Обратно към категорията

В навечерието на Освобождението: Ямбол е в пламъци

   

В навечерието на Освобождението: Ямбол е в пламъци

+видео

Ямбол чества днес славна годишнина - 141 години от Освобождението на града от Турско робство.
По време на Руско-турската война турските войски били изтикани от стратегическите си позиции в старопланинските проходи. За турското командване било ясно, че не може да има успех срещу русите в полетата на Тракия и затова побързало да прибере остатъците от своята разбита армия към столицата.
Историята разказва как от 13 до 17 януари  1878 г. българското население на Ямбол изживява „петте дни на ужаса”. Градът е разграбен и опожарен.
При изтеглянето на редовните части на 12 – 13 януари Керим паша заповядал освен станцията да се запалят и оцелелите къщи в горящия град. В резултат почти всички български и еврейски къщи са съборени. Запазени са само Ески джамия, Безистенът и градският часовник. В продължение на повече от седмица преди това черкезки шайки, заедно с дезертирали турски войници и други башибозушки банди се впуснали по дюкяните и по къщите, извършили масови погроми над останалото българското население в града и околните села – грабеж и изтезания за пари, зверства и издевателства. Голяма част от населението избягало на Зайчи връх до с. Кабиле, за да запази поне честта и живота си. На 13 януари турците запалили училището, на 14 януари пламнала църквата „Свети Георги“. На 15 януари турското население от града почнало да бяга към Одрин. Чаршията и махала Каргона били напълно обрани. Всяко едно турско семейство натоварило по 2 – 3 коли със крадена стока и покъщнина. На 17 януари сутринта в града нахлули отново голям отряд черкези, тогава са убити свещениците Георги Снегов, Иван Михалакиев и Тоте Драгиев и още много невинни граждани. 
По-късно през деня, 17 януари 1878 г., воините на 23 Донско-казашки полк първи влезли в димящия и опустошен град. За превземането на града не са водени боеве. На следващия ден – Богоявление, оцелелите ямболци тържествено празнували своето освобождение.
 
Илия Блъсков описва трагичната картина в Ямбол преди Освобождението:
Ямбол в пламъци и трупове дни преди Освобождението
Хората в града си мислят, че е дошъл края на света
 
След освобождението на Плевен на 10 декември 1877 година, през Ямбол започват да се точат колоните на оттеглящите се турски войски. Турците, живеещи в града панически го напускат, но помитат всичко по пътя си. Палежи, грабежи, жестоки убийства и кланета предшестват освобождението на Ямбол.
Жителите на града търпят неописуеми мъки и страдания. Горят църкви, къщи, училища, както и градините и лозята край селището Градът се превръща в бушуващо поле от пожари, а хората, жинеещи в него, си мислят, че е дошъл краят на света. Вилнеенето, палежите и убийствата, извършватни от турците, изглежда никога няма да спрат.
Спасението идва на 17-и януари 1878 година в лицето на навлизащия в града 23 Донски казашки полк, предвождан от полковник Николай Бакланов.
“Беше като сън”, гласят разказите на очевидци. “Изведнъж някой извика: Дядо Иван иде! Всички наскачаха на улицата. Едни им даваха дарове, други недоумяваха какво става, а всички им целуваха ръцете и краката”. На този ден Ямбол е освободен. Тъжна картина представлява освободеният град.
Началникът на ямболския отряд генерал-адютантът Сергей Гершелман описва ситуацията така: “Днешното положение на някога цветущия град заслужава съчувствие. Едва ли ще се намери град толкова жестоко пострадал от набезите и пожарите, като този. Жителите бродят като сенки около развалините на своите жилища”.
А писателят Илия Блъсков пише: “...Ами в Ямбол. Там още по-големи ужаси. И видях го, камък на камък не бе останало”.
В условията на установеното временно руско управление на града обаче, за ямболци настъпва нов, свободен живот.
Източник: Наборе.бг
               bg.wikipedia.org
 





Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!