Обратно към категорията

Няма напрежение в село Веселиново между българи и роми. Няма задържани заради инцидента снощи

   

Няма напрежение в село Веселиново между българи и роми. Няма задържани заради инцидента снощи

Няма напрежение в село Веселиново между българи и роми. Няма задържани заради инцидента снощи+ аудио и снимки
Коментар под новината във ФБ:

Добромир Иванов: Снощи видях една кола с А регистрация, но не запомних номера, беше като VW "саран", нещо такова и около 20тина човека група хора от индийски произход и тук таме някой беше с брадва, вечерта около 22. 30, точно като влизаш от Бургас в селото в началото на пътя село Веселиново."


Както радио 999 преди всички съобщи, снощи няколко души са нахлули в къща от ромската махала във Веселиново, след което се е стигнало до сбиване. Както уточнихме в новината от тази сутрин, наш източник информира, че единият от нападателите, 30 годишен мъж, е разказал, че е бил пребит от група от 50-60 роми по пътя за село Зимница и за това е бил подаден сигнал на тел. 112. (Новината е публикувана тук: http://radio999bg.com/?id=28234 )

В търсене на повече подробности за снощния инцидент в ромската махала във Веселиново, екип на радио 999 отиде на място, за да разговаря с жителите там. В центъра на селото имаше засилено полицейско присъствие, в стаята на кмета служители от ОДМВР Ямбол снемаха показания от свидетели и участници в инцидента. Самият кмет, Слав Славов, отсъстваше – в момента е в годишен отпуск, информираха служители на кметството.

Разговаряхме с много представители на ромската общност в махалата в селото. Пред екипа на 999 те споделиха:
"Нямаме спокойствие от два месеца вече. Постоянно идват тук по трима-четирима, нахлуват в къщите ни, чупят наред и нападат хората. Отбраняваме се сами, редуваме се мъжете да дежурим и по цели нощи не спим, стоим край къщите, ако дойдат да можем да пазим къщите и семействата си. Не ги знаем кои са, но не са местни. Ромите от Хаджидимитрово и Бояджик ни казаха, че и там нападат. Няколко пъти идват полицаите, викаме ги, ама нищо не могат да направят“, споделиха събеседниците ни от махалата.

Попитахме ги дали инцидентът снощи е бил заради невърнати кредити или някакви дължими суми. Всички, с които разговаряхме бяха категорични, че има длъжници в махалата, но не техни къщи са сред атакуваните.
„Тези от кредитите идват през деня и си търсят парите по друг начин, ние тях ги знаем, знаем и кои са им длъжниците. Нощните нападения не са заради кредити. Заради какво са не знаем.“, споделиха още роми от Веселиново.

Представители на семейството от атакуваната снощи къща (на последната снимка) разказаха, че снощи, около 22.30 ч., са празнували рождения ден на едно от децата си, момиченце, били са на двора, насядали около масата. Тогава, по техните думи, в задната част на къщата са влезли трима, хванали прътове от каруците и са започнали да налагат наред. След това са тръгнали да бягат към нивите, но ромите са успели да хванат единия и са започнали да го бият.
Той успял да се отскубне и бягайки се заканвал на висок глас, че ще се върне след няколко дни и ще отмъсти. Пак по разказите на присъствали на празненството роми, другите двама нападатели са се качили на автомобил, спрян в нивата и са избягали.

Жителите на махалата, с които разговаряхме, не потвърдиха информацията, че тяхна група е настигнала мъжа на кръстовището за Зимница и че там той е бил нападнат от група роми, какъвто сигнал, според източник на 999, е бил подаден снощи на тел. 112. Те бяха категорични, че не са подавали сигнал на спешния номер, не знаят след чие обаждане са пристигнали патрулките в махалата. Уточниха, че това се е случило малко след инцидента, когато нападателите вече не са били там.
(Чуйте казанато от ромите в прикачения звуков файл. Първият, с когото разговаряме, е един от живеещите в атакуваната снощи къща.)

От ОДМВР Ямбол подчертаха, че няма пострадали при инцидента, няма и задържани в ареста. По информация, която допълнително получихме от друг източник, 30-годишният мъж всъщност живее срещу ромската махала във Веселиново, добре е познат на всички в селото и има стара вражда към малцинството. Обичал да се хвали, че е част от групата, самонаричаща се "Белите качулки", която била за разправа с ромите.
Както вече информирахме, за наличието на такава група властите са информирани, но за това не се съобщава официално. За групи с такова название се заговори преди няколко месеца, по време на протестите в Асеновград, Смолян и Бяла.

Разговаряхме и с представители на етническите българи, живеещи в селото. Те бяха категорични, че напрежение между двете общности няма, но потвърдиха, че знаят за нощните атаки в махалата, без да уточнят кои са нападателите.

Докато екипът на 999 беше във Веселиново, от ОДМВР Ямбол получихме и официална информация по случая, поднесена в бюлетина за произшествията през изминалото денонощие.

Съобщено ни е следното:
"На 9 август, в 22:10 ч,. на тел:112 в ОДМВР-Ямбол, е получен  сигнал  за възникнал скандал в с. Веселиново между  лица в ромската  махала. Незабавно към мястото са изпратени три полицейски екипа. Скандалът е прекратен. По първоначални данни конфликта е настъпил във връзка с неуредени финансови отношения. Няма сериозно пострадали участници в инцидента. Работата по изясняване на случая продължава."

 







Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!