подкрепа не само от хората в Ямболски и Сливенски регион, но и от цялата страна"

Тази събота Бояново излиза на протест срещу изграждането на бежански център на територията на бившите казарми в селото. Решението това да се случи беше взето от правителството миналата седмица. В бъдещия център за мигранти ще бъдат разположени 52 фургона на площ от около 260 декара.   Бившият казармен терен е отдалечен само на около 200 м от крайните къщи.
Ден преди протеста, екип 999 се срещна с неговия организатор – Калоян Желязков.
„Никой не е разяснявал на хората в с. Бояново подробности около изграждането на бежански център. Не са се допитвали до тях, искат или не в родното им място да живеят 2000 бежанци. В една нормална държава управляващите се интересуват от мнението на хората, но нашата...явно не е такава“, заяви пред Радио 999  Желязков. Според него, ако такъв център действително бъде изграден селото ще се сблъска с много проблеми - няма и не може да има никаква гаранция, че никой няма да прескочи оградата. Нито пък, че можем да бъдем предпазени от евентуални болести и епидемии“.
„Ако управляващите не чуят нашите искания и не отговорят на нашите въпроси, които ще бъдат поставени на протеста на 29-ти октомври, със сигурност това няма да е последния протест, като следващите няма да бъдат предлагани въпроси и искания, а ще бъдат много по-сериозни“, каза още Калоян Желязков.
 
Прочетете в акценти какво още коментира организатора на протеста  пред Радио 999.
Пълен запис чуйте в прикачения файл. 
 
 
-Миналата седмица стана ясно, че е взето окончателно решение за изграждане на бежански лагер в село Бояново. Трябваше ли според Вас преди вземането на такова решение да се поиска мнението на хората и не само от Бояново?
- В една нормална държава мнението на народа и обществения интерес са едни от най-важните неща за управляващите и се разглеждат още на първо четене. Ако е необходимо се прави национален или местен референдум. Нашата не е такава. За съжаление мнението на народа не е дори на последно място, а изобщо не се взема в предвид при каквито и да било намерения на управляващите. Ние не искаме нищо повече от това да бъдем българи и православни в България. Пазим традициите, бита, културата и заветта на дедите ни. Бихме приели хора, които бягат от военна зона, но не и икономически мигранти.
 
-Министър Бъчварова, заяви от парламентарната трибуна, че е обяснено на хората в селото какви са плановете на Министерството за бившите поделения в Бояново. Някой говорил ли е с местните, с вас и кой?
- На хората в селото никой не е давал обяснение за намеренията . Всички до 19 октомври бяха оставени да гадаят какво ще се случи. Липсваше всякаква информация. Липсваше публично обсъждане, както и каквито и да било обсъждания за предприемането на някакви мерки за сигурност. След вземане на решение територията на която са казармите в Бояново да бъде прехвърлена от Министерството на отбраната към Областната управа на Ямбол е осъществена среща между Министър Бъчварова, кмета на селото и кмета на Общината. Споменавайки казармите, не мога да не отбележа тъжната ирония, че в тези поделения, известни още, като „Триъгълник на смъртта“ е служил елита на българската армия още преди 1989г. В тези поделения и била най-тежка и най-сурова службата. Поддържала се е висока степен на бойна готовност, постоянни учения и тревоги, стрелби и наряди, строга дисциплина за войниците. През границата ни не е можело да прехвръкне и пиле, а сега ще бъде изграден център за бежанци, защото нашата граница не само не е препятствие за мигрантите, а те дори не разбират, че са я преминали. Толкова е лесно и затова иронията е толкова силна и трудна да бъде приета.
 
- Какви са притесненията ви и евентуалните проблеми, които смятате, че биха могли да настъпят за селото?
- Едно от основните ми притеснения е броят на бежанците. Случаят в Бояново е различен от всички други. Тук живеят 700 българи, а ще бъдат настанени 2000 бежанци. Ще се превърнем в малцинство в собствената си родина. Това е недопустимо. Проблемите ще бъдат много – няма и не може да има никаква гаранция, че никой няма да прескочи оградата. Нито пък, че можем да бъдем предпазени от евентуални болести и епидемии. Та вижте какво се случи в Кале, Франция миналата седмица. Там бежанците бяха провокирани от полицейската намеса, получиха се безредици и всичко приключи със запалване на целия бежански център.
 
- По думите на вътрешния министър мигрантите ще бъдат настанени във фургони под денонощна охрана и няма да имат право да излизат от лагера. Това успокоява ли ви?
- Това, че няма да имат право не означава, че няма да го направят.  Те нямат право и да преминават през границата ни, но както всички виждаме го правят и трудно някой може да ги спре. Случай за нападения от бежанци има много. А за спокойствието - не може да ме успокои, че на километри от къщата ми ще има 1000 или 2000 бежанци, в село, в което и без тях сигурността е в най-ниското си ниво.
 
- Сам казвате, че в селото живеят много малко хора и предимно възрастни. Кой ще излезе да протестира? Очаквате ли подкрепа и от кого?
- Живущите хора в Бояново са малко... но точно заради тези 3 военни поделения функциониращи през 89-та година, Бояновци са „пръснати” из цяла България. Всеки от тях с пази спомените си от тук.  Много от тях в събота ще се върнат и ще бъдат на площада, за да подкрепят и защитят Бояново. Много други хора ме потърсиха също, за да окажат подкрепата си. Очаквам пълен площад.
 
- Какви действия смятате да предприемете, ако управляващите не се вслушат в исканията ви?
Ако не чуят нашите искания и не отговорят на нашите въпроси, които ще бъдат поставени на протеста в събота, със сигурност това няма да е последния протест, като следващите няма да бъдат предлагани въпроси и искания, а ще бъдат много по-сериозни. Обмисляме да затворим главен път. Приканвам всички подкрепящи нашата кауза да бъдат в събота, 29-ти октомври от 9:00 часа на площада в село Бояново. Елате заедно да се борим за една по-чиста и по-свята България, защото ако не го направим ние, няма кой да го направи.
 







Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!