Обратно към категорията

Започва предизборната кампания за извънредните парламентарни избори

   

Започва предизборната кампания за извънредните парламентарни избориПредизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 26 март започна. Кампанията ще приключи на 24 март в 00.00 часа.
13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитети, издигащи независими кандидати за народни представители, са регистрирани за участие в изборите. Във всички 31 избирателни райони в страната са регистрирани 4 732 кандидати.
Сред основните теми на изборите тази година е решението на Върховния административен съд за задължително машинно гласуване. В процедурата за обществена поръчка за доставка на устройства за гласуване оферта подаде само една фирма - "Лирекс БГ" ООД. Комисията, която отговаря за обществената поръчка трябва до 17.30 часа днес да провери дали участникът отговаря на изискванията по отношение на техническото и финансовото предложение в офертата. След това ЦИК ще излезе с решение. За машинно гласуване във всички секции са нужни над 12 500 устройства.
На 28 февруари изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Общо 21 516 са подадените досега чрез страницата на ЦИК заявления, а през дипломатическите и консулските представителства в чужбина, по линия на МВнР - 402. За Турция подадените заявления към 23 февруари са 7566, за Великобритания - 2395, за Испания - 1687, и за Германия - 1666.
На 4 март изтича срокът, в който ЦИК ще определи местата за разкриване на избирателни секции в чужбина. Организациите, подали досега документи за наблюдение, са четири със 17 наблюдатели. Общо 16 са постъпилите до момента жалби по отношение на жребия в ЦИК.
От ЦИК вече показаха и образеца на бюлетината за гласуване в парламентарните избори, публикувана в Държавен вестник и на страницата на ЦИК. За гласуването извън страната няма преференции, в бюлетината съгласно жребия ще бъдат изписани само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите. Остава и възможността да се гласува в квадратчето "Не подкрепям никого". В десния край на бюлетината има кръгчета за отбелязване на преференциален вот - до 17 имена.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към МРРБ осигурява справка за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за изборите. Всички избиратели могат да проверят адреса на секцията си на адрес http://www.grao.bg/elections/. Проверка на секцията може да се направи и с СМС на номер 18429 и за трите мобилни оператора. Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН. Проверка се прави и на стационарен телефон - избира се 0800 14726. Номерът е безплатен за цялата страна.











Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!