С ДО 500 ЛЕВА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ, РЕШИ ПРАВИТЕЛСТВОТО


09/01/19 15:34:14коментари:4С ДО 500 ЛЕВА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ЧИНОВНИЦИТЕ, РЕШИ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (НЗСДА). С промяната се цели създаване на по-добри възможности за привличане и устойчиво развитие на квалифицирани и мотивирани служители, включително млади хора, в държавната администрация, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.
 
Основната чиновническа заплата ще стига до 4500 лв. на месец. Увеличението е с 500 лева на най-високите заплати в държавната администрация в момента.
 
Най-високите заплати са за главните секретари на Министерския съвет, парламента и президентството. При тях долната граница на заплатата от 1000 лв. се вдига на 1500 лв., а горната - от 4000 на 4500 лв.
 
Между 1300 и 4300 лв. ще е заплащането пък на главен секретар на друго ведомство или на шеф на дирекция в зависимост от това каква е степента му. Досега на това ниво заплащането бе от 900 до 3900 лв.
 
В администрацията в момента се расте в рамките на 6 степени. В наредбата се предлага намаляването им до 4, за да се стопят разликите в заплатите на служителите на еднаква длъжност в различните ведомства.
 
С промените се укрепва принципът "заплащане според изпълнението" в държавната администрация - всеки служител да получава възнаграждение, съответстващо на постигнатите от него резултати и на проявените знания, умения и качества в работата.
 
Актуализирана е въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането поради близо два пъти нарасналата минималната работна заплата в последните шест години. Това дава възможност за коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с "изоставащи заплати" в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени след 2012 г.
 
С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство.
 
Приетите промени в системата на заплащане са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.
 
Правителството прие промени в правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации с изменение на Постановление № 67 на Министерския съвет от 2010 г. Въвежда се нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт.
 
Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства като се фиксира единствено максималният размер - до заплатата на министър. Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на органите по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за опазване на околната среда и на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри, отчитайки числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции. С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.
 
С приетото Постановление се регламентира длъжността "експерт за връзки с обществеността" в кабинетите на председателите на държавни агенции.
 
Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.
Коментари


Господинова | 10/01/19 16:45:17


Безобразие няма да се ядете на пари,а другите да изнемогват цял живот!


образ безподобен | 10/01/19 11:43:41


Мисленето на чиновниците все още е социалистическо. Много малко от тях най-подир са разбрали, че са там заради нас, а не поради собствената си значимост. Все още администрацията е прекалено тежка и неефективна. Не че хората не работят... Работят си, но залудо. И скъпо, тъй като продуктът им не важи. Нещо като "Напънала се планината, та родила... мишка" Но затова не са виновни те, а главата на администрацията. А на главата не й пука от това, защото има интерес да трупа количество чиновници, на които да вдигне заплатата срещу избори и да си подсигури гласовете им. Нищо друго не я интересува тази глава. Затова ще продължи да се надува щата от партийни подлоги на държавна и общинска службица, администрацията ще става все по-неефективна и по-скъпа. А ние отдавна трябваше да опитаме чрез декапитация лечението на държавицата ни :). Не физическа декапитация, а чисто политическа. Само че сме прекалено големи мърди, за да се имаме решимостта да се грижим за бъдещето си. Никой не ни е виновен за дереджето. Никой!


kleopatra | 09/01/19 18:23:04


аз съм чиновник и заплатата ми се увеличава с 40 лева чисто,айде стига, че за всички било


Страхил | 09/01/19 17:29:45


При чиновниците социализмът си стои.
Прилични заплати, отпуски, бонуси и накрая сигурна пенсия.
А работническата класа да го духа.
И стажа им за пенсия все не достига.
Следвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Честит празник, Ямбол! Носете в сърцето си родното място, родния дом, близките хора!

На Видовден – излизат наяве всички сторени злини

Едни от най-добрите български рок-групи на Джулай морнинг край язовир Жребчево

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия


Най-коментирани новини

Лишават малките населени места от пощенски станции

В САЩ са обезпокоени: Българите ги смятат за по-голяма заплаха от Русия

"ПРАЗНИЧНО": В ДЕНЯ НА ЯМБОЛ РЕКА ТУНДЖА ОТНОВО СМЕНИ ЦВЕТА СИ...

ВиК авариите на 17 юни


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ