radio 999

Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза": ИСКАМЕ И ЗАСЛУЖАВАМЕ ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ!


21/11/17 18:44:44коментари:0 Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза": ИСКАМЕ И ЗАСЛУЖАВАМЕ ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ!

На редакционната ни поща бе изпратено искане от Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза", обединило над 50 граждани на града. Искането е оправено във връзка с подаден сигнал на Общоградското събрание - проведено на 13.11.2017 г. в сградата на НТС Ямбол, относно това, че гражданите на Община Ямбол плащат за 2017 г. многократно по-висока такса за битови отпадъци спрямо таксите в община Сливен. Парадоксът в случая е, че община Сливен ползва същото депо за депониране като община Ямбол - в с. Хаджи Димитрово. Въпреки по-високите транспортни разходи, община Сливен, успява да покрие нуждите си за обслужване на населението и бизнеса си с 2,5 по-малко финансови средства (на условна единица услуга). Oт сдружението настояват, ОбС Ямбол до края на 2017 г. да приеме, съгласно Закона за местни данъци и такси, нова План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, като тя е с равни или по-малки размери промили от тези в община Сливен
 
Вижте подробностите в Искането, което е изпратено до председателя на ОбС Ямбол Данаил Ибришимов, до кмета на Ямбол Георги Славов, до общинските съветници на Ямбол, както и до всички медии в града. Публикуваме го без редакторска намеса и съкращения:
 
" Уважаеми съграждани от Община Ямбол,
Уважаеми г-н Ибришимов,
Уважаеми дами и господа общински съветници,
Уважаеми г-н Славов,
Уважаеми дами и господа от медиите,
 
Във връзка с подаден сигнал на Общоградското събрание (проведено на 13.11.2017 г. в сградата на НТС Ямбол, по инициатива на Гражданско движение "Да възродим Ямбол е нашата обща кауза"), бе направена справка в интернет страницата на община Сливен.
Установихме, че с приета още на 17.10.2017 г. и влязла вече в сила План-сметка, одобрените от ОбС Сливен нови размери промили за облагане с Такса битови отпадъци са както следва: 1.05‰ за граждани и 1.50‰ за бизнеса в град Сливен за 2018 г.
Изводът който правим (а той е очевиден), е че Ние, гражданите на Община Ямбол платихме (и плащаме) за 2017 г. многократно по-висока Такса за битови отпадъци - респективно размерите промили в Община Ямбол са както следва: 2.46 ‰ за граждани и 4.04 ‰ за бизнеса (т.е. 234% по-високи такси за гражданите и 269% по-високи за бизнеса на Община Ямбол), плюс допълнително завишение от 623973.70 лв. по искане на кмета Славов и с решение на ОбС Ямбол (за натрупаните дължими от община Ямбол средства към РИОСВ Ст.Загора). Удивителна разлика. Още повече че община Сливен ползва същото депо за депониране като община Ямбол - в с. Хаджи Димитрово и по тази причина има драстично по-високи транспортни разходи. Но въпреки тях, община Сливен, успява да покрие нуждите си за обслужване на населението и бизнеса си с 2,5 по-малко финансови средства (на условна единица услуга). Трябва да напомним, че в края на 2016 кметът Славов, всъщност поиска много по-високи размери промили за 2017 г. (до 3,5 пъти повече), но в резултат на гражданския натиск и заведени дела в съда бе принуден да оттегли искането си чрез нарочно решение на ОбС Ямбол.
Нашето искане на ГД "Да възродим Ямбол е нашата Обща кауза" е:
ОбС Ямбол до края на 2017 г. да приеме, съгласно Закона за местни данъци и такси, нова План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, като тя е с равни или по-малки размери промили от тези в община Сливен. Като представители на нашите граждански права и интереси в местната власт, възлагаме на всички общински съветници, независимо от тяхната партийна принадлежност, съвестно да се запознаят с предимствата на решенията взети от техните колеги от ОбС Сливен, и техния положителен опит. Още повече, че изпълнението на нашето Искане, освен икономически стимул за граждани и бизнес, ще даде възможност на кмета Славов да докаже управленски качества и "голямата си грижа за пестеливото харчене на средствата на данъкоплатците", която сам нееднократно е заявявал.
Нека стане пределно ясно, че е крайно необходимо обществените средства, парите на нас гражданите, да се разходват ефективно от местната власт. В противен случай тази власт, не е на нивото нито на нуждите, нито на интересите на обществото, и тя става опасна и вредна. Това твърдим ние. И като гражданско движение, посветено на Общата кауза Да възродим Ямбол, ние ще бъдем настойчиви и последователни в нашите искания ресурсът на тази огромна власт, концентрирана в местното самоуправление да се използва в интерес на всеки член на обществото, а не само на единици от него. Това е базисно условие за генериране на по-висок жизнен стандарт и на по-високи доходи за всеки наш съгражданин.
Относно приемането на новата План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол, имаме готови и работещи предложения, как да занижим още повече таксата битови отпадъци, която ще плащаме през следващите години, като желаещите граждани и фирми се включат в предварително първично отделяне на вторичните суровини от отпадъците, за което да бъдат стимулирани с намаляване на дължимата от тях "такса смет"; или директно стимулирани чрез изграждане на няколко изкупвателни пунктове на вторични суровини на територията на Община Ямбол! Всъщност това е работеща практика, позната в много страни от общия ни Европейски съюз, с която практика се наемаме да ви запознаем при обсъждането на новата План-сметка за облагане с Такса битови отпадъци за 2018 г. в община Ямбол.
В очакване на решение и отговор от страна на ОбС Ямбол и на Община Ямбол:
 
С уважение: Александър Петров
    Борислав Пехливанов    
    Иван Кърцъков         
    Каньо Канев    
    Красимир Стойчев    
    Рафаел Калдерон    
    Росица Бакалова    
    Тодор Михайлов    
    Тодор Стоянов    
    Христо Христов    
 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


50 причини за протеста

НЕРЕДНОСТИ, НАПРЕЖЕНИЕ И ПОДПИСКИ БЕЗ РЕЗУЛТАТ В КВ. БЕНКОВСКИ

ПЪТНИ БЛОКАДИ И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ СРЕЩУ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА (ОБЗОР)

ОТКРИВАТ ИЗЛОЖБА НА ДОНА НЕДЕЛЧЕВА В АРТ ГАЛЕРИЯ "СТОЙЧЕВ"


Най-коментирани новини

ПОРЕДЕН ДЕН НА ПРОТЕСТИ В СТРАНАТА

ОТ АПИ ПРИЗОВАВАТ ШОФЬОРИТЕ ДА СМЕНЯТ ГУМИТЕ СЪС ЗИМНИ

ОТКРИВАТ ИЗЛОЖБА НА ДОНА НЕДЕЛЧЕВА В АРТ ГАЛЕРИЯ "СТОЙЧЕВ"

ЗА ПРАЗНИКА НА СТРАЛДЖА: СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОТ БЛИЗО И ДАЛЕЧ


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ