Потъващият кораб на моралността в Ямбол


10/04/18 15:36:11коментари:23Потъващият кораб на моралността в Ямбол събарят емблематична сграда в центъра на Ямбол


„Параходът” -  така е известна сградата в централната част на Ямбол, един от най-ярките образци на архитектурния модернизъм в града.  Емблематичната сграда, дело на арх. Александър Куртев от 1930-те, днес е на път да изчезне завинаги.
Сградата е общинска собственост и на последната сесия на Общински съвет мнозинството взе решение за събарянето ѝ. Мотивът – банален и както винаги на границата на циничността – за да се построи паркинг!
Опозицията гласува против и дори се изказаха мнения за нелегитимността на гласуваните на сесията решения. Но както често става в Ямбол – „Кучетата си лаят, керванът си върви”. За съжаление българската народна мъдрост все по-често е вярна и то в много отношения, засягащи пряко гражданите на Ямбол и самото развитие на града.
За пореден път ставаме свидетели как кметът и неговите общински съветници приемат без дебати и без право на различно мнение всичко, което считат за угодно. А това много рядко е в интерес на техните работодатели – гражданите на Ямбол.
Сградата на „Парахода” се намира на единствения паркинг в централната зона на Ямбол, който не е включен в Синята зона. Според изменението на съответния ПУП (на снимката) одобрено от мнозинството на Общинския съвет в Ямбол, сградата трябва да бъде съборена, за да се изградят още паркоместа.
Едва ли това пространство, заемано от емблематичната сграда, ще реши проблема с паркирането в Ямбол. В „претъпканата” Синя зона на западащ Ямбол места не липсват. Но пък в джобовете на управляващите ни явно още има накъде да се пълни, а в главите им се усеща силна липса на разум, емпатия и морал.
Нашето предложение към кмета Славов и екипа му е, щом страдат от липсата на паркинг в центъра на Ямбол и ги сърбят ръцете да събарят сгради да започнем с тази на Община Ямбол. 
Хем е на идеалното място, хем и без това няма много полза от нея!
 
Като оставим на страна хумора, ямболлии са на път да изгубят част от миналото и историята на града си. А щом с лека ръка захвърляме архитектурното наследство на Ямбол и делото на далеч по-достойни хора, какво бъдеще ни чака....
Само преди дни в галерия Жорж Папазов" в Ямбол беше открита изложба "Съвременен архитектурен модернизъм".  В нея са събрани образци от всички кътчета на България, включително и от нашия Ямбол. Сред  тях са сградата на Регионалната библиотека, Съдебната палата, т. нар. „Червена къща“ и др. частни домове, строени през 20-40-те години на 20 век. Един от постерите е на Минералната баня в Ямбол – шедьовър отново на архитект Александър Куртев. Може би в плановете за разрушаване на кметския екип тя е следващата? И няма да бъде учудващо за никой. Само жалко.
Защото „Параходът” в Ямбол потъва, така както потъва моралността, законността и разума.
 
 
 Коментари


хелена | 24/09/18 21:37:01


Не оставяйте простотията да властва и да събаря сгради. Тези сгради не са на кмета или на общ. съветници, а на гражданите на Ямбол. Тази сграда - бълг. модернизъм 30-те г. не бива да се събаря. Има много други сгради за събаряне, ако идеята е да се събаря


Народна мъдрост | 14/04/18 21:00:13


Притча ли беше, че не трябва да хвърляме бисерите си на свинете.


възмутен | 13/04/18 16:26:39


Толкова малко прилични що-годе интересни сгради имаме в Ямбол.Не само, че не можем да сътворим нещо ново, а не сме способни даже да опазим това, което са ни оставили предците ни.Парахода е символ на миналото на Ямбол,оцелял заобиколен от соц. блокове.Би могъл да има и културен и икономически живот.ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА АСФАЛТИРАТ МАЛКОТО ГРАДСКИ ДУХ, КОЙТО НИ Е ОСТАНАЛ!


този | 11/04/18 16:51:24


Изумил се е от преяждане, май. Вместо да я продаде, комисионно разбира се, или пооправи и пусне под наем..Славов решил да я събаря за четири-пет паркоместа. Болен е явно човекът...Вече паричките не му са сладки...


образ безподобен | 10/04/18 13:05:12


Съгласен съм с повечето от написаното като коментари. Мнението на "Пешо" изцяло покрива моето. Това беше първото нещо, което си помислих. Този вандалски акт няма никаква икономическа обосновка. Вижда се, че синята зона не е натоварена. Свободни места има по всяко време. Нужда от платени паркоместа няма. Сградата има своята архитектурно-историческа стойност. И може да носи приходи, ако се пригоди така, че да става за употреба. Според мен събарянето и не е продиктувано от здрав разум. Безумица пълна!


Петър | 10/04/18 11:13:42


Ей хора, повече от 200 МИЛИОНА ЛЕВА инвестира Европейския съюз в нашия ГРАД. Заслугата ВЪОБЩЕ НЕ Е в кмета! Неговата заслуга беше да се открадне колкото може повече от ТЯХ! На някои с малки очаквания и неинформирани може би им харесва, но само си представете , всичко направено ПО ДВЕ, ТОВА МОЖЕШЕ да стане с друг кмет!


Курти | 10/04/18 09:25:53


Не емблематична сграда е и на община Ямбол първо да се започне от нея и после останалите.


цветков | 10/04/18 07:53:40


Никога не съм считал тази сграда за емблематична. Неизползваема, отчуждена, когато са строени блоковете наоколо. На нито една снимка на Ямбол няма да я видите като забележителност. Изобщо не се връзва с нищо наоколо.


Кеф | 09/04/18 18:32:19


Кеф ти е един мошеник да краде и мародерства, какво хубаво е направил всичко което правие е с цел само и само да краде за нищо друго не мисли.


До ту | 09/04/18 11:33:33


абе трол славов,къде ги разхождаш тез гости само да кажеш,ъ? ей тва е проблема че хората си идват само за празниците,а утре градЪ отново ще е празен. Калпаво управление


ty | 09/04/18 04:58:00


Браво на Георги Славов !
Промени града по-начин по който ми е кеф да поканя приятели от други градове и да се разходя с тях из Ямбол.
Абсолютно всички харесват града и са изненадани колко хубав е Ямбол.
А на 5 те човека мръсни комунисти, които пишат тук с различни имена не им минава номера.
Не само не могат да заблудят хората, а напротив, стават смешни в безсилието си !


Страхил | 08/04/18 06:16:48


Вчера минах край училище "Климент Охридски" и прочетох информационната табела на която пише, че ремонтът е за 6.5 МИЛИОНА лева.
Това са много пари, ей!


Господинова | 07/04/18 18:52:59


Такива кметове нямат място в Ямбол да управляват,въпреки,че има много заблудени и не виждат какво правят на изборите,няма само да унищожават,да си измислят разни проекти да прибират само пари,дори няма свястно асфалтиране като хората,шахтите вирнати на високо за красота ли са сложени,само такива смотани управници,дори и този който е директор на болницата от кое от тези същите като кмета!


1 | 06/04/18 15:16:45


кмета трябва да го забранят със Закон! При него няма морал, има само мъни!


Георгиев | 06/04/18 14:10:32


Възмутително е това което правят славов и неговите верни пажове -общинските съветниците-никакъв морал или грижа за града.слушайте.скоро идат избори-затова мислете добре хора.вижте какво си натресохте


Николай | 05/04/18 17:02:11


Кмета на Ямбол показа през мандата си на какво е способен:да унищожава.да усвоява.да сече и да лъже!!!Това му е капацитета!!!


Антигербереаст | 05/04/18 13:23:04


Как да знае кмета защо тази сграда е толкова знакова, като не е от Ямбол! И като е тръгнал защо не събори и Безистена макар, че се опита!


Иван | 05/04/18 13:20:42


Вместо да се ремонтира и да му се измисли предназначение - ще се събаря! От герберската мисъл само това може да се чака!


сийка | 05/04/18 11:01:04


Некадърни безсрамници. Как да разкараме това.....кмета. Не трябва да оставяме това така!!!


Страхил. | 05/04/18 07:36:50


"Георги Славов: "Аз не зная защо тази сграда е знакова за града..."
Пешо | 05/04/18 07:14:03


При събарянето ще се получи площ за три паркоместа.Стойноста на сградата плюс стойноста на събарянето и обособяването на паркоместа няма да се изплатят от приходите на тези три паркоместа за сто години напред.


Бай Курти | 04/04/18 18:28:04


Парахода потъва,тъй както потъва Ямбол.


Страхил. | 04/04/18 15:04:26


Ще я съборят, после ще рушнат и банята, защото нямат идея какво да ги правят.
Не си спомням до сега да е имало градска управа, която да е била толкова зле откъм строителни специалисти.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Пълно лунно затъмнение в небето на България

Дълг от 20, 6 млн. лева тегли община Ямбол. Гражданите масово не подрепят решението, а общинските съветници...

Сливен: 18-годишен шофьор загуби управление и се е преобърна на пътното платно

ЯМБОЛ ОТНОВО НА ПРОТЕСТ


Най-коментирани новини

Дълг от 20, 6 млн. лева тегли община Ямбол. Гражданите масово не подрепят решението, а общинските съветници...

В СТРАЛДЖА: РОДИТЕЛИ ИЗБИРАТ ПОПУЛЯРНИ ИМЕНА ЗА ДЕЦАТА СИ

Стотици милиони източени с фалшиви ТЕЛК-решения в цялата страна

СЛИВЕН: РОДНИНИ ИЗОСТАВЯТ БЛИЗКИ В БОЛНИЦАТА


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ