Обратно към категорията

Г. Чалъков: ”Не е справедливо и не е целесъобразно това повишаване на такса смет”

   

Г. Чалъков: ”Не е справедливо и не е целесъобразно това повишаване - такса смет”+аудио

При оповестяването, че са ни назначили нова представителна фигура на държавната власт в Ямбол и региона, Георги Чалъков, 999 подчерта, че това не променя въпросите към областния управител, както и нашата категоричност, че ще продължим да ги задаваме - до отговори, решения и действия. И разбира се, изпълнихме обещанието си - питахме. Отговорите на новоназначения за губернатор на региона бяха с много общи думи, защото, както самият той подчерта, е от няколко дни на този пост.
Съобщи ни: и той лично настоявал за конкретните отговори по поставените от нас въпроси. Обеща ни: щом ги получи, ще ни ги предостави веднага.
Ние пък обещахме - до няколко дни отново да отправим към него тези питания, на които не беше отговорено.

И се надяваме (засега), областна администрация и лично областният управител на Ямбол, най-после да заработят за област Ямбол, т.е. за решаването на проблемите без отлагане, сега! Основанието за тази наша убеденост (засега) – е категоричният отговор на Георги Чалъков на един от въпросите на 999:

- Ще работите ли в интерес на гражданите от Ямболска област?
- Да, категорично ще работя в интерес на жителите на област Ямбол!, каза той.

Повтори го два пъти и в прав текст. И затова го приемаме за своеобразна положена клетва. Е, да, областните управители са назначени служители и не полагат такава. Но пък тези, които ги назначават, полагат и… всеки знае, доколко я изпълняват. Резултатност – нулева, решени проблеми – нито един. Поне не и тези, от които зависи животът ни да е по-добър тук и СЕГА.

Така че ще почакаме още малко, за да разберем ще се опитат ли по стар тертип да ни замотаят. Или ще покажат, че са готови – на отговори, които единствено значат решения и действия ВЕДНАГА!

Прочетете и чуйте (в прикачения файл какво) отговори Георги Чалъков на поставените въпроси. (Публикацията ни с въпросите от 999 пред оглавяващия Областна администрация-Ямбол, без значение кой е той, е тук: http://www.radio999bg.com/?id=26185 . Част от тези въпроси, бяха поставени няколко дни по-късно и от журналисти от други медии в Ямбол на пресконференцията на Г.Чалъков.)

-  Г-н Чалъков, стана ли ясно за какво всъщност ще се използват тези 1 100 000 лв., предназначени за област Ямбол?

Г. Чалъков: Тези 1 100 000 нямам яснота за какво ще се използват. От разговорите, които проведохме с предишния областен управител, стана ясно, че тези средства са осигурени, те са от европейската помощ,  която България получи в рамките на тези 160 млн. евро при предното правителство.  Но конкретна яснота за какво ще се използват, все още няма, аз останах с такова впечатление. Никой не е обяснил за какво точно ще се използват тези пари. А и за това кратко време нямах възможност да се запозная. В момента, в който науча за какво точно ще се използват, ще ви съобщя веднага. И аз отправих въпрос към Министерски съвет, но не получих конкретен отговор.

-  Как се отнасяте към рязкото голямо увеличение на такса смет за ямболлии и има ли някакви ходове, които Вие можете да направите, за да бъде тя върната за преразглеждане в Общински съвет-Ямбол?

Г. Чалъков: Пак е такъв щекотлив този въпрос. Сроковете, които е имало за обжалване в съда, са изтекли. Така че, ОА няма актове, с които да го направи. Моето мнение, като живеещ в Ямбол, относно такса смет е, че не е справедливо и не е целесъобразно това повишаване. Това го казвам в личен план, а не като областен управител. Можело е да се защитят интересите на ямболлии, но това не е направено, сроковете са изтекли. Колкото до Бюджет 2017 на община Ямбол, срокът за връщане изтече в петък. Така мога да Ви отговоря и за бюджета на община Тунджа, този срок също изтече в петък.
Областният управител може да върне решение на Общински съвет по законосъобразност. В тази посока обаче няма обструкции за такова връщане. Но обсъждаме въпроса.

- Търсите начин, така ли?

Г. Чалъков: Мислим по въпроса.

- Каква е Вашата гражданската позиция относно Местния референдум за ненастанявяне на мигранти на територията на област Ямбол?

Г. Чалъков: Като гражданин подкрепям инициативата за такъв референдум.

- Ще допуснете ли настаняване на нелегални мигранти на територията на област Ямбол и конкретно в базата, както и да я наречете, в с. Лесово?

Г. Чалъков: Преди да стана областен управител, а и това ми мнение няма да се промени, бях против да се допускат толкова чужденци, незаконно влезли в България и мисля, че има много резерви за опазване на държавната граница на България. За настаняването им моето лично мнение е, че съм против. Но Областна администрация изразява политиките на правителството. Така че, този разговор може да претърпи някакви промени. Но като областен управител винаги бих защитавал тази си теза, да не се допуска миграционен натиск и настаняване на мигранти, временно или постоянно, не само на територията на област Ямбол, но и на територията на страната.
Добре е, че има съоръжение, но само по себе си то не пази. Границата трябва да е обезпечена с хора. Средства по Проект на МВР има приведени на Областна администрация, на по-късен етап ще бъде конкретизирано точно за какво.

-----------
Това бяха отговорите на Г. Чалъков. А ние ще продължим да питаме настоятелно.
Ще задаваме важните въпроси по важни за хората тук проблеми и ще го правим, докато те не бъдат решени в интерес именно на всички нас. А не в интерес на партия, правителствени персони и прочее субекти, незнайно защо пребиваващи по всички нива на всички видове власти. Гражданите ясно показаха, че няма да проявят повече нито овчедушно търпение, нито ще търпят постни оправдания. И че искат сега, по-точно ВЕДНАГА, решения и адекватни действия за решаването на наболелите до крайност проблеми. Искат ревизия, несимволична, на всички злоупотреби, искат отчетност за техните, т.е. НАШИТЕ пари. И няма да има толеранс към нито един управник, към нито една партийна или каквато и да било друга групировка, наканила се да ограбва данъкоплатците–избиратели и всъщност власт-даващите на власт-имащите.


пп: Пак да подчертаем - очакваме отговори по въпросите, по които не получихме такива, заради краткото време, едва няколко дни, работа на новия ни областен управител.


Галина Йорданова

Снимка: Пресцентър ОА Ямбол





















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!