Обратно към категорията

ДЕЛНИК: Недовършен ремонт сюрпрезира учениците на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Ямбол

   

ДЕЛНИК: Недовършен ремонт сюрпрезира учениците на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Ямбол

Недовършен ремонт изненада неприятно ученици и родители на най-доброто начално училище в Ямбол – „Св. Св. Кирил и Методий”. Въпреки неимоверните усилия на учители и строители на 17 септември всичко по новата сграда на училището да бъде наред, то не успя да посрещне напълно готово учениците. На фасадата му продължаваше да се мъдри старото име на вече закритото ОУ „Димчо Дебелянов”, но това беше най-малкия проблем.
 
Сериозното неудобство за ученици и учители е липсата на санитарни възли на два от етажите. На първия етаж, където са и стаите на първокласниците, само един от санитарните възли беше отключен в първия учебен ден, но там те посреща такава стряскаща гледка, че се чудиш къде попадаш.
 
На втория етаж санитарните възли бяха заключени, само на третия етаж, където има някакави зачатъци на ремонт и поставени плочки, реално може да се ползва санитарният възел. Но това не само е неудобно за учениците, а и е малък ад четири паралелки с по 25-30 първолаци да се катерят два етажа нагоре, за да ползват тоалетна.

Докато течеше официалната церемония по откриването на учебната година зад гърба на ученици и родители още бяха струпани строителни материали.
 
Последно до неделя вечерта на 16 септември в училището се е чистило, изхвърляли са се контейнери с боклуци и учители и строители са се опитвали да приведат в нормален за учене вид класните стаи.
 
Оказва се, че напусналият колектив на ОУ „Димчо Дебелянов” си е взел само това, което им е необходимо и всичко останало е зарязано в сградата и е трябвало да бъде изривано с контейнери, за да могат да се освободят стаите.
 
Проверка на „Неделник” установи, че фирмата изпълнител на ремонта – „Инджов 19”, е подписала договор с община Ямбол едва на 17 август, като поставеният й срок за ремонт на 16 стаи и санитарните възли на трите етажа е бил 29 дни. Фирмата е влязла в обекта на 20 август, но реално изненадата е била голяма, защото са изникнали много допълнителни непредвидени строителни дейности.
 
Канализацията на санитарните възли не е имала проходимост и се е наложило да се прави допълнителен ремонт, да се намесва и „ВиК”, за да може да се разреши проблемът, но реално ремонтът се е проточил извън предвидените срокове.
 
„За тези 29 дни сме почивали само две недели, направихме всичко възможно да предадем поне класните стаи на училището, за да могат да влязат в тях децата”, коментира за „Неделник” собственикът на фирмата изпълнител Кольо Инжов.
 
Той поръчал и допълнителни контейнери, извън предвидените за строителството, за да могат да се изчистят класните стаи.
 
До седмица санитарните възли ще бъдат завършени, увери той, за да бъде неудобството за децата максимално съкратено.
 
Съвсем отделен въпрос е защо общината, след като гласи тези промени толкова отдавна, и след като имаше гласувани средства от Общински съвет – Ямбол месеци преди началото на учебната година отлага избора на изпълнител на ремонта и подписването на договора за последния момент.
 
В началото на септември кметът на Ямбол увери, че всички ремонти ще бъдат завършени до първия учебен ден, като заяви, че ресорният зам.-кмет Илияна Бицова непрекъснато следяла и контролирала как се движат, но явно едно е да завършват ремонтите на думи, съвсем друго това да бъде реалност, особено когато си се забавил с възлагането им.
 
Няма ремонт на община Ямбол, който нещо да не се е объркал и нещо да не е излязъл извън срок, което ясно показва, че куца организацията там с възлагането, но реално сега заложници на тяхната неорганизираност са децата и учителите, които вместо да се радват на новата учебна година си късат нервите със създадените неуредици и неудобства. Явно и по тази причина кметът не посмя да се появи на първия учебен ден, за да не си навлече недоволството на родители, деца и учители.
 









Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!