Обратно към категорията

ДЯДО КЪМ СЪПРУГАТА СИ СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА В БУРГАСКО: ВАЖНОТО Е, ЧЕ СИ ЖИВА!

   

ДЯДО КЪМ СЪПРУГАТА СИ СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА В БУРГАСКО: ВАЖНОТО Е, ЧЕ СИ ЖИВА!

видео

Жертви, изчезнали възрастни хора, цели български села потопени под вода..след  поройни дъждове. Макар и да звучи като сцена от филм на ужасите, това е реалността, която видяхме при посещението ни в едно от засегнатите от наводненията бургаски села.  Споделяме с вас кадри, осъзнавайки че това, което ще прочетете в следващите редове няма как да опише всички наши емоции след посещението ни там.. 
 
Село Ливада
 
Само на 30-на километра от Бургас в селото живеят около 300 души. Повечето от които възрастни хора, трудили се цял живот за България. Днес, докато страната ни трескаво се подготвя за предстоящото европредседателство, те.. българските пенсионери тънат в кал и забрава. Въпреки сполетялото ги нещастие, все пак намират сили да се зарадват, когато виждат доброволците, дошли да им помогнат.
 
Заедно с тях, влизаме в дома на възрастна двойка, оцеляла като по чудо след като водата залива дома им, докато спят. В пороя само на метри от тях загива 87-годишната им съседка.
 Дядото се събужда и успяват да се спасят, стоейки цяла вечер прави върху леглото. 
 "Важното е, че  си жива", казва на съпругата си той.
Сега те нямат нищо…водата е отнесла спомените им, събирани години в старата селска къща. Нямат покъщнина, нямат дрехи, нямат храна. Но..
 
"Важното е, че сме живи…"
 
Вгледайте се в очите им. В очите на нашите майки и бащи, които не се почитат от собствената си държава. При тях политици не идват, освен по избори, а дотогава има време. А и защо да сменят жълтите паветa с калните селски улици?
 
"Да не се почитат старите хора, означава да се руши сутрин къщата, в която ще се спи вечерта", гласи древна мъдрост 
 
Къщите  на българските пенсионери обаче отдавна са разрушени. Не само от дъждовете.
Разрушени са от непосилните сметки, от скъпите лекарства, от цените които непрекъснато се увеличават, от мизерните пенсии.
 
А злото, казват - трябва да бъде споделено.
Не с увеличаване на заплати в парламента и не с подхвърляне на 325 лв. еднократна помощ на пострадалите. От видеото сами може да видите, докъде ще стигнат.
 
Държавата била в криза, на фона на мизерното увеличение на най-ниските пенсии и достигането на рекордни депутатски заплати. Тази година издръжката на един от депутат за месец може да достигне 5000 лв. Средната пенсия е около  300 лв. 
 
Криза има…но не навсякъде.
Наивно вярвахме, че поне някой от тях ще отдели една част от заплатата си в знак на съпричастност. Е, не се случи. Но пък реагираха:
"Народното събрание почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите от наводненията в Бургаско. Депутатите изразиха своите дълбоки съболезнования и съчувствие към семействата и близките на загиналите.
 "Солидарни сме със скръбта и болката на семействата и близките на загиналите и ги уверяваме, че не са сами в тези мигове на изпитания", подчерта председателят на парламента."
 
 
Уверявате, казвате? Не са сами? 
….
 
 
За съжаление, това е поредната криза с наводнения и загинали хора в България за последните няколко години. През 2014 г. в Бургаско отново имаше жертви заради обилни валежи,  същата година беше и наводнението във варненския квартал "Аспарухово", както и опустошителното наводнение в Мизия.
 














Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!