ПАРАД НА ПРИРОДНИТЕ НАУКИ В ЯМБОЛ


13/06/18 15:41:11коментари:0ПАРАД НА ПРИРОДНИТЕ НАУКИ В ЯМБОЛ

+снимки
Парад на природните науки и музикален хепънинг „Докосни науката с нас“ организира днес, 13 юни 2018 г.,  пред Безистена Астрономическа обсерватория и планетариум-Ямбол. Участваха Пловдивският университет „П. Хилендарски“, ямболските училища: ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Л. Каравелов“, ПМГ „Атанас Радев“, ПГ „Васил Левски“ и Астрономическа обсерватория и планетариум. Чрез забавни демонстрации и експерименти участници и гости заедно откриваха вълнуващия свят на природните науки. Актрисата Велика Видева бе в ролята на водещ и разхождаше най-любознателните покрай различните демонстрационни маси, а учениците-демонстратори обясняваха експериментите, които правят.
Младите хора бяха представили на макет различните форми на релефа, образувани от действието на вътрешните и външни земни сили – циркуси, морени, морски тераси, меандри, рифове, ниши, пещера, брегова линия и пр. Учениците демонстрираха как може сами с подръчни средства да си направим изригващ вулкан. За това трябват само толкова обикновени неща като сода бикарбонат, топла вода, боя за яйца, веро и оцет.
Изключително интересни бяха постерите с любопитни обекти от целия свят и в България. Сред тях са Многоцветните планини в Китай, които наистина са пъстроцветни; розовото езеро Хилъри – то е в този необикновен цвят от водорасли, които като цъфтят, изпускат цветна секреция; Чудните мостове и Буйновско ждрело в България; солена и напукана пустиня; Стобските пирамиди; Приказните комини в Турция; Плитвичките езера в Хърватия и още много природни феномени. Имаше и снимки на вулканични кратери, а на друго място учениците демонстрираха как се образуват те.
Много оригинално беше хрумването обектите в Слънчевата система да бъдат представени чрез различни плодове, за да можем да си дадем сметка за съотношението в големината им. Най-голямо бе Слънцето, представено от една диня. В ролята на другите планети бяха лимон, слива, нар и пр.
Представителят на Пловдивския университет показа от какво се състои дисплеят на компютъра като нагледно разпарчетоса един. Направен е от цели слоя полимерни материали. Основното в тези матрици са двата слоя, между които има течен кристал – молекули, които реагират на електричното поле, усукват се около нето, променят електричното поле и през тях светлината се вижда по различен начин, беше направеното разяснение. Най-любознателните можеха да погледнат през тези листове и сами да се уверят как точно се вижда светлината през тях.
Учениците от основните училища бяха подредили пирамида на здравословни начин на живот, даваха възможност за разглеждане на света на невидимото през микроскоп, измерване на вместимостта на нашите дробове, имаше препарирани животни, можеха да се подредят етапите, през които минава какавидата и много други. Интересна беше изложбата от множество макети на Слънчевата система, изработени от ученици.
На Парада на природните науки желаещите можеха да наблюдават слънчевите петна и изригвания през телескоп на Астрономическата обсерватория и планетариум, да видят как цвете от хартия „цъфти“ и „се съживява“ във вода, да проверят колко здрава е хартията, да бъдат на демонстрация на Архимедовия винт – устройство за издигане на вода и др. насипни материали. Имаха възможност да проверят какво знаят за „ненютоновата течност“, да се уверят, че физиката присъства навсякъде около нас – дори в детските играчки чрез една детска топка, която много прилича на разширяващата се Вселена. Те можеха да разберат защо магнитът е по-бавен и дори да научат как може да се направи сладолед без фризер.
Парадът на природните науки се провежда в Ямбол вече няколко години по ред. Тазгодишното събитие със сигурност предизвика голям интерес и сред учениците, и сред по-възрастната публика. То потвърди, че реализацията на всяка креативна идея неминуемо намира горещ отклик.

Източник: в. Делник 


КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Лишават малките населени места от пощенски станции

ШОКИРАЩО: МЪЖ ПРЕГАЗИ КУЧЕ С АВТОМОБИЛА СИ

ПРЕГАЗЕНОТО КУЧЕ В ЯМБОЛ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА

ПРОТЕСТНО АВТОШЕСТВИЕ СРЕЩУ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА ОРГАНИЗИРАТ В СОФИЯ


Най-коментирани новини

Профилактика на светофарната уредба до ХЕС в Ямбол

Лишават малките населени места от пощенски станции

РОДЕНО В ЯМБОЛ МОМИЧЕ ТЪРСИ БИОЛОГИЧНАТА СИ МАЙКА

Изводи от матурата по БЕЛ: Безпрецедентно ниски оценки


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ