Обратно към категорията

Бронзова фигура на големия български артист Велко Кънев ще бъде поставена в Елхово

   

Бронзова фигура на големия български артист Велко Кънев ще бъде поставена в Елхово

Отлята от бронз в естествен ръст фигура на големия български артист Велко Кънев  ще бъде поставена пред фасадата на читалище „Развитие“ в родното му градче Елхово.Това ще се случи до  края на март догодина, съобщи навръх Голяма Богородица кметът на общината Петър Киров, минути след водосвета за откриване на първия у нас музей, посветен на  починалия през 2011 година актьора.
Отлята от бронз в естествен ръст фигура на големия български артист Велко Кънев  ще бъде поставена пред фасадата на читалище „Развитие“ в родното му градче Елхово.Това ще се случи до  края на март догодина, съобщи навръх Голяма Богородица кметът на общината Петър Киров, минути след водосвета за откриване на първия у нас музей, посветен на  починалия през 2011 година актьора.
Скулптурата ще бъде дело на ямболският ваятел Петко Йорданов, директор на галерия „Жорж Папазов“, той си избрал и позата от моноспектакъла „Даскал“ по Жан-Пиер Допан, донесла на артиста преживе множество награди.
 
Градоначалникът допълва, че в съседство с артиста ще има и бюстове на още двама заслужили елховлии: на режисьора Стойчо Стойчев / открил таланта на Велко през далечната 1962-а , когато едва 14-годишен му дал ролята на Здравко от  пиеската на Асен Босев „Кандидат за луната“ / и на историка и основател на местния музей Иван Желязков.
Идеята за пръв път придоби обществен вид на 15 август, хората дошли за откриването  на експозицията обаче я възприеха повече от радушно.
Особено развълнувана беше съпругата на Кънев Дора, която не скри сълзите на вълнение.
Първият у нас музей, посветен на любимия на две поколения артист е разположена върху площ от малко над 150 кв м в култовата за елховчани Бялата къща, където след 1990 година е бил клубът на местната интелигенция.
Там се отбивала  при всяко свое завръщане звездата от трупата на Народния театър „Иван Вазов“.Въпреки славата Велко Кънев си останал безкрайно земен и стеснителен, никога не парадирал с успехите си на сцената, предпочитал усамотението с рибарския прът край бреговете на река Тунджа, разказаха хората, които помнят прощапалника му в театралното поприще.
В експозицията централно място заемат фотоси от изложбата по повод 60-та годишнина от рождението му през 2008 година, в специални витрини са очилата, часовник „Ситизен“, подарък от приятелите във формация НЛО, оригиналът от дипломата за завършения  с отличен „6“ пълен курс на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1973 г. ордени, отличия, огърлици за почетно гражданство на Сливен и Елхово…
Създателите на музея са изказали специална благодарност на народния театър, Сатирата и Съюза на артистите в България. Съпругата Дора Кънева изрази съжаление, че поне засега обещаният  от трупата на „Иван Вазов“ оригинален костюм от постановка с участието  на Велко Кънев не е включен заради бюрократични формалности около …“отписването“ му.
 
„Това е само началото, имаме намерение тази сбирка да се разраства, има достатъчно пространство, където да бъдат представяни нови и нови, свързани с живота и дейността на съгражданина…“, коментира основният двигател за реализацията на начинанието Христо Христов, дългогодишен директор на етнографско-археологическия музей  в града.
 
Със сълзи в очите престъпи  прага на музея доайенката на местната самодейна театрална трупа, 86-годишната Вела Попова. Достолепната  дама  с вълнение изгледа част от филм с участието на Кънев в специално обособената зрителска зала, където всеки ден от 10,00 часа посетителите ще могат да се запознават с филмографското наследство на артиста.
 
С две думи „Голяма слава!“ окачестви делото на Кънев и 95-годишният Иван Колев, който помни раждането на Велко и с малко по-голямия му брат Кънчо в скромното семейство на Кера и шивача към военното поделение Христо на уличката „Иван Шишман“ 5 през далечната 1948-а.
 
Пръв в книгата за посетителите се разписа проф. Стоян Денчев,  ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Той написа : „Поклон пред творческия гений на човека, приятеля, режисьора , актьора и гражданина на Елхово Велко Кънев!“ и си припомни за времето, в което носел дрешките на съседчето докато .с още няколко хлапета щрапали в топлата пепел към любимото им място за риболов.
 
„Последната ни среща беше малко преди да си замине от този свят, вече беше тежко болен, знаеше, че дните му са преброени, но не искаше да се примири. Завеща ми да направя каквото мога за родния град…“, сподели ученият и бивш главен секретар на Министерския съвет.
 
По неизвестни причини сред дошлите за откриването на музея не бяха колегите на Велко Кънев от основаната през далечната 1983 година след заснемането на хитовия „Оркестър без име“ група „НЛО“.Нямаше го и Вежди Рашидов, до когото местните изпратили специална покана.
 
„Не сме правили специална разгласа, споделихме датата на откриването в социалните мрежи. Всеки, който е искал дойде, това си е своеобразно „преброяване“ на приятелите …“, лаконично отбеляза музейният шеф.


Източник: monitor.bg 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!