три дни под знака на българския фолклор и традиции в Котел


13/06/18 14:49:47коментари:0три дни под знака на българския фолклор и традиции в Котел

Община Котел е помислила и за най-малките гости на празника. Боровата гора на парка ще се сдобие със съоръжение за забавления – „Къщата на баба Яга“. Тя ще се намира в близост до Братската могила като чрез нея малчуганите могат да попаднат във вълшебния свят на приказките и да си правят снимки.
Първите събития, ознаменуващи началото на фестивала на 23 юни /събота/, започват още от сутринта с откриване на занаятчийски базар, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна.
От 10.00 часа ще се състои традиционния за Еньовден ритуал, а от 11.00 часа на малката сцена /кръга пред едноименния хотел „Изворите“/ е официалното откриване на празника. Представянето на обичаите, носиите и храните на отделните етноси по програма започва веднага след официалното откриване в познатите вече –  „Села на етносите“ – българско, турско, каракачанско и ромско, разположени из красивия котленски парк.
Точно в 12.00 часа на сцена „Естрада“ започва представянето на самодейните състави от гостуващи читалища в България и тези от общината, а от 12.30 ч. на кръга пред хотел „Изворите“, с демонстрация на готварски техники към празника ще се включи и популярния на всички – шеф Андре Токев от кулинарното шоу „Мастършеф“.
По време на фестивала от цяла България в Котел ще дойдат майстори-лютиери. Те ще вземат участие в ІV-та Национална среща на лютиерите в България, която ще се проведе под надслов „Родолюбие“. През целия ден на поляната до сцена „Естрада“ професионалистите, изработващи музикални инструменти ще се състезават в майсторската надпревара за инструмент на 2018-та година в категории: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.
Програмата продължава с две мероприятия от 17.00 часа – художествен пленер,  посветен на фестивала, в който участие ще вземат възпитаниците на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“– Сливен и писателят Нидал Алгафари, който ще представи 4 от книгите си – художествени романи, създадени основно върху българските обичаи и традиции.
Съботната вечерна програма приключва с концерти. От 19.00 ч. ще бъде вторият концерт на рок група „Крос“ /малка сцена до хотела/, а от 20.00 ч. са концертните програми на ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“ и „Диана Експрес“ /сцена „Естрада“/.
Образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца бележат програмата в последния фестивален ден. Мероприятието започва от 10.00 часа. От този час започва работа и занаятчийския базар. 
Фестивалът на Етносите, багрите и котленския килими ще бъде официално закрит в 14.00 часа на 24 юни /неделя/.
Тази година каузата, зад която застават организаторите на фестивала е подкрепа на Болградската гимназия „Георги Раковски“ в Украйна. По време на трите  фестивални дни, общината и пенсионерски клуб - Котел ще поставят  благотворителни кутии за набиране на средства, които ще бъдат предоставени на гимназията.
Общинска администрация Котел, приканва жителите на града, в дните на фестивала, да не използват личните си автомобили за придвижване до Парк „Изворите“, с цел облекчаване на натовареността от МПС по време на провеждане на мероприятието.
Предварително благодарим за проявеното разбиране.
Пожелаваме на всички добро настроение и весел празник!
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Едни от най-добрите български рок-групи на Джулай морнинг край язовир Жребчево

Честит празник, Ямбол! Носете в сърцето си родното място, родния дом, близките хора!

БАБХ глоби фирма заради нехуманно отношение към кокошки

Служител на Жандармерията обвинен в производство на цигари без бандерол


Най-коментирани новини

Лишават малките населени места от пощенски станции

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия

"ПРАЗНИЧНО": В ДЕНЯ НА ЯМБОЛ РЕКА ТУНДЖА ОТНОВО СМЕНИ ЦВЕТА СИ...

ВиК авариите на 17 юни


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ