Обратно към категорията

Напрежение след заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Екип на БАБХ влиза в стопанството на Ани Петрова от Болярово

   

 Напрежение след заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. Екип на БАБХ влиза в стопанството на Ани Петрова от Болярово

видео - пълен запис
Екип ветеринарни лекари от страната ще влезе в близките часове във фермата на Ани Петрова и Тодор Димитров в Болярово, къде през последните дни се наблюдава измиране на животни, това стана ясно на провелото се днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Стопаните твърдят, че животните са умрели от преяждане и сами са подали сигнали в съответните институции и са поискали ветеринарно-медицинска помощ. Официалният ветеринарен лекар на фермата обаче е отказал. Припомняме, че в събота, 15 септември, в пряко включване на 999 от Болярово Ана Петрова и екипа на медията ни се свързаха с ветеринарния лекар с цел да бъде извикан на място да извърши проверка, но той отказа дори да разговаря с екипа ни.
 
В заседанието на областната епизоотична комисия в Ямбол присъства зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов,  зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова, областният управител на област Ямбол Димитър Иванов и др.
 
Д-р Иванов обяви, че ако ветеринарите бъдат допуснати в стопанството, ще вземат проби от животните, за да изяснят причината за измирането на 11-те овце.
 
„Вие давате ли си сметка, че може да бъде не само чума по дребните преживни животни, а зооноза – болест, която е опасна и за хората. Това вече е нещо страшно“, коментира пред журналисти д-р Янко Иванов.
 
Стопанката Ана Петрова обаче обясни че тя има протокол от аутопсия на нейни овце, където е посочено, че смъртта им е настъпила заради преяждане. Тя подчерта също, че не е умряло нито едно от животните, посочени след първите изследвания през лятото като съмнителни за вируса на чумата по дребните преживни животни. Според нея всички те били живи и здрави.
 
На въпрос може ли журналисти да проследят работата на ветеринарите Янко Иванов отговори, че това не е възможно и дори той няма да бъде там. Според него резултатите ще излязат до десетина дни. 
 
Малко преди провеждането на заседанието се стигна и до напрежение пред Областна Администрация Ямбол.Протестиращи, заедно с Ана Петрова препречиха  пътя на ветеринарните специалисти и настояваха да получат отговори на поставените въпроси. Такива обаче не последваха.
 
Вижте пълен запис на събитията, излъчени на живо във ФБ страницата на Радио 999:
 
 
 
 
 










Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Възмутен 18.09.2018 12:51

Не цапайте националният флаг с евтиното си платено шоу!


Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!