Обратно към категорията

Седем орлета от защитения вид Царски орел ще полетят до две седмици в Сливенско

   

Седем орлета от защитения вид Царски орел ще полетят до две седмици в СливенскоСедем орлета от защитения вид Царски орел ще полетят до две седмици в Сливенско. Това съобщи за БТА Валентин Велев - доброволец от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.
Това е един от най-успешните гнездови сезони на Царския орел в района на Сливен, каза Велев. Популацията на тези птици ще се увеличи с 10 процента. Доброволците наблюдават 26 двойки в цялата страна.
За първи път от десет години в Сливенско има три действащи гнезда, от които две са с по две малки и едно - с три орлета.
Велев отбеляза, че се наблюдава тенденция към връщането на тази птица в България. По думите му фактор за това са и съвместните работи на БДЗП с електропреносното дружество и земеделските производители, което е довело до намаляване на загиналите птици от токови удари от електромрежата. От години доброволците и електропреносните дружества работят по проекти за изолация на стълбовете, организират се и информационни кампании сред земеделците за намаляване на употребата на пестициди.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!