radio 999

Започват бденията за Големия празник Успение Богородично


13/08/17 14:46:11коментари:0Започват бденията за Големия празник Успение Богородично

Хиляди вярващи българи ще бдят цяла нощ на 14-ти срещу 15-ти август пред чудотворните икони на Св. Богородица, както и в различни обители, носещи името на Пресветата Дева. Още от днес най-верните миряни започнаха да заемат места около двата от големите ставропигиални манастири у нас - Троянския и Бачковския.

И двете свети обители ще отбележат своя храмов празник. Честването ще започне още вечерта на 14 август. В Троянския манастир ще има опело на Пресвета Богородица, като ще бъде изнесена плащеницата й за поклонение.
На другата сутрин от 9 часа тържествената литургия ще бъде отслужена от патриарх Неофит.

След това от храма ще бъде тържествено изнесена чудотворната икона на Света Богородица - Троеручица и ще бъде извършено литийно шествие до мястото, където тя е извършила първото си чудо. Това е една тракийска могила на около 600 метра пред манастира. Върху нея е сложена иконата, когато е била донесена и там е изцерено 4-годишно дете - разслаблено, както е казано в Библията - не е могло да се движи, защото ставите не са заякнали.
След тържествено литийно шествие ще има благословен водосвет. Очакват се да дойдат близо 50 000 души.

В Троянския манастир традиционно се изнася йерусалимски типик, донесен от великия манастир "Св. Сава" в Светите земи.
Малка вечерня слага начало на всенощното бдение, на което ще бъде прочетен молебният канон на Пресвета Богородица пред Чудотворната икона на Бачковския манастир. В полунощ е началото на утренята, когато ще се отслужи опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на Чудотворната икона на манастира. Пред портите на светата Обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ.
Курбан за 2000 души ще приготвят в Бачковската обител. "Колкото и овце да заколим, все ще са малко при толкова много поклоници", каза Дядо Симон.
Затова монасите са приготвили 3 овена по над 50 кила за курбана. "Празникът се нада след края на постите, така че корбанът традиционно ще е овнешки", каза още Дядо Симон.
За поклониците ще има и щандове със специално охладена вода.
 
Заради малките размери на църковния храм, миряните ще могат да изгледат и чуят празничната литургия на огромна видеостена, монтирана в прохладния двор. "На който му стане горещо, ще излиза отпред в двора и ще може да гледа литургията", обясни Дядо Симон.
 
"Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски – мирно, спокойно и благочестиво", е записано в програмата.
Очаква се за празника да пристигнат и доста чужденци, които традиционно посещават обителта през цялото лято. Най-многобройни са групите от Испания, Русия, Германия и САЩ. По време на празника в манастира ще служат 14 духовници, а литургиите ще бъдат огласявани от 20 певци на църковно-славянски песни.

Източник: Стандарт
 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

ФЕРМЕРКА ОТ С. ШАРКОВО ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ НА ЗАГРОБЕНИТЕ СИ ЖИВОТНИ. ПРОТЕСТИРАЩИ ПАЗЯТ СТАДОТО НА БАБА ДОРА

Напрежение в столицата: Протестиращите опитаха да щурмуват сградата на МС

Стопанка от Болярово: Изгубих всякакво доверие в институциите


Най-коментирани новини

БАБА ДОРА КЪМ МИНИСТЪР ПОРОЖАНОВ: НЕ ВИ ВЯРВАМ!

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!

ЗАДЪРЖАХА 19-ГОДИШЕН ОБИРДЖИЯ В ЯМБОЛ

Президентът: Властите дължат отговор на животновъдите за умъртвените стада


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ