Сега: Правителството дава поредните 3 млн. лв. за противодействие на засиления миграционен натиск


14/03/19 08:57:46коментари:0Сега: Правителството дава поредните 3 млн. лв. за противодействие на засиления миграционен натиск

Правителството изля поредните 3 млн. лв. в МВР, които трябва да отидат за "присъединяването на България към Шенгенското пространство". Така сумите, давани на вътрешното министерство по тази линия през последните 10 години, надхвърлиха 100 млн. лв. Страната ни не похарчи толкова пари за присъединяването си към ЕС и НАТО, взети заедно. 
Парите за Шенген винаги се отпускат с гриф "спешно". Обикновено те отиват за строеж на навеси, тоалетни, асфалтиране, за поплавъци, светофари, гориво за хеликоптери и Граничната полиция, монтиране на LED осветление, "повишаване нивото на сигурност в компютърно - комуникационен център", "синя зона" и какво ли още не. Този път правителството дори не е разписало за какви конкретни дейности ще отидат милионите. Казва се само, че са одобрени допълнителни разходи "за финансирането на проекти, свързани с изпълнението на неотложни мерки за 2019 г. за присъединяването към Шенген". Неясно е отбелязано, че "средствата са за дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите на България и за извършване на строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните КПП".
Абсурдното е, че сумите се дават, независимо че МВР има един от най-големите бюджети в държавата - над 1 млрд. лв. Освен това българските власти обясняват, че технически България отдавна е готова за Шенген, но "три-четири правителства в Европа" не ни искат. Само преди година се твърдеше, че страната ни е с "единия крак вътре", че има вариант първо да бъдем приети по въздух и море, а после по суша. Нищо подобно не се случи.
Парите за Шенген, които правителството дава на МВР, са от държавния бюджет и са различни от сумите, похарчени за изграждането на стената на българо турската граница. Те са отделно и от целевата помощ от ЕК за опазване на границата в размер на 160 млн. евро.
Още по-странното е, че сегашният милионен транш е аргументиран с "мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите". Само преди ден председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия на Народното събрание Цветан Цветанов обяви, че в момента миграционният натиск по българските граници е нулев.
Източник: sega.bg
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


ИЗПЛУВАЛОТО ОТ ТУНДЖА ТЯЛО Е НА МУЗИКАНТА МАРИН ПЕТРОВ

*ТРУП НА МЪЖ ИЗПЛУВА ОТ РЕКА ТУНДЖА (ОБНОВЕНА)

Посрещане на първия пролетен изгрев на тракийското скално светилище край Ямбол

7 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ОПИТ ЗА ТРАФИК НА НАРКОТИЦИ ЗА БЛИЗО 800 000 ЛЕВА


Най-коментирани новини

Магистрала "Тракия" става интелигентна срещу 7.2 млн. лв.

ОСТАВА БОЛЕЗНЕНА ТЕМАТА ЗА ЕВТАНАЗИРАНИТЕ ЖИВОТНИ В СЕЛО ШАРКОВО

ИЗЗЕХА ФАЛШИВИ СПОРТНИ СТОКИ

Разследват 30-годишен иманяр от село Раздел


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ