Джи Пи груп ще строи тунел Железница, въпреки че се отказа преди 4 месеца


12/02/19 14:15:11коментари:0"Джи Пи груп" ще строи тунел "Железница", въпреки че се отказа преди 4 месеца

Точно четири месеца след отказа на ръководството на "Джи Пи Груп" компанията да строи най-дългия в България тунел днес от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че строителната фирма все пак ще изпълни проекта. Поръчката е възложена на консорциума "АМ Струма тунел 2018", в който участват "Джи Пи груп" АД, "Глобал кънстръкшън" ООД и "Виа план" ЕООД.
 
Тунел "Железница" е част от магистрала "Струма" и ще е с дължина около 2 км. Стойността на договора е над 222 млн. лв. с ДДС. Проектът ще се съфинансира чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.
 
Срокът за завършване на тунела e 1060 календарни дни, което означава, че в началото на 2022 г. "Железница" вече ще бъде в експлоатация. Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т.н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.
 
През октомври миналата година "Джи Пи груп" обяви, че се отказва от проекта, въпреки че спечели обществената поръчка за него. Решението беше мотивирано с "полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност".
 
Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата дойде часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти. Тогава прокуратурата запорира пари и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около "Джи Пи груп" след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства.
 
В мотивите си да се откаже от строителството на тунела "Джи Пи груп" отчете, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графикът за изпълнение на проекта, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.
 
Трасето преди и след тунела ще се строи от други консорциуми. Участъкът от 720 метра преди "Железница" в посока София - Кулата ще бъде изграден от "Железница - север", в който са "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой интернешънъл" ЕАД. Стойността на договора е близо 36 млн. лв. с ДДС.
 
Участъкът след тунел "Железница", който е с дължина 1.4 км, пък ще бъде построен от "ПСТ груп" ЕАД. Стойността на договора е около 22 млн. лв. с ДДС.

Източник: Дневник
снимки: БТВ, БГНЕС 
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ЕС за чумата в Странджа: Слаб щам, не узнахме вида, но нямаше значeние

Съдебни изпълнители налагат запор и на пенсии

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

КОЙ Е ВИНОВЕН?


Най-коментирани новини

КОЙ Е ВИНОВЕН?

МЪЖ ЗАГИНА В КАТАСТРОФА В ЯМБОЛ

Подготвят Стефан Данаилов за операция

Санкционират ВиК-Ямбол, заради оцветяванията на река Тунджа


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ