ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ ПО РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН


11/07/18 13:19:28коментари:0ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА СТУДЕНТИ ПО РЕКЛАМЕН ДИЗАЙН

Изложбата “Дизайн на музейните експозиции” на студентите по специалността “Рекламен дизайн” към Националната художествена академия-София беше открита снощи, 10 юли 2018 г., в ХГ “Жорж Папазов”-Ямбол.  Ямбол е първото място, където се показва тази експозиция, която ще обиколи още много градове в страната, подчерта домакинът Петко Йорданов, директор на галерията. На събитието присъстваха: Мирослав Богданов – ръководител на катедрата по рекламен дизайн; заместник-ректорът Даниела Янкова; Венцислав Йорданов, Светлин Балездров и Теодор Лихов – преподаватели по “Графичен дизайн”.
“Тази изложба ми прави страхотно впечатление, защото ние българите умеем да ценим и да пазим нашата памет, уважаваме и ценим нашите галерии и музеи, а тази изложба е адресирана точно към тях. Искрено се надявам, че скоро ямболската галерия ще ползва някой от тези проекти и ще бъде осъвременена по този прекрасен начин”, каза при откриването Петко Йорданов.
“Това е много стара наша идея – да представим фрагмент от дейността на специалността “рекламен дизайн”, а именно в областта на музейните постоянни и временни изложби. Преди три години с Теодор Лихов бяхме поканени на национална среща на музейните специалисти, наречена “Добри практики в музеите”. Тогава още се разбра, че има голяма нужда от една среща между музеите, историците и дизайнерите, които по незнайна причина загубиха връзка през годините помежду си”, разказа при откриването ръководителят на катедрата Мирослав Богданов. Специалността изначално се занимава с експозиционен дизайн, затова е и създадена. По-голямата част от музеите в България са проектирани от нейни възпитаници. Специалността е създадена през 1974 г., а решението за отделянето й като специалност е още от далечната 1971 г. Нейното начало, утвърждаването й в академията и в художествения живот на страната се дължи основно на проф. Георги Петров, големи са заслугите и на проф. Лъчезар Лозанов. Почти всички преподаватели в катедрата също са възпитаници на тази специалност и в годините са натрупали богат опит в тази проблематика. “По тази причина решихме да създадем тази пътуваща изложба с основна идея да популяризираме, както дейността на студентите и техните гледни точки как би трябвало да изглеждат музейните експозиции в България, така и да обърнем внимание на институциите, че една специалност в учебно заведение със 120 годишна история продължава да създава кадри в тази област”, обобщи Мирослав Богданов.
Заместник-ректорът Даниела Янкова съобщи, че следващата изложба в ямболската галерия ще е на приложния факултет и на студенти от тази специалност. “Надявам се да развиваме тези контакти и да можем да показваме нови неща така, че обществеността в града да бъде и добре информирана за творческата дейност на нашите възпитаници”, каза още тя.
Основни обекти на рекламния дизайн са: рекламните пана и пластики, рекламните витрини, рекламно-експозиционните щандове, търговско-промишлените изложения и пространства, експозициите с културен характер, музеите, националните участия на световни изложения.
 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


За броени часове служители от РУ Ямбол задържаха извършител на грабеж

Мъж заплаши с нож служителка на бензиностанция в Ямбол. Откраднал пари, цигари и лотарийни билети

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха двама телефонни измамници от ямболско

Мария Косева – Кабиле: Хубавата маска е голямо въображение, търпение и парченце любов


Най-коментирани новини

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол

КАТ започва засилени проверки на автобусите и товарните автомобили

УЧЕНИЦИ ОТ СЛИВЕН ОБЛАГОРОДЯВАТ УЧИЛИЩЕТО СИ ПО СВОИ ИНИЦИАТИВИ

Близо 3 млн. лв. струва интелигентната система на АМ Струма, която обаче не предотврати тежка катастрофа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ