Обратно към категорията

В Сливен "заловиха опасни терористи", стреляли по публика в театъра

   

В Сливен "заловиха опасни терористи", стреляли по публика в театъра

Тренировъчна демонстрация на действия при терористична атака проведоха Областна дирекция на МВР – Сливен и Военна полиция. Обучението е в изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма

 

Националният план за противодействие на тероризма в Република България предвижда комплекс от мерки, свързани с превенцията и защитата от терористични заплахи. Предмет на този план  са  дейностите на компетентните институции при различните нива на заплаха и степени на готовност в това число и организиране на обучение на служителите от министерства и ведомства за резултатно взаимодействие при терористична заплаха. 

По решение на Областния съвет по сигурност, председателстван от областния управител на Сливен Чавдар Божурски, е изготвен план за осъществяване на тренировъчни действия по координация и взаимодействие между структурите на регионално ниво при възникване на терористична атака. 

На 19 април на военния полигон „Нова село” край Сливен беше проведено първото учебно занятие, ръководено от директора на Областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков. Беше проиграна ситуация по възникнал терористичен акт, при който е открита стрелба по множество хора в обществена сграда, в центъра на град Сливен, с жертви и ранени. Целта е да се провери степента на готовност на институциите и тяхната своевременна координация и бързи действия от получаване на сигнала за атаката до неутрализирането на терористите. 

В хода на обучението беше представена тренировъчна демонстрация по задържане и обезвреждане на терористична група от служители на Тактическото звено за бързи действия към ОДМВР-Сливен и Групата  за противодействие и пресичане на терористични атаки към Регионална служба „Военна полиция”-Сливен. Представителите на двете служби демонстрираха пред всички присъстващи уменията и професионалната си подготовка за реакция при обявяване на бойна готовност в изпълнение на най-висока степен на реагиране. Двете служби представиха ситуация по преследване на терористична група, която е успяла да избяга от мястото на атаката. Бяха демонстрирани действия в ситуация на неотложност, като за нейното овладяване се използваха  автомобили, бронирани военни машини, оръжия, специализирана техника и екипировка, както и специални тактически способи за обезвреждане на извършителите.

Основните акценти в обучението бяха възможността за навременна комуникация с институциите, готовността на Центъра за спешна медицинска помощ в осигуряването на екипи и координацията между тях и полицията за осигуряване на коридор за изнасяне на ранените от мястото на атаката, осигуряване на бърза евакуация от екипи на Пожарна безопасност, както и взаимодействието с автомобилната инспекция в заградителните мероприятия и  възможността за затваряне на пътища с техника и други средства.  

 Като заключение се отчете доброто взаимодействие между институциите, които имат пряк ангажимент по овладяване на кризисната ситуация и последствията от нея. 

В обучението, ръководено от старши комисар Димитър Величков, взеха участие ръководители и представители на Областната администрация, ТД ДАНС, РД ПБЗН, Служба „Военна полиция” към МО, ДАИ, ЦСМП, Община Сливен, Военно формирование 22220-Сливен,  служители на ОДМВР-Сливен и Регионална служба „Военна полиция”-Сливен. 

 

 

           

РЕГИОНАЛЕН ГОВОРИТЕЛ НА ОДМВР:

ГР.СЛИВЕНПЪРВОЛЕТА МАНДИНСКА

 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!