radio 999

200-годишен храм се руши


20/01/18 09:57:11коментари:0200-годишен храм се руши

снимки
Църквата „Свети Теодор Тирон“, която след месеци ще отбележи 200-годишнина, тъне в разруха. За това сигнализираха от черковното настоятелство, като обявиха дарителска кампания за набиране на необходимите пари за най-неотложни ремонти и укрепвания.
 
Писмото е придружено с десетки снимки, от които се виждат оголени изпод падналата мазилка външни и вътрешни стени, прогнили и проядени подове, петна от влага по вътрешността на свода, говорещи за течове от покрива, пострадали са и стенописите.
 
 
На 17 февруари предстои храмовият празник, а през май ще бъде честван двувековният юбилей от изграждането и освещаването на „Свети Теодор Тирон“. Това е една от двете най-стари действащи вкопани църкви в Пазарджишка област. Тя е със статут на паметник на културата с местно значение, съобщи Дарик.
 
Запазени са писмени доказателства, че на мястото на изградената каменна църква е имало стара дървена, в която се е черкувало местното християнско население още през 17-ти и 18-ти век. За построяването и освещаването на църквата има запазена каменна плоча на която каменоделец е изваял надпис „1818, Епископ Дионисий, поп Саво, Никола и поп Ангел”. На южната врата на църквата, под стенописа на Свети Теодор Тирон има написано послание, където също е отбелязано, че църквата е построена и осветена през 1818 година.
 
По времето на Априлското въстание селото е изцяло опожарено. Изгаря покривът, олтарът и дъсчената постройка на църквата. Като духовно извисени хора, радиловци, начело със своя духовен водач поп Георги Димитров Предьов, след погрома на въстанието бързо се съвземат и започват да възстановяват не само своите къщи, но и изгорялата си църква. Те не само я възстановяват, но и започват изграждане на допълнително притворно помещение, известно като женската църква „Света Неделя”. Нейното освещаване става през май 1883 г. от пловдивския владика Панарет.
 
На мястото на изгорелия иконостас е направен нов с икони, изографисани от майстори-зографи от Самоковската иконописна школа. Иконите на Света Богородица с младенеца и Иисус Христос, които са със сребърен обков, са дарени от Тодор Начков и съпругата му Екатерина от Пловдив, но родени в Радилово. През 1902 г. радиловския хаджия Георги Велев Бакалов дарява на църквата хуругви и голямата, и рядка икона „Йерусалимица”, изложена в притворната църква „Света Неделя”.
 
От храмовото настоятелство са разкрили и сметка, по която добри хора може да направят дарения за необходимите ремонти:
IBAN: BG51 SOMB 9130 1062 7941 01
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЗА ВАС, УЧЕНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ЯМБОЛ! ВТОРИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ ПО ПОВОД 3 МАРТ, ОРГАНИЗИРАН ОТ ИК ЗА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ!

Двама с трихинелоза в Бургас, изследват още 17

В Ямбол спипаха пиян шофьор

8-годишно дете пострада след пътен инцидент в Стралджа


Най-коментирани новини

Таен търг за продажба на дървесина добита на територията на община Ямбол. Началната тръжна цена беше 10 лв. за кубик

Почина дядо Добри

Вдигат заплатите... на депутатите

Три празника отбелязваме на 14 февруари! Изберете кой да празнувате


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ