Обратно към категорията

По случая на ул. "Шар планина" - получени отговори и... останали принципни въпроси

   

По случая на ул. Днес там ще бъде и ... бетоновоз (!!!)

Екипът на радио 999 продължи проучването на случая с превърнатия в "лунен пейзаж" терен и отсечено дърво до частен имот на ул. "Шар планина" 6. Това, според сигнала от наши слушатели, е станало заради изкопни дейности за построяване на ограда на имота. Сезирахме за случая Радостин Евтимов, директор на дирекция „Устройство на територията и строителството” към Община Ямбол, като зададохме няколко важни въпроси. Получихме обещанието, че ще имаме отговори днес предиобед.
Обещанието беше спазено!

Припомняме въпросите и добавяме отговорите:
1. Получили ли са разрешение частните собственици, за да бъде отсечено дървото, което е пазело сянка над част от детската площадка?

- Да, частните собственици са имали разрешение да отсекат плодното дръвче, което е пречело за построяването на ограда на имота. Даже са имали разрешение за две дървета, едното обаче е било съхранено.

2. Ще бъде ли глобена частната строителна фирма за разрушаването на общинска собственост и ще бъде ли задължена тя да възстанови разрушеното от нея?

- Частната строителна фирма няма да бъде глобена за разрушаването на общинска собственост, защото тежката строителна машина е била поръчана от частните стопани и те именно носят не само отговорност за това, но и са задължени да възстановят разрушеното от машината, извършила изкопни дейности за тази ограда. Нещо повече, днес отново ще навлезе тежка машина на същия терен – в случая бетоновоз (!!!).

3. Всеки ли може да си поръча такова използване на тежки строителни машини, които да рушат общинска собственост, има ли разрешителен режим за такава дейност и ако няма, частните стопани ще бъдат ли също глобени като поръчители на тази дейност?

- При строителни дейности има такива ситуации. В случая теренът е с голяма денивелация и се е налагало да влезе машина там. Поръчителят обаче на такива  дейности, заради които се разрушава общинска или друга собственост, е длъжен да възстанови всичко за своя сметка.

4. Вярно ли е, че служба СПООР, вместо да предотвратят подобно разрушаване на общинска собственост, което е част от основните им задължения, са помагали за осъществяването на всичко, разказано по-горе и ако е така, по чие нареждане е станало това?

- Според информацията, която аз получих, групата на СПООР са били извикани от граждани, разтревожени от разрушаването на плочките там...

Това отговори на въпросите на 999 Радостин Евтимов, директор на дирекция  „Устройство на територията и строителството” към Община Ямбол.
Извън тези питания обаче, касаещи частния случай, остават други въпроси -
въпроси по принцип, свързани с многобройните случаи в Ямбол на разрушена общинска собственост по време на строителни дейности, при саниране, както и при отстраняване на ВиК, електро и други аварии. А именно:

1. Кой констатира какво е състоянието на съответната общинска собственост при уведомлението (разрешението) за дейности, които може да я увредят, ПРЕДИ да започнат те?
2. Кой отчита каква ще е стойността на нанесените щети при тези дейности и съответно дава предписания какво точно трябва да бъде възстановено задължително?
3. Има ли указани срокове за това?
4. Кой контролира възстановяването на разрушеното - дали е според предписанията и дали е в указаните срокове?
5. Какви са санкциите, ако това НЕ бъде направено - според предписанията и в указаните срокове?
И не на последно място:
6. Има ли случаи на наложени санкции разрушена и невъзстановена общинска собственост в Ямбол и колко са те?

Част от основанията за тези въпроси са например многобройните сигнали до редакцията на 999 за улични кратери, нарушения на настилката, повредени бордюри, разбити плочки и др., които остават след почти ежедневните отстранявания на аварии от групи на ВиК-дружеството в Ямбол. Щом има задължение всеки да възстановява разрушена общинска (наша!) собственост, защо това не важи за ВиК-Ямбол? Например!

ДОБРИЯТ ПРИМЕР:
Както радио 999 съобщи преди време, жителка на Ямбол - Цонка Бейли, възстанови напълно настилката на тротоара, повредена по време на извършеното частно саниране на неин имот. Съседите й тогава ни писаха, за да изразят комплиментите си към нея за това.

Има и други добри примери от града ни, но и един стига, за да стане ясно, че при разрушаване на обща собственост, каквато Е общинската, е достатъчна проявата на съвест и отговорност пред общността, за да се възстанови всичко.
Без контролиращи органи, без страх от глоби и без намесата на медии.

Публикацията на 999 по случая на "Шар планина" 6 е тук.





















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 hp 14.07.2017 08:17

В Ямбол върви поголовна сеч на дървета, това обаче е работа на общината, защото получават едни пари за тази работа, а гражданите да дишат мръсния въздух и да падат по улиците в големите жеги. Да ни е честито!!!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!