Обратно към категорията

Кметът на община Ямбол планира да тегли 17 милиона лева заем

   

Кметът на община Ямбол планира тегли  17 милиона лева заем.



Заем от 17 млн. лв. иска да вземе кметът на община Ямбол, защото явно са му малко общинските средства и европейските и иска да харчи и допълнително пари.

През първия си мандат през 2009 г. кметът взе заем от 5 млн. лв. (от които 4 300 000лв.  бяха за водопровода по ул. "Граф Игнатиев и "Ген. Заимов") и 8 години след това този заем все още не е изплатен, дори и в бюджет 2017 са планирани 515 000 лв. за плащането му. Можем да си представим колко години общината ще бъде заробена да плаща  3 пъти и половина по-голям заем, припомнят от вестник "Делник".

Ето и официланото съобщение от ПР-ите на общината: 


"Община Ямбол планира поемането на 17 милиона лева дълг. Парите са за цялостно модернизиране на уличното осветление, въвеждане на видеонаблюдение и  мащабни мерки за благоустрояване на уличната мрежа в Ямбол през следващите две години. За реализирането на тези цели общината планира да бъде изтеглен дългосрочен заем в размер до 17 млн. лв. В тази връзка на 13 октомври е насрочено обществено обсъждане в съответствие с нормативната база, уреждаща поемането на такъв дълг. То ще се проведе в зала 107 на Община Ямбол от 17.30 часа.
Предвижда се заемът да е с две години гратисен период и 10-годишен период на изплащане при лихвен процент не по-голям от 2,5%.
Със средствата ще се финансира изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град, както и изграждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината. Сред останалите инфраструктурни обекти са: основен ремонт (реконструкция) на улици в централна градска част в района на старата автогара, както и на ул. „Търговска" от „стара автогара“ до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1, заключен между ул. „Независима България“, „Г. Раковски“ и „Ген. В. Заимов“; основен ремонт на участък от ул. „Преслав" - от ул. „Тимок" до кръстовище с. Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“ и др. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.
 Изпълнението на тези мерки не може да бъде покрито от собствените приходи на общината, включените обекти не попадат и в обхвата на програмите по линия на европейското финансиране, заради ограничения финансов ресурс по тях. Единствената възможност за осигуряване на оборотни средства за реализиране на предвидените мерки остава поемането на дългосрочен дълг, каквато практика има в много други общини в страната". 

 

















Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#13 75 11.10.2017 14:46

Проблема не е в обектите въобще. Проблема е че Ямбол ще бъде обезкървен за много години напред.


#12 1 09.10.2017 10:20

вижте с какви пари другите градове си оправят проблемите: https://www.gabrovo.bg/bg/article/4772

 

 

#11 1 08.10.2017 12:07

Нали сте наясно какво ще се случи с град Ямбол ако се изтегли тозо заем от 17 милиона лв.Нищо,да да наистина нищо.Градът просто ще умре. Общината към момента все още изплаща заема за водопровода по ул.Гр.Игнатиев и за това на кмета му трябва гратисен период по новия заем.След като го изтегли и "усвои"общината ще бъде обречена.проектите за които се тегли заема в голямата си част са ненужни и са измислени явно само за да се заблуди обществото.Кой иска още пътища и кръствища които да пресичат пешеходните зони на града? С какви пари ще се поддържа работата на общината следващите 10 год.като всички средства ще отиват за заема. Общината ще бъде занулена откъм средства за инвестиране и поддръжка.


#10 общинар 07.10.2017 04:50

А дали с част от тези пари няма да се платят неустойки и финансови корекции за нескопосаният ремонт на центъра, както и за изтърваните срокове по водният цикъл?

 

 

#9 Страхил 07.10.2017 03:32

"Много добри идеи-осветление+инфраструктура. Най-нисък лихвен процент. Адмирации ! " Ти си "гербаджия", но не си от Ямбол. Част от тези пари ще трябва да отидат за ремонт на "новия център". Като го откриха, там се мотаха някакви с цел охрана на плочките, но отдавна май ги няма.


#8 шишо 06.10.2017 18:42

Али баба и 17 разбойника окраде Ямбол и още иска да лапа

 

 

#7 44 06.10.2017 12:55

На това му се вика, като за последно...... След мен - потоп!!! И ако тия тъп....ри го гласуват, Ямбол си отива! Срам ме е че живея в този град.


#6 Ямбол 06.10.2017 12:16

Много добри идеи-осветление+инфраструктура. Най-нисък лихвен процент. Адмирации !

 

 

#5 Страхил 06.10.2017 01:30

На Йордановден кръста ще се наложи да го хвърлят в шадравана пред общината. Окепазиха прекрасната Тунджа! Срамота!!!


#4 66 05.10.2017 19:24

Естествено послушниците на Славов ще гласуват "за" и ще приемат заема и Ямбол ще бъде погребан! Какво чакат ямболлии???

 

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!