В Болярово: Тревожни проблеми и обща загриженост за подрастващите


14/03/19 10:33:36коментари:0В Болярово: Тревожни проблеми и обща загриженост за подрастващите

По решение на Общински съвет – Болярово на заседание, проведено на 27 февруари 2019  г., бе реализирана инициативата да се състои среща с представители на социалните институции на областта. Необходимостта от нея бе породена от тревожни проблеми, касаещи малолетни и непълнолетни на територията а общината ни.
На 12 март 2019 г. бяха посрещнати гостите от Ямбол и Елхово – от съответните дирекции „Социално подпомагане“ и „Закрила на детето“, а именно: Мария Янъкова, Галина Владева, Десислава Славова, придружена от Йорданка Трифонова, местен представител на служба „Закрила на детето“.
От страна на домакините в срещата взеха участие кметът на община Болярово Христо Христов, секретарят Мария Чанева, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, общинските съветници С . Недева, Б. Величкова, членове на Постоянната комисия към Общински съвет – Болярово по здравеопазване, социална политика и  т.н., както и председателят на тази комисия Янко Анев.
Присъстваха също директорите на училищата от Болярово и Стефан Караджово В. Гаджуров и Дора Карагьозова, Димитър Дичев (педагогически съветник), директорът на детска градина „Здравец“ Калена Гюрова, Любослав Ценов – секретар на МКБППМН, Стефка Палова - специалист „Хуманитарни дейности“.
Встъплението на общинския кмет Х. Христов изясни предпоставките за това заседание: да се търси с общи усилия решаване на тревожните проблеми, които наистина не търпят отлагане във времето и нехаен поглед към тях. Защото се касае а деца, а те са най-уязвимата група във всяко общество.
Много бяха въпросите, поставени в последвалите изказвания на: Васил Гаджуров, Дора Карагьозова, Д. Дичев, С. Недева, Л. Ценов, М. Чанева, Й. Трифонова. Обсъдена би широко темата за лечението на първокласника в боляровското училище Станислав, който е с вродена деформация на стъпалата. От страна на общинското ръководство и Общински съвет – Болярово досега семейството няколко пъти е подпомагано финансово. Съдействано е и за извършване на оперативно лечение на детето. Но родителското нехайство се оказва пречка за належащи конкретни действия. От страна на институциите „Закрила на детето“ – от областта и региона, ще бъде задействан регламентирания механизъм за осъществяване на бързите и ефективни мерки, които да доведат до подобряване на здравословното състояние на момчето и предотвратяване на инвалидността.
Дискутирани бяха и други тревожни проблеми: нежеланието на непълнолетни да посещават училище, когато са оставени без надзор – след заминаване на родителите да припечелват пари в чужбина; нередовни посещения в училище, когато на по-големите деца в многодетни ромски семейства се налага да работят, подпомагайки семейния бюджет; ранната раждаемост сред малолетните от ромския етнос и особено сред така наречените калайджии. Поканените специалисти от социалната сфера даваха компетентни и обстойни разяснения относно всяка от ситуациите – какъв е регламентът, по който се процедира в такива случаи…
Закривайки срещата в качеството си на домакини г-н Христов и г-н Дженков благодариха на участниците в нея и изразиха увереност, че дебатите всякога провокират съвместни действия. А когато желание да се помага има, нещата несъмнено се случват.
КоментариСледвайте ни във Фейсбук

Търси

Най-четени новини днес


Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

Петима лекари са обвинени за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК

Хванаха шофьор на автобус, превозващ работници, да управлява след употреба на алкохол

Ямболски каратист със сребро от европейското


Най-коментирани новини

Един златен, два сребърни и един бронзов медал за малките грации на Ямбол

Петима лекари са обвинени за източване на над 120 хил. лв. от НЗОК

143 години от Бояджишкия бунт

Попътен вятър към бъдещето в океана на живота, дръзки мореплаватели!


Реклама

Следвай ни в Twitter


Follow radio999bg on Twitter

Преводач

ОЩЕ НОВИНИ