Обратно към категорията

ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА Е!

   

ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА Е!

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. 
В памет на покойниците, наред с молитвите, се изискват и дела на благотворителност. 
Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. 
Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос. 
На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида. 
Задушницата у нас се нарича "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.
За една календарна година обикновено задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
Това предполага силно струпване на хора и автомобили край гробищния парк в Ямбол. По този повод там през целия ден ще има засилено полицейско присъствие, съобщи за Радио 999 Татяна Павлова – говорител на Ямболската полиция. Униформени ще са разположени край всички подходи към парка, за да регулират движението. Патрули ще има и на главния път между Кукорево и Ямбол, а на моменти е възможно образуване на задръствания в района.
Организация е създадена във всички районни управления на полицията в областта, за да не се допуснат инциденти.










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!