radio 999

На 2 юни цяла България отдава почит на Христо Ботев. Ямбол обаче - празнува!


15/05/18 07:50:11коментари:9На 2 юни цяла България отдава почит на Христо Ботев. Ямбол обаче - празнува!

На 2 юни цяла България отдава почит на големия поет-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Ямбол обаче ще празнува! Поредната недомислица на ямболската Община (а може и да е умишлено, защото се случва за втора поредна година) е факт и този път няма как да замълчим, защото се очерня паметта на велик българин и национален герой! 
В деня, в който почитаме Христо Ботев, община Ямбол реши, че ще прави Празничен концерт с фойерверки! Сериозно ли? 
А какво ще честваме според дамите и господата общинари? Отминалият преди цели 5 (пет) дни Ден на Ямбол, който се отбелязва на 28 май – Свети Дух.
Явно в опитите си да сътворят велико и паметно събитие за ямболци и да съчетаят Деня на Ямбол с рок-концерт, общинарите ни сътвориха велика родоостъпническа изцепка. За пореден път! Нямаше ли друга дата, та посегнахте на Ботевия ден!
Натовареният график на международните изпълнители, които идват за концерт в Ямбол може би е причина за провеждането му именно на 2 юни. Но подозрително прилича на ситуацията от миналата година, когато след рок-концерт вечерта завърши тржествена заря. Заря -проверка в памет на Ботев и загиналите за свободата, имаше в други градове на България. Не е ли това злоумишлен опит да се подмени едно честване с друго? Преценката всеки да си я направи сам.
Но  запразнчното честване и заря в небето над Ямбол организирано от община Ямбол, в деня за почит няма оправдание.
Няма оправдание за липсата на морал, няма оправдание за заменените ценности, няма оправдание за продажността!

На 2 юни България застива! В знак на почит. В памет на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това е ден за размисъл за това, което са ни завещали с делата, кръвта и живота си нашите предци. И добре, че отдавна са си отишли и Ботев, и всички негови съратници. Защото ако днес бяха живи сигурно сами щяха да се откажат от род и Родина.
Жалкото е, че историята се повтаря. Така че нашите управници, които ни организират тържество в тъжния ден не са първите. 

Официално Денят на Ботев се отбелязва от 1901 г. В началото след освобождението тогавашната власт се отнася с пренебрежение към спомена за живота и делото на Христо Ботев.
„В разстояние на осем години за нашия херой не са ставали ни панахиди, ни парастаси (вид църковна служба, б.а.), ни пък какво-годе друго възпоменание, като че народът, за който се е той борил, не съществува вече!“ – пише Захари Стоянов във възпоменателната си статия от 19 май 1884 г.
На 18 май (стар стил) същата година, и то не по „височайши указ“, а по инициатива на пловдивския възрожденец – учителя Георги Бенев, във Враца и Пловдив – столицата на Източна Румелия, се организира голямо честване на годишнината от героичната смърт на пламенния патриот. Осуетява се и намерението на тамошното правителство да обяви 2 юни (нов стил) за Ден на султана.
Постепенно честването започва да се отбелязва и в други български селища. Официално 2 юни се чества едва от 1901 г. в деня на 25-годишнината от гибелта на поета.

Въпреки всички опити да се омаловажи делото му, дори и днес, когато се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер тази дата все още има особена сила и дух. Защото е носител на неговите прогресивни идеи и разбирания.
До толкова, че когато завият сирените, когато притихнем в забързаното си ежедневие дори за 2 минути, да си спомним думите на Ботев:


''Бог да прости умрелите за тяхното скотско търпение, а на живите ум и разум да дава.''
Коментари


Пират | 19/05/18 05:30:52


Не, потомци на Левски и Ботев, за жалост съм държавен чиновник, който едва свързва двата края, но декларира еднаква декларация като Президента, шефа на БНБ, премиера и кмета, дори парите на съпруга и парите си в банки и пенсионни фондове, колите,яхтите и въртолетите си. Но всяка година си плаща данъците дори предсрочно в този град, пазарува в ямболски магазини, не в Метро или молове, или в Одрин,ходи води децата не повече от пет дни годишно на по-евтиното Бг Черноморие, а не в Турция или Гърция или на Тенефифв,Бали, Дубай или на Ривиерата, иска да си смени работата, но не може в този феодално зависим от кмета и неговия елит град и район, и не става за , камериерка или общ работник, щото не всеки може да има инженерни, дикторски и технически умения и знания, а е учил БГ история и език като е бил млад. Чуди се как да даде бъдещо образование в Българиа на децата. Но сега ще отиде на 2 юни в Турция, щото вече му омръзна да е ямболски и български гражданин, чийто живот се пропилява заради криворазбран патриотизъм. ПОВЕЧЕТО наши герои са живели отхвърлени от управлението и закона в тая пуста чужбина. И Левски пеел дори в най-трудните времена,доколкото има данни. ПЕЕ се и дори влиза в бой смарш и песен,защото това повдига духа. А ако я докараме дотам да се смиряваме и мислим за делото на героите само на един ден от годината, как следваме завета им ежедневно?! ПАТРИОТ Е ,ДУША ДАВА ЗА НАУКА, ЗА СВОБОДА,НО НЕ СВОИТА ДУША БРАТЯ,А ДУШАТА НА НАРОДА, И Е ДОБЪР ХРИСТЯНИН, САМО ЗНАЙТЕ, ЗА ПАРАТА,..ПРОДАВА СИ И ДУШАТА. Тежко, брат, се живее между глупци неразбрани, душата ми в огън тлее, сърцето ми в люти рани...Да забравя край свой роден, бащина си мила стряха и тез що в мен дух свободен, дух за борба завещаха. Ще имачаме едно знаме и на него ще пише ЧеИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА.Кажете кой завет на Ботев или Левски сме изпълнили в днешно време,за да имаме смелост да се застанем със смирение и сведени глави пред тях.Сввдени глави, ама от срам и вина!Като не сме достойни за плода на делата им,каквото е свободно да живеем ежедневно и гордо с името българи на рода си, какво се тревожим дали ще празнуваме в един конкретен ден. А вий, вий сте ....


Ужасен | 17/05/18 21:51:37


Пирате, Пирате
ей заради такива деградирали типове като тебе сме в това положение
2 юни е ден, в които отдаваме почит, ден на смирение. Ден, в които трябва да бъдем благодарни и признателни . И трябва да се замислим..какво правим НИЕ сега? Явно няма да надскочите селския си манталитет. Хляб и зрелища да има. Да гърмим и да скачаме весели по центъра. Да се доказваме пред гостите. Народе,,?!


Страхил | 17/05/18 06:56:21


Пирате, на циганите ли искаш да приличаме?
Или си служител във фирма за бързи кредити?
А може пък да си общински чиновник!


Пират | 16/05/18 22:29:42


Да празнуваме, докато сме здрави и живи, Страхил, защото има и по-трудно от заема. Носете си новите дрехи, момчета, падаме както вървим,умираме камто спим, е написал Стефан Цанев ли беше. Заемът няма да се погаси, ако пропускаме празник или не се радвамена свободата, която е звоювана с много кръв и страдания,и лишения. Но едно е да се бориш , за да оцеляваш физически и съществуваш изобщо, като героите ни, а друго-за повече благополучие,каквато е нашата кауза в днешно време. Да празнуваме не, заради тези, които плащат и организират празника,а заради нашия неповторим живот, за което загиналите надали ще са сърдити.2Страхил | 16/05/18 14:45:44


Заем ще теглим, пък ще харчим пари за празнуване!?
Нищо няма да ни стане, ако 2-3 години пропуснем.Пиратка | 16/05/18 13:34:45


Един ден на почит, бе пирате, 364 - празнувай си здравеопазването, образованието, демографията, 1.65 милиона под прага на бедността, 50 хиляди годишно, напускащи тази държава Впрочем, вероятно одобряваш и гей-парада на Задушница!
България - безкраен празник!


жител | 16/05/18 08:35:38


БЕЗРОДНИТЕ ГАДОВЕ ОТ ШАЙКАТА НЕ ПРИЗНАВАТ БОТЕВ,А САМО ЕВРОПАРТНЬОРИТЕ.ГАДОВЕ ДО ЕДИН,НАЧЕЛО С КМЕТА.


Пират | 15/05/18 23:11:39


Не сте прави с тази статия. Защо да е лошо, че градът празнува. Отдаването на почит не е панихида, ден на траур или възпоминание. Всъщност, загиналите, които почитаме са се борили и загинали за свобода, българщина и човешки права. А в днешни дни, колкото и да сме недоволни от хала на държавата ни и да искаме повече свобода, която допускаме със страх за бита или безхаберие да ни ограничават, ние сме свободни българи в наша българска държава, стремим се към повече права и свободи и демократичност. Защо да не празнуваме и заради загиналите, които са се дали жертва, курбан за нашия днешен свободен живот. Това е техния дар за нас. За да сме благодарни, не трябва само дс тъгуваме и почитаме, но и да се радваме и празнуваме завета им. Те, загиналите за нас, ще празнуват с нашите души. А на нас ни остава да изпълняваме завета на Гоце Делчев, че робът се бори за свобода, а свободния за съвършенство. Как да се приближим до съвършенството -това е нашата национална кауза. А денят на Свети Дух е като знак Божи за празник и единение. А на чуждите гости на концерта трябва да покажем, че сме потомци на юнашко племе, но не с ексцесии и дивеене, а с уважение и стил, с гостоприемно посрещане, за да почетем достойно и доблестно и загиналитее и нашите родители, които са ни възпитали като свобони човеци. Ще добавя само извън темата, че да тропаме ухилени хоро на песента за Балканджи Йово, която пее Николай Славеев с мазна ухилена физиономия и задоволство-ето това е пошло и липса на почит. Като кърваво хоро на фона на описвани зверства. А празникът на Ямбол е празник на свободни хора дори в памет на жертвите,които не умират, докато ги помним и пазим завтите им.


Въй | 12/05/18 10:22:54


Разум в ямболските управленски тикви не търсете
Какво значение има за тях датата?Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ФЕРМЕРКА ОТ С. ШАРКОВО ПОДНЕСЕ ЦВЕТЯ НА ЗАГРОБЕНИТЕ СИ ЖИВОТНИ. ПРОТЕСТИРАЩИ ПАЗЯТ СТАДОТО НА БАБА ДОРА

Президентът: Властите дължат отговор на животновъдите за умъртвените стада

Напрежение в столицата: Протестиращите опитаха да щурмуват сградата на МС

Валерия Велева: В държавата на баба Дора дори и чумата не е истинска!


Най-коментирани новини

ФЕРМЕРИ ОТ ЯМБОЛСКО ЧАКАТ ОБЯСНЕНИЯ ЗА УМЪРТВЯВАНЕТО НА ЖИВОТНИТЕ ИМ, ВЕТЕРИНАРНИ ЛЕКАРИ ДОСТИГНАХА ДО СТОПАНСТВАТА ПО ЧЕРНИ ПЪТИЩА

Български евродепутат постави въпрос към ЕК за алтернативата на умъртвяването на животни

Умъртвяването на овце и кози в боляровското село Шарково продължава

ЗАДЪРЖАХА 19-ГОДИШЕН ОБИРДЖИЯ В ЯМБОЛ


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ