Обратно към категорията

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

   

На Петрова нива ще бъде отбелязана 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

 
На  18 август 2018 г.  в м. Петрова нива, община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 115 - та годишнина от Илинденско - Преображенското въстание. Съборът  се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев  Близо 3 хиляди души се очаква да се включат в честванията тази година.
И тази година със заупокойна молитва в храм-костницата на Петрова нива ще започне официалната програма. Възпоменателна церемония пред мемориала на Петрова нива и тържествена заря –проверка са кулнинацията ще бъдат кулминацията на програмата.
На 29 юни 1903 г. в м. Пéтрова нива се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание.  В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници. За главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.  Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне. За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Заревото на пожарите надвисва над планината – изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.
 
През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната, където е проведен конгреса е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.
 
През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.
 
ПРОГРАМА 
 
 18.08.2018  г  (  събота  ) 
 
 
 
 10.00 ч. – 17.00 ч.  Втори  фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“
 
 10.00 ч.   Еднодневен детски пленер „Цветовете на Странджа“
  
 14.00 ч. – 16.00 ч.  Научна конференция на тема: „115 години Илинденско - Преображенско въстание"
 
 16.00 ч.  Откриване на изложба с творбите от детския пленер „Цветовете на  Странджа“
 
 16.30 ч.   Урок по история в музей „Петрова нива“
 
 16.30 ч.   Посрещане на участниците в тракийски туристически поход  „По стъпките на преображенци“ от Росеново ( Герге Бунар ) до  Петрова нива
 
 17.00 ч.  Представяне на книгите „Горовци – по стъпките на един обикновен род в Странджа“ и „ Петър Горов – спомени за въстанието“  - Университет по библиотекознание и информационни технологии
 
 18.00 ч. Награждаване  на лауреатите от втория  фолклорен                   конкурс „ С песните на Манол Михайлов“
 
 20.00 ч.  Заупокойна молитва в памет на загиналите                                преображенци в храм – костница „Света Петка“
 
 20.30 ч.  Откриване на възпоменателното тържество пред                               мемориала.  Заря – проверка
 
 21.00 ч. Празничен концерт  с участието на  странджански  народни певци









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!