ДЕЛНИК: КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА НАМАЛЯВАЩИЯ ЯМБОЛ 17 МЛН. ЛВ. ЗАЕМ (+ 3 МЛН. ЛИХВИ)?


24/10/17 14:34:11коментари:10ДЕЛНИК: Искането за кредит раздели Ямбол

Искането за теглене на общински заем за 17 млн. лв. раздели гражданите на Ямбол. Една част от тях, които гравитират около управляващата партия ГЕРБ, ревностно прегръщат идеята, дори на самото обществено обсъждане дойдоха да подкрепят заема с присъствието си и народният представител от ГЕРБ Юлиян Папашимов, и областният управител, а и много активисти на партията, които заемат ключови длъжности в общински и държавни структури.
 
Извън партийно ангажираните с този заем или по-скоро с желанието да угодят на кмета, който е и областен лидер, цари скептицизъм.
 
Не че хората не искат Ямбол да става все по-уреден и по-модерен, но сумата от 17 млн. лв., която реално с лихвите ще набъбне до 20 млн. лв. ги стряска. Съвсем отделен въпрос e и колко вярват на този кмет, че ще използва парите по най-рационалния и полезен за града начин, а няма по вече утвърден модел всичко да се завишава до възможно най-голяма цена, за да се „усвоят” едни пари. Хората съвсем резонно питат и с какво качество ще се строи, защото с очите си виждат как построеното преди 2 години в центъра на Ямбол вече се скапва.
 
Не може да се отрече, че този път кметът на Ямбол се беше подготвил добре за общественото обсъждане. Като журналист бях впечатлена най-много от изобилната информация, която беше поднесена на гражданите, защото при информационното затъмнение, което е наложил кметът, тя е в най-голям дефицит, нищо, че неговият рекламен слогън е открито управление.
 
За първи път например стана ясно, че общината освен заема за водопровода плаща общо към 1,4 млн. лв. всяка година заради заеми към фонд „Флаг” и ПУДООС за европейските проекти. За първи път кметът изнесе данни колко са парите, които общината годишно влага в капиталови разходи и в текущи ремонти. За 2016 г. например, за капиталови разходи са вложени 2 302 922 лв., от които 558 936 лв. за изграждане и основен ремонт на улици и парuинги, а за текущи ремонти 2 094 279 лв. и отделно 67 717 лв. за поддържане на уличното осветление. Или общо 4 464 918 лв.
 
За първи път кметът показа какви са приходите от данък върху превозните средства и от данък върху недвижимите имоти и се оказа, че реално градът събира повече данъци от колите, отколкото от сградите. За 2016 г. постъпленията от превозните средства са 2 999 332 лв., а от недвижимите имоти – 2 233 598 лв.
 
И самите обекти, които бяха представени, са добри, ако бъдат реализирани изцяло, но кметът не уточни приблизително кой колко струва, а на някои от тях още в предложението пише етапно, което гарантира, че най-много ще бъдат започнати, а кога ще се завършат и колко от тях ще се завършат е съвсем отделен въпрос.
 
Най-важният въпрос обаче е, как ще се отрази на намаляващия Ямбол един такъв голям заем като този, още повече, че до 2023 г. трябва да приключим и всички проекти от този програмен период, включително и пречиствателната станция. Не ми се мисли, ако нещо с нея се обърка, защото тогава общината ще трябва да връща всички пари и за канализацията, и за пречиствателната станция.
 
Въпросителните са много и твърдението, че градът няма да усети по никакъв начин този заем, ми изглежда не само пресилено, но и много нереалистично. Защото всички искаме да живеем по-добре, но в личния си живот сме достатъчно предпазливи и внимателно си мерим какви заеми да поемаме. Същият аршин трябва да приложим и към обществените средства, защото отговорността ни към тях дори трябва да е по-голяма…
 
Диана Иванова
вестник "Делник"


Коментари


Несъгласен | 23/02/18 15:48:12


Ясно е, че и аз съм против заемът, но от мен нищо не зависи. Аргументите са изписани преди мен. Чудя се едно - когато "този който не краде" падне от власт ще остане ли в Ямбол?


Mr. Harrison Peterson | 23/02/18 12:37:19


Здравейте, господине / госпожо

Аз съм международен заемодател, давам заеми на 1% лихва
курс, предлагат все още много достъпни имейли на адрес: (worldbirdloan0944@gmail.com)

За разбирането,
Бързо заемане
Генерален консултант
Главен изпълнителен директор (C.E.O)
Офисна линия +1 262 709 0714
Н Харисън Питърсън


Швейцарски | 08/12/17 00:25:51


Швейцария:
Пряка демокрация пази правителството и общината от харчове

Този текст е кратко резюме на: Direkte Demokratie hält den Staat schlank, Olaf Storbeck, Handelsblatt, 2011 (de)

"В проучване са били изследвани държавните финанси на всички 25 кантони на Швейцария за период от 110 години. Колкото повече граждани в даден кантон са били включени в решенита за разходването на държавни пари, толкова по-добре финансово е бил съответният кантон.

Степента на участие на гражданите в тези решения не е еднаква във всеки швейцарски кантон, а и се е променила с течение на времето.
В момента има 15 кантона с т. нар. финансов референдум- при всеки проектобюджет на правителството се провежда референдум автоматично. Между 1980 г. и 1999 г. е имало 461 регионално-финансови референдуми - 86% са за продължаване на проекта.

Въпреки че гражданите в повечето случаи са одобрили допълнителни средства, участието на гласоподавателите в референдумите значително е ограничило държавните разходи. Като цяло, разходите в кантони с автоматични финансови референдуми са с около 12% по-ниски. Този ефект не е причинен от прехвърляне на задължениета на градове или общини - спестяванията са реални.

Колкото достъпен за гражданите е референдума относно проект на правителството , толкова е по- редуцирано раздуването на правителствените разходи. За провеждането на референдум е изискуем определен процент на участници-гласоподаватели. С увеличаване на всеки един процент над необходимият за признат референдум минимум, има релевантен пад на разходите на кантона с 0.6%.

Дори само заплахата от референдум е явно достатъчна, за да се попречи на политиците да харчат пари против волята на техните избиратели."
-----------------------------------
Ясно е, че лесно се харчат чуждите пари, когато собствениците им нямат никаква възможност за контрол, как точно се изхарчват, за какво, колко оферти са подадени за всяка работа, равнопоставени ли са играчите в търговете. Според швейцарците два са начините да се краде обществения ресурс и те са намерили начин да ги ограничат. Единия е през обществените поръчки, които те подлагат на местен референдум. Другият е през концесиите. Те също се подлагат на референдум, а за лобистките закони има ГРАЖДАНСКО ВЕТО-Законите влизат в сила 100 дни след публикацията им в Държавен вестник. Ако през това време граждански инициативен комитет събере 50 хиляди гласа и предизвика Референдум, законът може и да не влезе в сила, независимо, че е приет от парламента. ( Това е имунната система на Обществото, пазеща го от несправедливи и лобистки закони. Тази възможност , всеки един от нас да инициира Референдум и при достатъчна подкрепа от Обществото има възпиращо действие спрямо корупцията по най-високите етажи на властта. Всеки едър бизнесмен или група от такива, мечтаещ/и за монопол в определен бранш, би се замислил дали да си напазарува депутати , които да приемат лобистки закон, с помоща на който да извлича свръхпечалби , влошавайки значително живота на Общността. Защото Парламента може да му приеме лобисткия закон, но Обществото да го спре и той да не влезе в сила,както се е случило с 16,3 % от законите в Швейцария от 1974 г. насам, когато са го приели.)
Ние трябва да се възмутим !


4 | 26/10/17 13:02:28


На тия общински съветници, които подкрепят кмета, едва ли не са на ясно за основната цел на този заем " да бъдат усвоени и отклонени много пари към един единствен джоб". Остава извода че са или смачкани страхливци, или абсолютни глупаци. А може и двете.


Страхил | 26/10/17 06:52:24


Тъй като вече е видно, че в общината никой не разбира от строителство/тотален провал при ремонта на ЦГЧ и строителството на пречиствателната станция/, по-добре да не се гласят за какъвто и да е заем.
А останалата част от Раковска, да я ремонтират с извадените плочи, които се надявам да са запазили.


Ямболлия | 25/10/17 16:12:33


ТВЪРДО НЕ ЗА ЗАЕМЪТ ОТ 17милиона лв.
1.Защото кметът няма моралното право да тегли заем.Какво е направил той за града си през тези свои 10г.кметуване?Нищо.Абсолютно нищо.Колко инвеститора е докарал?Колко пари е успял да вземе за града ни от държавния бюджет, та да икономиса от без това малкия наш градски такъв? Нула.А на другите градове държавния бюджет излива милиони левове.Защо за Ямбол няма?Да се замислим над това!!!
Сигурно правителството няма никаква вяра на този кмет и общински съвет!? Или няма политици в управляващата партия, депутати избрани от нас, които да лобират за града си???
Колко програми имаше по които с евро средства като другите градове можеше да участва нашия град и не го направихме.Защо?
2.Защото заемът е огромен по размер за възможностите на гр.Ямбол. приходите от данъци в градския бюджет заложени от кмета на града не са никак сигурни.Кметът мисли,че ще се запазят или дори увеличат,но това не е вярно.Хората все повече обедняват.Липсват инвеститори които да откриват производство и да се увеличават работещите и заплатите им.А голяма част от младите и дори от по-възрастните напускат града.Така ,че до изплащане на заема може не само да намалеят приходите ами и общината да не може да си плаща вноските.
3.Защото се взема по средата на най-вероятно последния мандат на този кмет.Освен това той си го урежда с 2г. гратисен период,т.е.ще има спокойствие до края на мандата си няма да плаща нищо и няма да има проблеми.Да му мисли следващия общински съвет ,кмет и гражданите на Ямбол ,които остават да живеят тук.
4.Защото Ямбол няма абсолютно никаква нужда на този етап да тегли заем.
Защото със свои собствени средства след като изплати предходния заем теглен от кмета за прословутия водопровод по ул.Гр.Игнатиев града може поетапно да извърши реконструкциите и ремонтите планирани за това.Но така всички ще са спокойни.Е, едни хора няма да могат да откраднат много пари така,но това си е техен проблем.
Освен това повечето градове и в България и в Европа правят всичко възможно да увеличават инвестициите в зелени площи,а ние правим пътища.А и откриването на кръстовища на досегашни пешеходни зони грози хората от конфликти с МПС и катастрофи.
А и всички граждани видяхме колко е читав прословутия проект на КМЕТА за обновяване на БЕЗИСТЕНА, НА ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ която скоро ще остане без плочки защото се саморазрушават,да не говорим за некачествения ремонт на ПАРКА….така че какво да очакваме сега с тия 17милиона?Ами какво, отново некачествено изпълнение и прибиране по джобовете от едни хора на нерегламентирани пари.
Ямбол има нужда от спешни дейности,но в други посоки,а на тях не се обръща никакво внимание.
Какво става с проекта НОВА БОЛНИЦА така гръмко обещаван ни при последните парламентарни избори от кмет кандидат депутати и сегашен министър председател???
Какво става с проекта за ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ???
Какво става с проекта за ЗАЛА ДИАНА????
Ще има ли градът ни най-накрая своя СТАДИОН???
Ще бъдат ли сменени необходимите изгорели крушки от уличното осветление,защото от изцяло ново няма спешна нужда???
И още въпроси, въпроси, въпроси, на които за съжаление отговор няма.
И кой ще плаща всичко това?Ние нашите деца и недай боже нашите внуци,а града ще бъде обречен!!!!
ТАКА ,ЧЕ НЕ НА ТОЗИ ЗАЕМ ТВЪРДО И КАТЕГОРИЧНО!Милионер | 24/10/17 22:18:40


Тези смешници си пълнят гушките,а ние ги траем!


2 | 24/10/17 13:59:37


За съжаление в този град в който аз съм роден не останаха морални политици и мислещи хора които да излязат и да кажат НЕ НА ЗАРОБВАЩИЯ ЗАЕМ!!!!Всички си мълчат!Явно са на общинска или държавна хранилка и си пазят хлебеца!А БСП-то??Единия депутат бил закъсал или закъснял за обществено обсъждане на заема,организацията пък била дала пресконференция а не нещо си друго.Общо взето и те гледат много много да не разсърдят мнозинството но и да се представят пред хората като техни закрилници.Направиха нещо "велико"като уж алтернативния бюджет за 2018г.а той всъшност е само разходи.а приходи от къде.


1 | 24/10/17 13:55:02


Абсолютно против заема!!!
1.Защото не е морално да го вземеш в средата на мандата да си направиш каквото си искаш с него и в последствие следващия след теб да го връща и да не може да тегли друг докато не върне този.
2.Защото нито един от посочените обекти не е приоритет на общината и гражданите и спокойно може да се мине с ремонт на улиците и запълване на дупките както и поставяне на нови крушки на несветещите вече повече от година на места лампи.
3.Отварянето на нови улици и създаването на кръстовища където ще се пресичат пешеходни зони и движещи се МПС открива път за увеличаване на ПТП с пешеходци.
4.Повечето градове в Европа ,а и в България насищат централните си зони с повече зелени площи и затрудняват максимално трафика на МПС,а ние обратното облекчаваме а това води до ПТП и до тотално замърсяване на въздуха.Ямбол изисква нов градоустройствен план с повече зелени площи,по малко коли и място за каране на колела и това е главната задача на кмета и главния архитект.Колите трябва да остават все по на заден план.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЖЕНА СКОЧИ ОТ ТРЕТИЯ ЕТАЖ НА ОТДЕЛЕНИЕ В ЯМБОЛСКАТА БОЛНИЦА. ЗАГИНА НА МЯСТО

Проектират нов мост в Ямбол

ИНДУСТРИАЛНИ СВИНЕВЪДИ: ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СА СТОПАНСТВАТА ТИП <<ЗАДЕН ДВОР>>

Горещниците започват. Вижте кой празнува имен ден


Най-коментирани новини

България остана без хеликоптер-линейка, продадоха последния

ИНДУСТРИАЛНИ СВИНЕВЪДИ: ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ ПРИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ СА СТОПАНСТВАТА ТИП <<ЗАДЕН ДВОР>>

Започва реконструкция на манастира край ямболското село Кабиле

26 литра на квадратен метър дъжд се изля над Сливен


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ