КНСБ: Новите цени на тока и парното ще увеличат енергийната бедност


11/09/18 08:07:25коментари:2КНСБ: Новите цени на тока и парното ще увеличат енергийната бедност

С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на топло и електроенергията по данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщиха от синдиката днес.
През юни т. г. издръжката на живота достигна до 590 лв., а сега очакванията са в края на годината да достигне размер средно на лице от 4-ри членно домакинство от около 595 - 597 лв., посочват от КНСБ.
Най-силно засегнати от поскпъвнате според синдиката ще бъдат живеещите в София, където 61,2 процента от жилищата са с парно отопление от централен източник. При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лв. повече, което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., изчисляват от КНСБ.
Това от своя страна ще доведе до нарастване на енергийната бедност, прогнозират от синдиката. По данни на Евростат 36,5 процента от българските граждани през 2017 г. не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, при средно за ЕС от 8,2 процента.
Като се има предвид, че около 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност /321 лв./ и около 75 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота /590 лв/,  всяко дори и незначително поскъпване на живота неминуемо ще свие потреблението, а хората в бедност и социално изключване ще продължават да нарастват, посочват от синдиката.
 
 
Коментари


образ безподобен | 11/09/18 14:17:30


Тоа народ се не дига нивгъж. Тъй хисторията рече. И кога веднаж се е дигнал, то били няколко села само. И малки градчета подбалкански. Другият народ български се не дигнал. Тоз народ го трепаха, биха, мориха, а той пак за същите изедници гласува. И ти викаш, байно, че щял да се дигне. Туй с очите си да го видя, ни мой го повярвам.


Tctc | 11/09/18 08:45:21


И като се вдигне народа и знаете ли как всичко ще се намали ама а да видим кога ще е,защото българина много трае но кипне ли веднъж тежко ви горко. Докато не уморите хората няма да се спрете.Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


За броени часове служители от РУ Ямбол задържаха извършител на грабеж

Мъж заплаши с нож служителка на бензиностанция в Ямбол. Откраднал пари, цигари и лотарийни билети

Криминалисти на РУ-Сливен задържаха двама телефонни измамници от ямболско

Мария Косева – Кабиле: Хубавата маска е голямо въображение, търпение и парченце любов


Най-коментирани новини

В Бургас: Пак премахнаха незаконен бивак на роми от Сливен и Ямбол

КАТ започва засилени проверки на автобусите и товарните автомобили

УЧЕНИЦИ ОТ СЛИВЕН ОБЛАГОРОДЯВАТ УЧИЛИЩЕТО СИ ПО СВОИ ИНИЦИАТИВИ

ВЯРВАМЕ В ДОБРОТО! МАДЛЕН ГЕОРГИЕВА ОТ ЯМБОЛ ИСКА ДА ПОМОГНЕ НА АБИТУРИЕНТИ В НУЖДА


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ