ПРИЕХА САМО ЕДИН ОТ ТЕКСТОВЕТЕ В ПАКЕТА "МАКРОН"


10/01/19 18:32:11коментари:0ПРИЕХА САМО ЕДИН ОТ ТЕКСТОВЕТЕ В ПАКЕТА "МАКРОН"

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли днес два от докладите от пакета „Мобилност“ и прие един от тях, свързан с искането камионите да се връщат веднъж на четири седмици в държавата, в която са регистрирани фирмите. Приемането на само един от трите доклада от пакета доведе до юридически прецедент - все още не е ясно дали пакетът може да бъде гледан в пленарна зала. По време на гласуването български превозвачи организираха протест пред ЕП.

Противоречиви са интерпретациите за днешното гласуване - западните превозвачи и синдикати гледат на днешното гласуване като успех, защото не бяха приети исканията, зад които и България заставаше, шофьорите да могат да почиват в кабините си. От друга страна, те не са доволни, че пакетът „Мобилност“ в момента е блокиран, но от своя страна България е доволна от това.
 
Фактът, че камионите трябва да се връщат в България, не е положителен за нас.
Още от сутринта Български тирове с протестни плакати бяха паркирани по протежението на площад „Шуман“.
Протестът започна с шествие до площад „Люксембург“.
При изключителни мерки за сигурност българските шофори преминаха през центъра на Брюксел.На площад Люксембург, те се срещнаха със своите румънски колеги несъгласни да се връщат за задължителна почивка на всеки 4 седмици и да им се забранява да спят в кабините на камионите.
Малко след 12 ч. министърът на транспорта Росен Желязков слезе при протестиращите, за да им съобщи, че няма единодушно гласуване по пакета „Мобилност“.
Българските евродепутати обявиха като победа гласуването само на един от текстовете в транспортната комисия - за каботажа. Според тях по този начин нормативът не може да мине в парламента.
Протестът завърши с дунавско хоро.
Транспортният министър Росен Желязков разговоря с колегата си от Полша и двамата се съгласиха, че ще продължат съвместните си действия.
Следващата седмица ще стане ясно дали е възможно движение по пакета „Мобилност“ в рамките на този парламент, или ще остане за следващия парламент след евроизборите през май.
Източник и снимка: БНТ
 

КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

ИЗДИРВАТ 15-ГОДИШНО МОМИЧЕ ОТ СЛИВЕН

Тайсъна със злато за България от Европейското

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел


Най-коментирани новини

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ФЕРМЕРИТЕ В БОЛЯРОВО

Зам.-кметът на Хасково живее в общинско жилище за социално слаби

Тайсъна със злато за България от Европейското

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ