В Нова Загора откриха паметник на Освобождението от турско робство


12/10/17 16:59:11коментари:0 

В Нова Загора откриха паметник на Освобождението от турско робство

Паметник на Освобождението от турско робство откриха в Нова Загора. Той е издигнат по инициатива на кмета на община Нова Загора Николай Грозев и е на мястото на паметната плоча на загиналите в Руско-турската освободителна война – 1877-1878 г., поставена още през 1998 година от признателни новозагорци в градинката до жп гарата.
 
Множество официални гости и родолюбиви българи се събраха в тихата есенна вечер пред  монумента, за да преживеят този паметен и знаменателен миг. На церемонията по откриването присъстваха и Негово превъзходителство Анатолий Макаров - посланик на Руската федерация в България, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, Красимир Велчев - народен представител, председател на постоянната комисия по вероизповеданията и правата на човека и председател на Група за приятелство България – Русия в 44-то Народно събрание, народният представител Галя Захариева, областният управител на Област Сливен Чавдар Божурски и др.
 
Кметът Николай Грозев се обърна с тържествено слово към присъстващите: „В този ден, се прекланяме пред хилядите български, руски, румънски и финландски воини, пролели кръвта си за нашата земя. Коленичим пред братска Русия и свеждаме чела пред нейните синове. Изминаха десетилетия и времето ни отдалечава от онези паметни исторически събития, но дори и то не може да изличи от сърцата ни подвига на доблестните мъже, които с безпримерна смелост и вяра, жертваха младостта и живота си, за да живеем свободно и независимо днес. Надживели времето и забравата, те са наш върховен пример за патриотизъм, неподправено родолюбие и себеотрицание в името на България. Наш дълг е да съхраним спомена за тях, да бъдем силни и достойни техни следовници. Само така паметта ще пребори забравата”.
 
 Негово превъзходителство Анатолий Макаров изтъкна здравите корени на българо-руската дружба, като заяви готовността си да продължи укрепването на приятелските връзки между двете страни. С думи на благодарност за изграждането на Паметника на Освобождението – символ на братските отношения между двата народа, се обърна и Красимир Велчев, като подчерта факта, че родолюбивата инициатива възпитава младото поколение в дух на патриотизъм, отговорност и традиции. След обръщенията, Паметникът на Освобождението беше тържествено открит от кмета Николай Грозев, Негово превъзходителство Анатолий Макаров и Велчев. Прозвучаха химна на Русия и Република България. Освещаването на мемориала беше извършено от архиерейския наместник на града свещеник Иван Стоянов и свещеноикономите Роман Чернев и Иван Иванов.
 
С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почест и преклониха глава пред славните герои, ярък пример за храброст, мъжество и родолюбие, заплатено с цената на живота. Бяха положени венци и цветя в знак на признателност към тези, които прозряха в утрешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал стигнаха до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка.

В чест на загиналите военният оркестър засвири „Заря” и помръкналото небе засия в разноцветни багри, озарявайки земята, родила хиляди герои, пропита с кръвта им и пазеща спомена за тях, за да повярваме още веднъж в
заветните думи на Ботев, че тоз, който падне в бой за свобода, той не умира ...

Текст и снимки: Община Нова Загора 
 

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

След преследване: задържаха двама мъже, превозвали 18 нелегални имигранти

Мъгла от фин прах над цялата страна

Изпращането на абитуриентка: от 1500 до 4500 лева


Най-коментирани новини

Отбелязваме 143 години от Бояджишкия бунт

ОТНОВО ПРОТЕСТ В БЯЛО: МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ИСКАТ ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ И УСЛОВИЯ НА ТРУД

Първият носител на наградата „Д-р Симеон Табаков” е заслужилият историк Васил Дечев

В Болярово: общински футболен турнир и други спортни дейности


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ