radio 999

ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСТИНАТА ЗА СВОБОДАТА" - Александра Иванова, 9 клас


07/03/18 09:18:11коментари:12  ЕСЕ НА ТЕМА:

Без редакторска намеса публикуваме есе, изпратено от от деветокласничката Александра Григорова Иванова от ПМГ „Атанас Радев“на тема  "Истината за свободата".  Есето е написано за конкурса по случай 3-ти март- Национален празник на Република България, организиран от ИК за местен референдум област Ямбол. 
 
 Информация за инициативата вижте ТУК.

"Истината и свободата - две сложни понятия, с които се срещаме ежедневно в нашия живот. Толкова силни и чисти, но за съжаление непознати за мнозина.
Родителите ми винаги са ме съветвали да казвам истината и да не се страхувам от свободата да рискувам, да бъда себе си и да отстоявам позициите си.
Много и разнопосочни според мен са измеренията на свободата. Във всяко едно от тях всеки може да открие собственото си зрънце истина.
Какво е свободата за птицата в клетка, например? Тук се сещам за притча, която прочетох преди време. 
Една птичка дълго време живяла в клетка. Често гледала през решетките към прозореца, а оттам се виждали дърветата. Гледала другите птици, които весело летели на свобода, и често мислела, какво ли е това да чувстваш топлината на слънцето и вятъра в крилата си. Когато птичката мислела за всичко това, сърцето й започвало да бие учестено. Веднъж собственикът на птичката оставил вратата на клетката отворена. Птичката стояла и гледала през открехнатата врата. Опитала се да реши какво да прави. Видяла птиците, пърхащи там, на свобода, видяла как слънцето играе по гърбовете им, а вятърът роши перата им, и почувствала вълнение. И докато продължавала да мисли господарят й се прибрал и затворил вратата на клетката. И така, независимо от мотивите си, тя предпочела сигурността пред свободата.
Свободата е преди всичко избор. „Човек се ражда свободен,а навсякъде е в окови“ е написал Жан Жак Русо. Наш остава изборът дали да разбием с трясък тези окови. Свободата е силата да имаш смелостта е да превърнеш това, което искаш в това, което трябва. Свободата е рискът да скочиш от височините, които винаги са те плашили.
А, какво е била свободата за българските опълченци и борци за национално освобождение? Свобода или смърт! Пътят към свободата за тях минава през смъртта- саможертва, доброволна жертва и акт на безкористност, себеотдаване в името на род и родина. Свободата за тях е кауза и избор, но този път национален избор.
Духовното измерение на свободата откривам в думите на Господ Иисус Христос „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни” (Йоан 8:32). Истината е сила, която може да раздели доброто от злото, да даде на човек знание и  мъдрост, да го свърже с Божествената любов и да го предпази от лоши мисли и чувства.Защото вярата притежава силата да ни направи духовно свободни.
В днешно време битката за свобода излиза извън учебниците по литература и история, излиза дори и от църквата и духовното пространство. Новото поле на битка за свободата е интернет. Все по - често обаче на това поле властва езикът на омразата. И за съжаление тази битка е все по-безпощадна в социалните мрежи и сред нас учениците. Правото да разговаряме помежду си свободно и да споделяме своите мисли чрез интернет е наше право, но свободата на изразяване е ценност, която трябва да се зачита. И все пак онлайн може да открием и желаната свобода, свободата да общуваме и да срещаме нови приятели.
Истинската свобода според мен е много широко понятие - тя е избор-житейски, нравствен, духовен, свободата е кауза и ценност. Но най-вече свободата е смелостта да бъдеш себе си и веднъж придобита трябва да се пази завинаги, да се отстоява. Свободата е в ръцете на нас, младите хора, тя е отговорност, отговорност да градим своето бъдеще и бъдещето на България."
 


Коментари


gery lekova | 12/03/18 08:44:16


много ми хареса това есе


Ивайло | 07/03/18 23:49:28


Браво, Алекс! Страхотно есе! Истината за свободата, настоящето, и оковите на спокойствието на нашия народ! Дано есето ти събуди повече българи и да излязат от клетката на ежедневието! Поздрави и успех! Иво


Димитър | 07/03/18 22:15:14


Есето е чудесно, както и съвета, който са ти дали родителите ти. Поклон пред таланта ти!


Свобода Орфани | 07/03/18 21:55:18


Поклон пред таланта на Алекс-гордост за нас!


Ванката | 07/03/18 21:42:33


Cool


Таня | 07/03/18 21:40:04


Възхитена съм!Адмирации за това невероятно българско дете, толкова убедително и аргументирано пише есета. Горда съм!Георги Петков | 07/03/18 21:38:00


Пример за национална гордост! Респект!


Б.Тончев | 07/03/18 21:34:53


Поздравления!Родителите ти трябва да се гордеят с теб!


Стоянов | 07/03/18 21:30:14


Чудесно есе!


Диана Петрова | 07/03/18 21:27:04


Браво!ИПатриотизъм и родолюбие!Прекрасен литературен изказ!Гордеем се с такива деца!


светослав панайотов | 07/03/18 21:04:36


Поздравления. Страхотни са тези талантливи ямбоболски деца.


Тодорова | 07/03/18 19:32:33


Браво!Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Една малко по-различна история за новия и по-хубав градински мост в Ямбол

Отломки от разрушавана сграда на “фирмата на кмета” паднаха върху движеща се кола

Значително по-ниски добиви на мед отчитат пчеларите в страната тази година

Пострадалите в катастрофата с автобус на „Тракия“ остават без обезщетения


Най-коментирани новини

Отломки от разрушавана сграда на “фирмата на кмета” паднаха върху движеща се кола

Родилка почина в болницата в Сливен. Близките подозират лекарска небрежност

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

Започва фестивалът на народната носия в Жеравна


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ