БАБХ иска да криминализира отглеждането на домашни кокошки?


06/11/18 08:10:11коментари:7БАБХ иска да криминализира отглеждането на домашни кокошки

Птицевъди излязоха на протест пред сградата на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) преди обсъждането на проблемите около птичия грип. До момента в България има регистрирани над 20 огнища на болестта. Птицевъдите настояват за оставката на председателя на БАБХ на Дамян Илиев. Недоволстващите твърдят, че 10 000 души ще останат без работа заради мерките, предприети срещу птичия грип.
"Искаме незабавна оставка на ръководството на БАБХ заради неадекватни и безхаберни действия - издаване на половинчати заповеди, безхаберие към хората, неплащане навреме на избитите животни. В момента в две големи люпилни в страната има новоизлюпени патета, които стоят в касетки и кашони, и не се разрешава тяхното настояване във фермата - на практика те ще умрат заради това безхаберие", коментира един от протестиращите, цитиран от БНТ. 
 
На свой ред председателят на агенцията по храните д-р Дамян Илиев предложи да се криминализира отглеждането на птици в нерегистрирани обекти. Това предложение може да се отнася до хората от селата, които отглеждат птици в дворовете си. 
"Големите фермери са изключителни професионалисти, но в същото време имаме и малки задни дворове, които не са регистрирани и носят опасност за големия, индустриалния бизнес. Така че всички мерки, които трябва да вземем, е да защити бизнеса в тази посока – той да продължава да работи и да е безопасен. И ние предлагаме засилен контрол и други мерки. Има неща, които са свързани и с нормативна база, и със законодателство. И всички се съгласихме, че може да се мисли за криминализиране на някои действия, които водят до това, че държавата губи много пари и в същото време подлагат на риск добрите фермери. Предлагаме да се криминализира отглеждането на животни в нерегистриран обект. За тези обекти ние имаме програма за контрол, но там, където не знаем, че съществуват такива, това нещо се явява проблем за големите ферми", посочи Илиев, цитиран от "Фокус".
 

Коментари


АБЕЕЕЕЕ | 08/11/18 00:13:52


КАЧВАМ ВИ ГО ВЪВ ФЕЙСБУК


АБЕЕЕЕ | 08/11/18 00:13:04


КАК МОЖЕ ДА НЕ СТЕ ПРЕДВИДИЛИ ДА СЕ ПРИКАЧВАТ ФАЙЛОВЕ ???????ПОМОГНЕТЕ НА ХОРАТА ДА СИ | 08/11/18 00:11:37


БАБХ е частна фирма с регистрация в Лондон и как така издава заповеди на полицията и защо България изпълнява заповеди на частни фирми да издам и аз няколко като да вкарат някои в затвора (изпращам Ви регистрацията на БАБХ и ако е възможно го предайте на хората за пред съда може да им трябва


отвратен | 07/11/18 09:35:29


А с листните въшки по тиквите какво правим?


Бай ХУЙ | 06/11/18 23:04:27


Ами Петлите????


Бай ХУЙ | 06/11/18 23:04:27


Ами Петлите????


луд ли съм | 06/11/18 17:38:52


Този доктор луд ли е?Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

Тайсъна със злато за България от Европейското

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Зам.-кметът на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ